Kennis & Verdieping

Allergie voor mosselen en het gebruik van Synofit

De Groenlipmossel is een weekdier

De producten Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit GLM Plus bevatten de Groenlipmossel: dat is een weekdier. Hoewel deze mossel fundamenteel anders is dan de ‘gewone’ Zeeuwse mossel, zijn er wel bepaalde overeenkomsten. Als u een allergie heeft voor mosselen dan is het dus meestal geen goed idee om Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus of Synofit GLM Plus te gaan gebruiken (helaas).
Meestal speelt bij een mosselallergie het eiwit tropomyosine een rol. Tropomyosine komt in het spierweefsel van vrijwel alle dieren voor. Hoe meer het genetisch op de menselijke variant lijkt, hoe minder kans dat mensen er allergisch op reageren. Bij koeien en schapen lijkt tropomyosine voor ongeveer 99 procent op dat van de mens, bij slakken is dat 55 procent en bij mosselen is dit 51 procent.

Dus géén schaaldier!

Veel mensen denken dat de Groenlipmossel een schaaldier is. Omdat de mossel in een schelp (of schaal) zit, is dat ook niet zo’n vreemde gedachte. Vanuit de allergenen bekeken is dit echter onjuist: iemand met een allergie voor schaaldieren is niet per se ook allergisch voor weekdieren, en vice versa. Het zijn dus daadwerkelijk twee verschillende categorieën van allergenen – al komt het wel met enige regelmaat voor dat iemand zowel voor weekdieren als voor schaaldieren intolerant is.

Op deze foto zijn zowel schaal- als weekdieren afgebeeld. Met betrekking tot sommige allergenen, zoals tropomyosine, hebben deze diersoorten overeenkomsten met elkaar. Toch zijn er ook fundamentele verschillen.

Kan ik het gewoon proberen?

Het komt wel eens voor dat iemand met een allergie voor bepaalde week- of schaaldieren, bijvoorbeeld alleen Zeeuwse mosselen of alleen garnalen, géén allergische reactie krijgt bij het gebruik van Synofit. Bij deze allergieën speelt tropomyosine dus waarschijnlijk geen rol, maar is een ander, meer specifiek bestanddeel van de diersoort verantwoordelijk voor de reactie. Men is dan intolerant voor een bepaalde stof in die diersoort: een stof die niet in de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel aanwezig is.
Ten behoeve van het uitsluiten van een intolerantie voor de Groenlipmossel in Synofit kunt u altijd even contact zoeken met onze klantenservice. In sommige gevallen kunnen er namelijk enkele losse capsules toegestuurd worden om te kijken of dit qua intolerantie goed gaat.

Let op: Als u ervaring heeft met een heftige allergische reactie (bewusteloosheid, shock) bij het eten van week- of schaaldieren, dan adviseren we u om Synofit vanwege dit risico niet zomaar te proberen.

Zeker weten of u een allergie voor mosselen heeft?

U kunt altijd via de huisarts een allergietest aanvragen. Daarmee kunt u, als u zich zorgen maakt over de risico’s en de kans op een allergie voor Synofit, laten uitsluiten of u intolerant bent voor mosselen (of weekdieren in het algemeen) of niet.

Reactie op een ‘verkeerde’ mossel

Als u regelmatig mosselen gegeten heeft, en één keer ziek bent geweest vanwege een ‘verkeerde’ mossel, dan is er wat Synofit betreft niets aan de hand. Dat u toen ziek geworden bent, komt namelijk niet door een allergie voor mosselen, maar door de kwaliteit van (de bereiding van) de mossel die u op dat moment gegeten heeft.
In Synofit kunnen geen ‘verkeerde’ mosselen aanwezig zijn: iedere batch die in Nieuw-Zeeland wordt verstuurd, wordt eerst getest wordt op de aanwezigheid van risicostoffen. Ook in Nederland wordt door de VWA regelmatig een test gedaan. Hierdoor kunt u er absoluut gerust op zijn dat Synofit geen ‘verkeerde’ mosselen of te hoge hoeveelheden van zware metalen bevat. Lees voor meer informatie het artikel over 100% pure, vloeibare Groenlipmossel.

Volledige allergenen-informatie

Voor een volledig overzicht van allergenen in Synofit, zie het artikel over allergenen in Synofit. Hierin worden de aan- of afwezigheid van vis, gluten en lactose verder toegelicht.