Nieuws van Synofit

Deze bezigheden zijn een uitdaging voor uw gewrichten

Onze gewrichten zijn essentieel voor ons dagelijks functioneren, maar sommige activiteiten kunnen een aanzienlijke belasting vormen voor deze belangrijke structuren in ons lichaam. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van de mogelijke risico’s die bepaalde bezigheden met zich meebrengen, zodat we proactieve maatregelen kunnen nemen om onze gewrichten gezond te houden. In dit artikel bespreken we de uitdagingen van onze gewrichten, en wat we eraan kunnen doen.

Tillen, dragen of verplaatsen van zware voorwerpen kunnen leiden tot overmatige belasting van de gewrichten, met name de knieën, heupen en schouders. Wanneer u dan ook nog regelmatig (langer) in een ongemakkelijke houding zit (bijvoorbeeld gehurkt of gebogen) kan dat extra stress op de gewrichten veroorzaken.

recept met mosselen
recept met mosselen

Heeft u werk waarbij u veel moet staan of lopen? Zit u dagelijks uren in de auto, of maakt u vaak herhaalde bewegingen zoals het bedienen van machines of achter uw laptop? Dat kan tot protesterende gewrichten leiden, met name in handen, polsen en schouders.

Hetzelfde geldt wanneer u (voor werk of hobby) vaker in statische houdingen zit, met armen omhoog (bij schilderen bijvoorbeeld, of als kapper). Deze herhaalde bewegingen en ongemakkelijke posities kunnen leiden tot overbelasting van schouders, nek en polsen.

recept met mosselen

Wat kan ik zelf doen?

recept met mosselen

Uiteraard helpt het wanneer u bij het uitoefenen van uw werk of hobby goede hulpmiddelen gebruikt: zorg voor een goede werktafel op de juiste hoogte en een bureaustoel op maat.

 

Probeer werk of hobby niet te lang achter elkaar te doen (als dat mogelijk is). Wissel het af door even te gaan zitten of juist te lopen, door koffie of thee te halen of door bijvoorbeeld een andere klus te doen. De gouden regel is: blijf niet langer dan twintig minuten achter elkaar zitten.

recept met mosselen
recept met mosselen

Heeft u een zwaarder (fysiek) beroep? Dan is het extra belangrijk om te zorgen dat de houdingsspieren goed getraind zijn. Dit zijn vaak kleine spieren die onder de bewegingsspieren liggen. Ze zorgen ervoor dat we activiteiten langere tijd kunnen uitvoeren en volhouden zonder moe te worden, zoals lang zitten, staan, lopen of liggen.

 

Voorkom dat uw rug moet draaien; zit of sta zoveel mogelijk recht.

Zorg dat de spullen die u nodig heeft, op een goede hoogte binnen uw bereik staan. Ga niet teveel reiken, dat kan op de langere termijn belastend zijn voor uw armen.

Neem genoeg pauze, wanneer dat mogelijk is.

recept met mosselen

Heeft u al klachten? Blijf er dan niet te lang mee doorlopen, luister naar uw lichaam.

Met de juiste voorzorgs- en zelfzorgmaatregelen kan de impact op de gewrichten kan worden verminderd. Regelmatige lichaamsbeweging, het versterken van de spieren rondom de gewrichten, het handhaven van een goede lichaamshouding en het nemen van voldoende rust en hersteltijd zijn essentieel om de gezondheid van de gewrichten langdurig optimaal te houden. Onze gewrichten verdienen het: een waardevol bezit met een grote rol bij onze mobiliteit en levenskwaliteit.