Kennis & Verdieping

Galstenen en Synofit: gaat dat samen?

Producten met Curcumine: oppassen met grote galstenen

In de gebruiksaanwijzingen van Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit Curcu Plus staat bij de waarschuwingen de volgende tekst: Niet gebruiken indien u grote galstenen heeft. Zo nu en dan krijgen we hier van klanten vragen over. Bijvoorbeeld: Geldt dat echt alleen voor grote galstenen? Hoe weet je of je galstenen hebt? Kan ik Synofit gebruiken als ik geen galblaas meer heb? Deze vragen hopen we in dit artikel te beantwoorden.

Hoe zit het eigenlijk?

Het klopt dat Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit Curcu Plus niet zomaar gebruikt kunnen worden als iemand grote galstenen heeft.
Het ingrediënt Curcumine heeft namelijk een invloed op de galblaas, waardoor die soms licht samentrekt. Normaal voorkomt dat juist de vorming van galstenen, maar als er al een (grote) galsteen aanwezig is, dan kan dit voelbare klachten geven in de galregio. Zover bekend is dat tot nu toe enkele malen voorgevallen bij gebruikers van Synofit Premium Plus. Bij Synofit Curcu Plus en Synofit Medium Plus hebben we er vanaf het lanceren van het product uit voorzorg voor gewaarschuwd, en zijn er ons tot op heden geen gevallen van bekend.

Zo’n reactie stopt meteen als men stopt met het gebruik van Curcumine, en verder gebruik van producten met Curcumine wordt dan eveneens afgeraden. Daarom adviseren we uit voorzorg ook mensen die weten dat ze een grote galsteen hebben, om geen Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit Curcu Plus te gaan gebruiken. Het is overigens niet zo dat iedereen met grote galstenen zo’n reactie krijgt: er zijn klanten bekend die jarenlang Synofit Premium Plus gebruikten zonder problemen, en dan per toeval ontdekten dat er een grote galsteen aanwezig is – zonder dat die ooit klachten gegeven heeft.

Hoe weet ik of ik een galsteen heb?

Grote galstenen blijven normaalgesproken onopgemerkt. Als u zeker wilt weten of u ze heeft, dan kunt u via de huisarts een echo laten doen. De mensen die van zichzelf weten dat ze een grote galsteen hebben, hebben meestal een onderzoek gehad waarbij dit (onbedoeld) aan het licht kwam. Grote galstenen geven niet zomaar problemen, en daarom wordt er niet altijd iets aan gedaan als dit ontdekt wordt.
Kleine galstenen zijn meestal degenen die wel opgemerkt worden, omdat die vanzelf al ergens bij een galweg of andere vernauwing irritatie geven. Als iemand hier herhaaldelijk last van heeft, dan wordt vaak overwogen om de galblaas te verwijderen.

En als ik geen galblaas meer heb?

Als u geen galblaas meer heeft, kan Curcumine daar geen invloed meer op hebben (dat die samentrekt en bij grote galstenen problemen geeft). Wel kan iemand, die geen galblaas meer heeft, nog wel eens klachten houden van galstenen in de galwegen. Of Curcumine hier ook invloed op kan hebben, is op dit moment (nog) onbekend bij ons. We adviseren daarom om in deze situatie wel extra alert te zijn, en om bij de eerste tekenen van klachten aan de galwegen tijdens het gebruik van Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit Curcu Plus, het gebruik hiervan te staken. Ook verneemt ons Care Team dat dan graag van u, zodat we met andere klanten deze informatie kunnen delen.

Hoe zit het met de andere producten van Synofit?

De andere producten van Synofit bevatten geen Curcumine en kunnen zonder problemen gebruikt worden bij grote galstenen. Dit geldt voor Synofit GLM Plus, Synofit Calcium Plus en Synofit Gewrichts Gel.

Lees over gerelateerde onderwerpen

Curcumine (kurkuma) in Synofit: natuurlijk én goed opneembaar!

Synofit kiest voor Curcumine met een goed verhaal. Niet alleen goed opneembaar, maar ook 100% natuurlijk. Met meer dan 95% curcuminoïden die maar liefst 8 uur in het bloed aanwezig blijven is Bio-CM100® echt een topper. Zonder chemische toevoegingen en géén zwarte peper!
Lees waarom dat een voordeel is

Gebruiksaanwijzingen bekijken van de Synofit-producten

De actuele gebruiksaanwijzingen van Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit Curcu Plus kunt u altijd online inzien. Zo weet u van tevoren wat de precieze ingrediënten zijn en waar u eventueel op moet letten. De informatie over de galstenen staat er ook in.
Bekijk de gebruiksaanwijzingen