Blijf bewegen, zoveel u kunt, wanneer u kunt!
Het zal u niet ontgaan dat we via onze website en ook via social media steeds maar blijven aandringen op voldoende beweging. Het is prachtig dat er kwalitatieve gezondheidsproducten zijn, zoals die van Synofit, die u actief helpen om uw gewrichten, botten en spieren gezond te houden. Maar de basis van alles is lichaamsbeweging: wanneer  u te weinig beweegt, dan kan dat ten koste gaan van de gezondheid van uw bewegingsapparaat – ook als u al jaren Synofit gebruikt.
Ik heb zittend werk…
Veel mensen hebben een baan waarbij ze bijna de hele dag aan een bureau zitten, al dan niet met een digitaal apparaat. Daarbij wordt vaak langdurig een onnatuurlijke houding volgehouden. Dat te lang zitten niet goed is voor het lichaam, is al door een groot aantal onderzoeken bewezen. Beweging is belangrijk voor allerlei processen: een gezond slaap-waakritme, de regulering van de lichaamstemperatuur, het immuunsysteem, het hartritme en het gevoel van behoefte aan voedsel.
Wanneer we niet voldoende bewegen, gaan deze processen uit balans raken en kunnen er op de lange termijn grotere problemen ontstaan.
Daarom hebben sommige bedrijven voor hun werknemers een werkplek gemaakt waar zowel zittend als staand gewerkt kan worden. Dit is erg succesvol. Het Nederlandse TNO ontwikkelde samen met een ander groot bedrijf een ‘bureaufiets’. Daarmee kunt u rustige fietsbewegingen maken tijdens het bellen, e-mailen of het doornemen van teksten.
Uit onderzoek blijkt dat werknemers die lopend of fietsend het werk doen, ongeveer 20-30% sneller hun schriftelijke stukken lezen.
Sinds 2020 wordt er door werkgevers méér geïnvesteerd in verantwoorde thuiswerkplekken voor werknemers. Als u langdurig thuis werkt, is het goed om te weten dat u recht heeft op een ergonomisch verantwoorde werkplek thuis. Voor meer informatie zie de website van Euronorm of de actuele infopagina over thuiswerken op Rijksoverheid.nl.
Invloed op het cholesterol
Voor een gezonde conditie van hart- en bloedvaten en voor sterke botten is het belangrijk dat het cholesterolgehalte in orde is. Iedereen weet dat gezonde voeding daar invloed op heeft – maar wist u dat lichaamsbeweging ook een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte?
Verder beïnvloedt het de kans op het ontwikkelen van obesitas (overgewicht) en diabetes, en houdt het de bloeddruk op peil.
Slaap- en waakritme
Beweging is belangrijk voor uw slaap- en waakritme. Misschien zou u het niet verwachten, maar van (te) weinig bewegen raakt u sneller vermoeid en komt u ’s avonds moeilijker in slaap. Wandelen en fietsen heeft een positieve invloed op het concentratievermogen en op het geheugen. Ook kan het uw terneergeslagen emoties opbeuren. Slaapt u slecht, heeft u zorgen, en kunt u wat tijd vrijmaken voor meer beweging? Wacht daar dan niet langer mee!
Beweging en stofwisseling
Door langdurig stilzitten worden de stofwisseling afgeremd. Hierdoor wordt spiermassa geleidelijk afgebroken en verliezen de spieren hun kracht. Ook leidt dit tot een toename van het lichaamsgewicht – en dit is weer een extra belasting voor de spieren en gewrichten. Gezond bewegen is dus essentieel om dit te voorkómen. Een bijkomend voordeel van de invloed van beweging op de stofwisseling is, dat ontstekingsprocessen via de stofwisseling geremd kunnen worden. Zo wordt het ontstaan van schade door ontstekingen (in bijvoorbeeld de gewrichten) tegengegaan wanneer u voldoende beweegt.
En nu aan de slag!
Concluderen dat u meer wilt gaan bewegen is nog maar het begin. Want u zult dus echt in actie moeten komen en… ja wat gaat u dan eigenlijk doen?
Enkele ideeën hebben we voor u op een rijtje gezet:
- Heeft u een kantoorbaan? Maak een kleine wandeling tijdens de lunchpauzes. Verder kunt u naar de printer lopen, haal een keertje extra koffie voor uw collega’s, ga tijdens een telefoongesprek op de gang lopen, neem de trap in plaats van de lift, … U zult merken dat dit een positieve invloed heeft op de productiviteit!
- Heeft u een thuiswerkbaan waarbij u veel stilzit? Probeer ook dan, in overleg met uw collega’s en werkgever, de tijd te nemen om soms een blokje buiten te wandelen. Ook thuis kunt u korte ‘beweegmomenten’ inlassen of bij uw bureau wat eenvoudige oefeningen doen (bijvoorbeeld voor de schouder).
- Heeft u wat meer vrijheid in uw dagelijkse activiteiten? Voor het lichaam is het het beste als er iedere 20 minuten een wandeling van 2 minuten gemaakt wordt. Probeer dat eens uit. Begin bijvoorbeeld met 1 dag in de week dit schema aan te houden. Alle kleine beetjes helpen!
- Koop een stappenteller of activity tracker. Sommige horloges hebben een trilfunctie die u eraan herinnert in beweging te komen als u te weinig stappen zet. Dit motiveert enorm.
- Een andere motivator: er zijn allerlei apps die u via de smartphone eraan kunnen herinneren om dagelijks voldoende te bewegen. Zoals de app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting. U kunt dit samen met anderen doen, dit is vooral een aanrader als u competitief aangelegd bent.Â
- Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u niet kunt bewegen zoals u zou willen? Vraag dan eens aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of orthopeed wat u voor oefeningen zou kunnen doen om toch zo vitaal mogelijk te blijven.
- Bent u een sporter? Ook dan blijft het belangrijk dat u dagelijks voldoende beweegt. U hoeft niet altijd hard te lopen of te zweten – maak ‘gewoon’ eens tussendoor een wandelingetje van 20 minuten en ga een keertje niet met de auto, maar met de fiets boodschappen doen of naar uw werk.
- Een paar uur niets bijzonders te doen? Zet de tv uit en ga lekker in de tuin wroeten. Of ga eens met een vriend(in) een fietstocht maken en maak er een mooie, actieve dag van!
Ommetjes lopen met het Synofit Team
Met de Ommetje app van de Hersenstichting wordt u extra gemotiveerd om elke dag een rondje te wandelen van 20 minuten. Het Synofit Team doet mee en laat zich graag door u uitdagen!
Bekijk de details
Tips om thuis te bewegen (met oefeningen)
Meer dan ooit zijn we veel thuis. Los van het gebrek aan sociale contacten, bewegen we ook veel te weinig. Synofit heeft tips voor u om óók thuis voldoende te blijven bewegen, met oefeningen om soepel te blijven.
Lees verder