Kennis & Verdieping

Botten en/of gewrichten – hoe zit het in elkaar?

Synofit Premium Plus en Synofit Calcium Plus: totaal verschillend

Sinds onze lancering van Synofit Calcium Plus, een product voor de botten, blijkt er soms onduidelijkheid te zijn over de rol van onze verschillende producten in de afzonderlijke lichaamsprocessen. Wij leggen het hieronder uit maar een ding is heel duidelijk:

Synofit Premium Plus is specifiek ontwikkeld voor gewrichten

Synofit Calcium Plus is specifiek ontwikkeld voor de botten

Het verband tussen botten en gewrichten

Gewrichten bestaan voor een deel uit botten. Want een gewricht is per definitie een plaats waar twee (of meer) bot-uiteinden bij elkaar komen. Op die bot-uiteinden bevindt zich een laagje gewrichtskraakbeen, dat ervoor zorgt dat de twee harde beenderen toch soepel kunnen scharnieren. Om dit geheel bij elkaar te houden, is een gewrichtskapsel aanwezig, dat stevig aan de betreffende botten is vastgehecht. Het gewrichtskapsel is van binnen bekleed met het gewrichtsslijmvlies, dat in direct contact staat met de bloedbaan. Binnen het gewrichtskapsel bevindt zich de gewrichtsvloeistof, die zorgt voor de juiste voedingsstoffen voor kraakbeen, gewrichtsslijmvlies (synovium) en het onderliggende bot. Als we het dus hebben over ‘botten en gewrichten’, dan kan dit in sommige gevallen alleen de gewrichten aanduiden – omdat botten en gewrichten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Toch werkt de gezondheid van gewrichten en de gezondheid van botten totaal verschillend. Daarom zijn hier ook vanuit de voedingssupplementen verschillende benaderwijzen voor.

De gezondheid van gewrichten

In gewrichten speelt het kraakbeen een belangrijke centrale rol. Kraakbeen helpt het gewricht hoge drukverschillen te incasseren, bijvoorbeeld tijdens springen, duwen, strekken en buigen. Door de richting van de collageenvezels in het kraakbeen wordt plaatselijke hoge druk op dit weefsel moeiteloos verspreid over een groter onderliggend gebied. Kraakbeen heeft daarnaast een bijzonder glad oppervlak, wat ervoor zorgt dat het over elkaar schuiven van de beenderen vrijwel zonder wrijving plaatsvindt. Het ideaalbeeld is dat dit elastische, maar toch zo stevige weefsel tot op hoge leeftijd gezond blijft.

De rol van kraakbeen in de gewrichten

Kraakbeen is een weefsel dat zichzelf in balans houdt: enerzijds kunnen de aanwezige cellen ervoor zorgen dat nieuwe kraakbeenmoleculen worden aangemaakt, anderzijds kunnen er processen in gang worden gezet om kraakbeen af te breken. In een gezonde situatie is dit goed in evenwicht. Het is dus van het grootste belang om de gewrichten, en vooral het kraakbeen als de zwakste schakel, goed te verzorgen. Ook als er nog niets voelbaar aan de hand is. Want verdwenen kraakbeen komt niet meer terug!

De rol van botten in de gewrichten

Botten hebben in de gewrichten geen bijzondere regulerende rol. Wel kunnen de botten lokaal beïnvloed worden door de situatie in de gewrichten. Bijvoorbeeld bij vergaand kraakbeenverlies: het gewricht ‘zoekt’ dan nieuwe manieren om de druk goed te verdelen tijdens het bewegen. Het kraakbeen functioneert minder goed als schokdemper dan voorheen. Dan ‘voelt’ het bot daar meer van. Vooral direct onder het kraakbeen kunnen daarom, als reactie daarop, verdichtingen in het bot ontstaan. Zo wordt schade aan het bot tegengegaan: deze verdichtingen in de botmatrix zijn extra stevig en kunnen dan ook meer hebben. Zeker bij ouderen, die vaak juist brozere botten krijgen, is dit een opmerkelijk verschijnsel.

