Kennis & Verdieping

Het belang van voldoende beweging voor lichaam en geest

door

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Het hebben van voldoende lichaamsbeweging is één van de belangrijkste voorwaarden voor een gezond leven. Wanneer we bewegen, verbruiken onze spieren én hersenen meer energie en zuurstof. Voor het aanleveren van die energie en zuurstof is een toename van de bloedcirculatie in het lichaam nodig. Dit leidt weer tot een verhoogde hartslag en ademhaling, en er worden opgeslagen energiebronnen in het lichaam aangeboord, zoals vet en glycogeen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een gebrek aan lichaamsbeweging leidt tot overgewicht, omdat die opgeslagen reserves dan niet of nauwelijks worden aangesproken. Bijna alle Westerse volksziekten zijn te herleiden naar overgewicht en verkeerde voedingspatronen. Over gezonde voeding voor de gewrichten hebben we al eerder geschreven. In dit artikel gaan we wat dieper in op de rol van beweging.

Het belang van beweging voor de gewrichten

Gewrichten hebben beweging nodig. Anders ‘roesten’ ze vast. Mensen die bekend zijn met gewrichtsproblemen, zullen dit beamen: bij toenemende gewrichtsklachten krijg je de neiging om maar te blijven zitten, maar dit leidt uiteindelijk alleen maar tot méér pijn en stijfheid. Dit ervaart men vaak vooral in de ochtend, omdat er de hele nacht geen beweging is geweest.

Aan de andere kant is er het risico van overbelasting. Na een iets te lange of te intensieve wandeling of fietstocht kunnen de gewrichten óók gaan protesteren. Het is dan belangrijk om de gulden middenweg te zoeken. Wat die middenweg is, ligt voor iedereen anders, en wordt vanzelf duidelijk wanneer men wat experimenteert met bewegingspatronen en bewegingsvormen.

Bij het belasten van een gewricht wordt het gewrichtskapsel, met daarin de beide botuiteinden, het dubbele laagje kraakbeen en de smerende gewrichtsvloeistof, iets ingedrukt. Hierdoor wordt de gewrichtsvloeistof met kracht rondgeperst, en circuleert het ook door het kraakbeen, dat het beste vergeleken kan worden met een stijve spons. De gewrichtsvloeistof staat weer in contact met de bloedbaan. Het belasten van een gewricht maakt hierdoor de toevoer van voedingsstoffen uit het bloed naar de kraakbeencellen mogelijk. Ook worden door de circulatie van het vocht de afvalstoffen meegenomen, zodat deze via het bloed kunnen worden afgevoerd. Regelmatige lichaamsbeweging houdt hierdoor het kraakbeen vitaal.

Verder is voor de gewrichten het bestrijden van overgewicht een belangrijke factor. Naast de directe druk van het lichaamsgewicht op de gewrichtsweefsels, spelen ook hormonen, die in vetweefsel worden geproduceerd, een belangrijke rol in de gezondheid van de gewrichten.

Het belang van beweging voor de botten

Voor de botten is lichaamsbeweging eveneens van essentieel belang. De meeste mensen die bewust willen zorgen voor hun botten, gebruiken een goed gezondheidsproduct hiervoor, zoals bijvoorbeeld Synofit Calcium Plus. Toch is dat niet voldoende: er zijn wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat het hebben van sterke botten méér door lichaamsbeweging dan door het gebruiken van de juiste voedingsstoffen wordt beïnvloed. Botten reageren immers direct op drukverschillen. Waar de druk het grootste is, wordt nieuw botweefsel aangemaakt, op zo’n manier dat het bot in de toekomst nog beter bestand is tegen diezelfde krachten. Als u sterke botten wilt, dan is het dus heel belangrijk dat u de botten regelmatig onder druk zet, bijvoorbeeld door een stevige wandeling of zelfs touwtjespringen.

Dit is ook de reden dat voor de botten het hebben van overgewicht juist positief (!) is. Het hoge lichaamsgewicht helpt het botweefsel uiteindelijk om actief en sterk te blijven.

Het hebben van ondergewicht (een BMI onder de 18) is zelfs officieel een risicofactor voor het ontwikkelen van botontkalking. Dit is een aandoening waarbij de botten zodanig verzwakt zijn, dat er gemakkelijk botbreuken kunnen optreden of ruggenwervels kunnen ‘inzakken’. Het is dus een roeping voor iedereen om dit zoveel mogelijk te voorkómen.

