Carnaval is achter de rug! Het van oorsprong katholieke feest begon dit jaar op 22 februari. Van zaterdag tot dinsdag werd er in alle dorpen en steden in het zuiden van het land gedanst, gedronken en gefeest. Echter zullen deze dagen niet voor iedereen in het teken van feest hebben gestaan. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat het overmatig drinken van alcohol slechte gevolgen kan hebben voor artrose patiënten. Laat dat nou juist datgene zijn dat tijdens carnaval zo veel gebeurt.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat gematigde alcoholconsumptie de kans op artrose bij een gezond persoon reduceert. Ook zou het af en toe drinken van alcohol de symptomen van artrose patiënten kunnen verminderen. Dit zou mogelijk kunnen komen doordat alcohol van zichzelf een ontstekingsremmende werking heeft.

 

Consumptie van alcohol toch slecht voor artrose patiënten?

Carnaval in Den Bosch. www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Echter, uit recent onderzoek is gebleken dat alcohol wel degelijk slecht is voor artrose patiënten. Het overmatig consumeren van alcohol kan problemen veroorzaken: het verstoort namelijk de werking van sommige medicijnen. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid. De invloed van alcohol op artrose hangt af van het medicijn en de hoeveelheid alcohol dat de patiënt gebruikt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de invloed die alcohol op artrose heeft.

Invloed alcohol op de lever

Wanneer alcohol geconsumeerd wordt, is het de lever die de alcohol verwerkt en afbreekt. Voor ieder persoon geldt, dat bij overmatig alcoholgebruik de lever beschadigd kan raken. Alcohol is namelijk een giftige stof en bij overmatig gebruik kan de lever ontstekingen oplopen, met alle gevolgen van dien.

Om welke medicijnen gaat het?

Het nuttigen van alcohol levert extra gezondheidsrisico’s voor artrose patiënten op, omdat zij vaak medicijnen gebruiken die ook gefilterd worden door de lever. Hierdoor is de kans groter dat de lever overbelast raakt. Het gaat voornamelijk om medicijnen als Naproxen, Ibuprofen, Methotrexaat en Leflunomide (ontstekingsremmers).

Er zijn nog geen harde cijfers die precies aangeven wanneer een artrose patiënt moet stoppen met drinken om de symptomen van artrose niet te verergeren. Wanneer er met mate gedronken wordt, zou het geen negatieve gevolgen moeten hebben voor de gezondheid van de patiënt. Drinken met mate kan worden gedefinieerd als één alcoholische consumptie voor een vrouw en 2 alcoholische consumpties voor een man.

Laat er nu juist tijdens carnaval zo ontzettend veel gedronken worden. Er zijn maar weinig mensen die het tijdens dit jaarlijkse volksfeest maar bij één of twee drankjes houden. Dit is dan ook precies de reden waarom carnaval voor artrose patiënten eigenlijk helemaal geen feest is.