De gezondheid van de botten

Het weefsel van de beenderen ‘werkt’ fundamenteel anders dan kraakbeenweefsel. Waar kraakbeenweefsel gericht is op het behoud van kraakbeen, is in de beenderen doorlopend een rigoureus afbraak- en opbouwproces bezig. Juist ook in een gezonde situatie gaat dit voortdurend door. Er zijn speciale grote cellen die bot afbreken, en zo ruimte maken voor de nieuwe afzetting van kalk. We lazen ergens dat ieder jaar zo’n tien procent van onze botten op die manier helemaal vernieuwd wordt. Bij het ouder worden, worden de botten geleidelijk brozer. Dat is een normaal proces en dit komt door de andere veranderingen in het lichaam: hormoonveranderingen (vooral bij vrouwen op leeftijd), minder beweging (lees artikel: waarom is beweging belangrijk voor de botten), een minder efficiënte verwerking van kalk in de voeding, medicijngebruik, enzovoorts. Dat leidt tot een verminderde botaanmaak ten opzichte van de -afbraak (die gewoon doorgaat). Op de langere termijn kan dat leiden tot botontkalking (osteoporose).

Hoe verhoudt dit zich tot de producten van Synofit?

De producten van Synofit zijn voor het behoud van gezonde gewrichten en botten. Hoe dit zit met Synofit Premium Plus (en Synofit Medium Plus) en Synofit Calcium Plus, wordt hieronder kort toegelicht.

Synofit Premium Plus

Synofit Premium Plus is helemaal gericht op de gewrichten. Omdat de gewrichten, zoals hierboven ook uitgelegd is, niet buiten de botten om kunnen bestaan, bevat Synofit Premium Plus ook kleine hoeveelheden Calcium en Vitamine D3. Calcium (kalk) kan gebruikt worden voor het behoud van sterke botten en Vitamine D3 speelt een rol in de Calciumhuishouding. Deze ingrediënten spelen dus een kleine, ondersteunende rol in Synofit Premium Plus. De hoofdingrediënten van Synofit Premium Plus zijn Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn ingrediënten die de gewrichten verzorgen. Ook bevat Synofit Premium Plus een uitzonderlijk goede kwaliteit vloeibare Groenlipmossel (GLMax®). Synofit Premium Plus Vloeibaar bevat daarnaast ook Boswellia.
Als u voor uw gewrichten een product zoekt, kies dan voor Synofit Premium Plus (of, eventueel voor het medium gedoseerde Synofit Medium Plus).
Bestel Synofit Premium Plus >>>
Bestel Synofit Medium Plus >>>

Synofit Calcium Plus

Synofit Calcium Plus is helemaal gericht op de botten. Voor de instandhouding van sterke botten, de kalkhuishouding en het skelet is een supplement als SynofitCalcium Plus een goede keuze. Met als hoofdbestanddelen: zeer goed opneembare Calcium uit de Rode alg, Vitamine D3 voor de Calciumhuishouding en Vitamine K2 voor de daadwerkelijke opname van Calcium in de botten. Ook het ingrediënt Magnesium draagt bij tot de instandhouding van sterke botten.
Als u voor uw botten een product zoekt, kies dan voor Synofit Calcium Plus.
Bestel Synofit Calcium Plus >>>

Synofit Premium Plus en Synofit Calcium Plus samen gebruiken

Als u zowel de botten als de gewrichten de optimale verzorging wilt geven, dan rijst al snel de vraag of u zowel Synofit Premium Plus als Synofit Calcium Plus kunt gebruiken. Dat is geen enkel probleem. Wel adviseren we, om een goede opname in het lichaam te garanderen, een kwartier tussen de inname van Synofit Premium Plus en Synofit Calcium Plus te houden.