Kennis & Verdieping

Oefeningen voor de rug

door

Waarom rug oefeningen doen?

Last van de rug hebben we allemaal weleens. Dat komt omdat we massaal onze rug verkeerd belasten en vaak ook een ongezonde lichaamshouding hebben. Wist u dat nek- en rugklachten bij zo’n 10% van de mannen en 13% van de vrouwen voorkomt? (cijfers 2019, bron: volksgezondheidenzorg.info)

Specifieke oefeningen kunnen helpen om de rug soepel te houden en de houding van de rug te verbeteren. Met een sterke rug voelt u zich zekerder tijdens het bewegen en durft u er in de dagelijkse praktijk meer mee te doen.

Met Zhanna in actie

Omdat rug oefeningen zo nuttig kunnen zijn voor het gezond houden van de rug, heeft het Care Team voor u een aantal oefeningen opgezocht die zelf uit te voeren zijn. Met onze Zhanna als voorbeeld zal dit vast lukken!

Bij deze oefeningen kan het fijn zijn om een matje of een andere fijne zachte structuur als ondergrond te gebruiken.

Planken

Beginpositie: Ga languit op de buik liggen, met de tenen naar de grond gericht en de onderarmen onder uw bovenlichaam, met de handpalmen naar voren.
Uitvoering: Span de spieren in uw rug en buik en druk met uw armen het lijf omhoog, zodat u als een plank op uw tenen en onderarmen staat. Blijf naar de grond kijken. Laat dan langzaam uw lichaam weer zakken en neem even rust. Herhaal dit een aantal keren, en neem na afloop goed rust.

Handen in knieholten

Beginpositie: Ga liggen met opgetrokken knieën. Sla de armen om de bovenbenen heen en hou de handen in de knieholten.
Uitvoering: Maak de rug los door de benen wat heen en weer te bewegen met de handen in de knieholten. Kijk hierbij goed naar wat uw rug aankan. Forceer niets en probeer dit ontspannen te houden.

Handen om knieën

Beginpositie: Ga liggen met opgetrokken knieën. Sla de armen om de benen heen en hou de knieën goed vast. 
Uitvoering: Maak de rug los door de benen wat heen en weer te bewegen met de armen eromheen geslagen. Kijk hierbij goed naar wat uw rug aankan. Forceer niets en probeer dit ontspannen te houden.  

Fijn geoefend? Probeer deze ontspannen rughouding

Als u klaar bent met uw dagelijkse oefeningen, is het fijn om in een prettige houding even tot rust te komen. De hieronder afgebeelde houding is hiervoor erg geschikt.

Wat vindt u van deze oefeningen?

We hopen natuurlijk dat u hier wat aan heeft! Toch willen we het ook graag weten als we nog iets kunnen verbeteren. Het staat u geheel vrij om de onderstaande enquête in te vullen of niet. Als u een vraag liever overslaat dan kan dat ook. Bedankt voor uw mening!

Probeer ook deze oefeningen: