Nieuws & Inspiratie

Astaxanthine bij kippen

by | jan 21, 2021

Wist u dat…

Astaxanthine ook aan het voer van kippen kan worden toegevoegd?
Net als bij flamingo’s, garnalen en zalm verzamelt de rode stof zich in het lichaam als er Astaxanthine in het dieet zit. Maar bij kippen gebeurt dat niet in de huid, maar in de eieren. De dooier van de eieren van zo’n kip is dan ook duidelijk donkerder oranje. En dat vinden we lekker! (Dit laatste zit trouwens helemaal tussen onze oren. Een ei met een donkere dooier smaakt feitelijk hetzelfde als een ei met een lichte dooier…)

Er worden dus serieuze wetenschappelijke studies gedaan naar de effecten van Astaxanthine in het dieet van leghennen. Zo weten we bijvoorbeeld dat het gemiddelde gewicht van de eieren die ze leggen, met Astaxanthine in het dieet niet verandert.[1] Ook de dikte van de eierschaal verandert er niet door, of hoe sterk de schaal is.[1] Maar de dooier… die is bewezen mooier oranje (P=0.0021) ![1]

Er wordt zelfs gekeken naar de invloed van verschillende varianten (isomeren) en concentraties van Astaxanthine in het voer, zodat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt. Hierbij speelt de biologische beschikbaarheid van zo’n isomeer een belangrijke rol.[2]

Tenslotte zijn er aanwijzingen dat de eieren van kippen die Astaxanthine in hun dieet hebben, op bepaalde criteria langer houdbaar zijn.[3]

We zullen vanaf nu vast en zeker op een andere manier naar de kleur van een eidooier kijken…

Meer weten over Astaxanthine?

Bronnen:

[1] Zhu, Y. et al. (2020) Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, PMID: 33332949 (artikel wordt nog gedrukt maar is online te lezen)

[2] Honda, M. et al. (2021) Animal Science Journal 92;e13512, PMID: 33522058

[3] Heng, N. et al. (2020) Poultry Science 99;6877-6883, PMID: 33248603