Het belang van beweging voor de spieren

Spieren kunnen door beweging sterker worden. Hoe vaker een bepaalde spier gebruikt wordt, hoe verder deze zich zal ontwikkelen en hoe sterker hij zal worden. Ook zal die beweging dan steeds gemakkelijker gaan. Vooral bij gevoelige of instabiele gewrichten kan het hierdoor zinvol zijn om de spieren rond het gewricht specifiek te trainen. Hier zijn gerichte oefeningen voor, die bijvoorbeeld door een fysiotherapeut kunnen worden aangeleerd. Onze collega Zhanna heeft een aantal van zulke oefeningen gedaan die u gemakkelijk kunt nadoen.

Het belang van beweging voor de geest

Los van de lichamelijke kant, is beweging ook goed voor de psyche. Een wandeling of een ritje op de fiets kan helpen om even los te komen van de stressfactoren van het dagelijkse leven. Wanneer er in groepsverband aan lichaamsbeweging of sport wordt gedaan, krijgt het daarnaast een sociale kant.
Tenslotte kan het lichamelijk fit blijven door de dagelijkse beweging ook weer bijdragen aan het kunnen blijven meedoen aan nieuwe activiteiten, het ‘erbij blijven horen’. Vooral bij het ouder worden is dit laatste een belangrijk aspect van de kwaliteit van leven, die we zolang mogelijk willen behouden.

Uw gewrichten extra ondersteunen met Synofit gezondheidsproducten

Synofit heeft in de loop der jaren zelf diverse vloeibare formules ontwikkeld om de gewrichten te ondersteunen. Synofit Medium Plus bevat Bio-Curcumine voor de gewrichtsfunctie en is voor de meeste vitale mensen een goed werkzaam product om de gewrichten langdurig te verzorgen. De formule bevat tevens vloeibare Groenlipmossel en Zwarte bes-blad.

In sommige gevallen is een bijzondere aanpak nodig: daarvoor is Synofit Premium Plus bedoeld. Naast een hogere dosering Bio-Curcumine bevat deze formule ook Turmerosachariden, méér vloeibare Groenlipmossel en méér Zwarte bes-blad. Momenteel is Synofit Premium Plus het no. 1 adviesproduct voor gewrichten met een hele hoge tevredenheid. Dit vlaggenschip uit onze productenlijn is zowel in vloeibare vorm als in capsulevorm (met vloeibare inhoud) verkrijgbaar. De vloeibare vorm bevat nog een extra ingrediënt: Boswellia.

Tenslotte kunt u ook kiezen voor Synofit Curcu Plus. Deze formule is voornamelijk op een stevige dosering Bio-Curcumine gebaseerd, en bevat geen vloeibare Groenlipmossel en geen Zwarte bes-blad, maar wel Astaxanthine en Algenolie (Omega 3).

Premium Plus Vloeibaar

Premium Plus Capsules

Medium Plus Capsules

Curcu Plus Capsules

Versterk uw botten met Synofit Calcium Plus

Synofit Calcium Plus is speciaal ontwikkeld voor het behoud van sterke botten. De capsules bevatten een unieke vloeibare formule met Calcium uit de Rode alg, Vitamine D3, Vitamine K2, Magnesium, Zink en Mangaan. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de botten.
Voor het activeren van de natuurlijke energie in het lichaam zijn ook Koper en de Vitaminen B2, B3 en B6 toegevoegd. Want om in beweging te blijven, is energie nodig.

Calcium Plus Capsules

Tip bij het sporten: Synofit Spier- en Gewrichts Gel

Bij intensief bewegen of sporten kan het erg prettig zijn om de vermoeide spieren en gewrichten te verzorgen met een uitwendige gel. De Synofit Spier- en Gewrichts Gel is zo’n gel die niet in uw uitrusting mag ontbreken. Vooral na overbelasting helpt de Spier- en Gewrichts Gel om de doorbloeding lokaal te verbeteren en om snel te ontspannen

Ook voor niet-sporters is dit een heerlijk product om eens uit te proberen. Uit een producttest bleek dat men vaak al binnen enkele minuten overtuigd was van de ervaring!

Spier- en Gewrichts Gel

Dit is ook relevant:

Gezonde voeding voor de gewrichten

Met enige regelmaat krijgen wij vragen van onze klanten over voeding. “Ik gebruik nu enkele maanden naar tevredenheid een product van Synofit (…) Wat kan ik verder aan mijn voedingspatroon doen om mijn gewrichten gezond te houden?”

Lees verder

Botten en/of gewrichten – hoe zit het?

Sinds onze lancering van Synofit Calcium Plus, een product voor de botten, blijkt er soms onduidelijkheid te zijn over de rol van onze verschillende producten in de afzonderlijke lichaamsprocessen. Wij leggen het in dit verdiepingsartikel verder uit.

Lees verder