Kennis & Verdieping

Curcuma en zwarte peper (piperine): waarom wel of niet?

door

Bekijk onze producten met Bio-CM100® Curcumine:

Premium Plus Vloeibaar

Premium Plus Capsules

Medium Plus Capsules

Curcu Plus Capsules

Een populaire combinatie

Curcumine (Curcuma longa) gebruik je samen met zwarte peper (piperine). Dat is voor velen de meest natuurlijke keuze. Toch kiest Synofit ervoor om geen zwarte peper in de producten te gebruiken. We krijgen hier wel eens vragen over. Dat is de reden waarom we deze informatiepagina voor u hebben gemaakt.

Waarom wel Curcumine met piperine combineren?

Curcumine, de actieve stof in de wortel van Curcuma longa, is van zichzelf erg slecht biologisch beschikbaar in het lichaam. Dat betekent dat de hoeveelheid die u met de mond inneemt, voor het grootste deel niet op de relevante plaatsen in het lichaam terecht komt en actief kan zijn. Het grootste gedeelte wordt al niet eens door de darmwand opgenomen. Oftewel: dit verlaat via de kortste route het lichaam weer. Dat is jammer bij zo’n prachtig ingrediënt!

Fabrikanten van supplementen en ook diëtisten moeten daarom creatief zijn om ervoor te zorgen dat de actieve curcuminoïden daadwerkelijk in het lichaam terecht komen en daar hun werk kunnen doen. Dat kan op allerlei manieren.

Er wordt bijvoorbeeld een emulgator gebruikt (ook wel micellen of vetbolletjes genoemd), zoals polysorbaat. Dit is echter een chemische toevoeging, waar vaak ook nog eens grote hoeveelheden van gebruikt worden. Een ‘Curcumine capsule’ van 800 milligram met volgens het etiket maar zo’n 50 milligram Curcumine bestaat dan voor het overgrote deel uit pure polysorbaat

Zwarte peper kan ook gebruikt worden als toevoeging om de biologische beschikbaarheid te vergroten. Deze keuze is wél natuurlijk en daardoor is dit een stuk populairder dan het toevoegen van chemische stoffen. Ook diëtisten en andere voedingsspecialisten kunnen hiermee uit de voeten. U krijgt dan bijvoorbeeld het advies om door het eten regelmatig een lepel Kurkuma (het kruid waar de Curcumine in zit) met een theelepel zwarte peper te doen.
Zwarte peper heeft inderdaad een bewezen positieve invloed op de opneembaarheid van Curcumine in het lichaam. Dat deze keuze geliefd is onder gebruikers én voorschrijvers van Curcumineproducten, kunnen wij dus volledig volgen.

Waarom niet Curcumine met piperine combineren?

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van zwarte peper in een supplement met Curcuma.

  1. Peper is een scherpe stof die slokdarm, maag en darmen kan irriteren, vooral bij langdurig gebruik en/of wanneer er al sprake is van een gevoelig maagdarmstelsel.

  2. De actieve stof in zwarte peper, piperine, heeft verder de eigenschap om ook de biologische beschikbaarheid van andere stoffen te beïnvloeden. Hoewel dit bij Curcumine dus juist de bedoeling is, kan het een serieus risico vormen wanneer men bijvoorbeeld ook nog geneesmiddelen ernaast gebruikt. Een concreet voorbeeld hiervan hebben we onlangs met u gedeeld >>>

  3. Tenslotte is zwarte peper niet de meest krachtige ‘booster’ van de biologische beschikbaarheid van Curcumine. De opname wordt wel versterkt, maar de uitscheiding van Curcumine uit het lichaam (de halfwaardetijd) gaat nog even snel als zonder zwarte peper. Hierdoor is het daadwerkelijke effect van Curcumine met zwarte peper toch niet zo groot als je zou willen.

Bio-Curcumine een beter alternatief

Deze drie nadelen hebben Synofit doen besluiten om een beter alternatief te gebruiken: Bio-CM100® Bio-Curcumine.
De Bio-Curcumine in de producten van Synofit is niet irriterend voor het maagdarmstelsel, heeft niet de invloed op andere medicatie die zwarte peper heeft én is nog eens 6,37x beter biologisch beschikbaar dan Curcumine met piperine.
Dit laatste is in een wetenschappelijke studie aangetoond (zie grafiek en bron). Bio-CM100® maakt gebruik van de natuurlijke olie (turmeronen) uit de Kurkuma-wortel, wat zowel de opname als de halfwaardetijd in het lichaam vergroot. De halfwaardetijd van Bio-CM100® is bijna 5 uur. Na 8 uur is deze Bio-Curcumine nog steeds niet helemaal uit het lichaam verdwenen!

Bio-CM100® is 6,37x beter biologisch beschikbaar dan Curcumine met zwarte peper. Bron: Antony, B. et al. (2008) Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 70;445-449.

Het mechanisme waardoor turmeronen ervoor zorgen dat Curcumine goed opgenomen wordt: (klik om te vergroten)

Bekijk onze producten met Bio-CM100® Curcumine:

Premium Plus Vloeibaar

Premium Plus Capsules

Medium Plus Capsules

Curcu Plus Capsules

Ook interessant voor u:

Curcumine (Kurkuma) in Synofit: natuurlijk én goed opneembaar!

Synofit kiest voor Curcumine met een goed verhaal. Niet alleen goed opneembaar, maar ook 100% natuurlijk. Met meer dan 95% curcuminoïden die maar liefst 8 uur in het bloed aanwezig blijven is Bio-CM100® echt een topper. Zonder chemische toevoegingen en géén zwarte peper!

Lees waarom dat een voordeel is

Synofit Curcu Plus: Bio-Curcumine met Astaxanthine

De unieke vloeibare formule van Synofit Curcu Plus met Bio-Curcumine (Bio-CM100®) kan u breed ondersteunen bij het vitaal en gezond blijven. Dit bijzondere product bevat ook natuurlijke Astaxanthine uit de Bloedregenalg. Waarom nog CurcuMin? Kies voor Curcu Plus!

Lees waarom Curcu Plus zo bijzonder is