Kennis & Verdieping

Wat zit er precies in 100% pure Groenlipmossel?

by

In 2016 verscheen er een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Progress in Drug Research waarin uitgebreid de ingrediënten van de gehele Groenlipmossel werden weergegeven. (Bron: zie onderaan dit bericht.)

Omdat Synofit de gehele mossel gebruikt, in 100% pure vorm, hebben wij dit artikel met veel belangstelling gelezen. Want de Groenlipmossel in Synofit is fundamenteel anders dan een willekeurig extract van de Groenlipmossel: bij een extract wordt altijd een deel van de ingrediënten weggefilterd, om wat voor reden dan ook. Synofit doet dit niet, en laat de gehele mossel, in de originele samenstelling, in haar producten verwerken.

Wel kan door deze pure vorm de hoeveelheid van iedere stof van batch tot batch verschillen. Dat is de reden dat in het artikel steeds (wanneer van toepassing) een ‘range’ werd aangegeven waartussen de gemeten waarden zich steeds bevonden.

Samenstelling gehele Groenlipmossel

Eiwitten: 56 – 61 %
Koolhydraten: 9,6 – 12,0 %
Vetten: 10,0 – 10,8 %
As: 18 – 21 %
Vocht: 0,6 – 4,0 %

Groenlipmossel-Synofit-samenstellingDe Groenlipmossel bestaat dus voor meer dan de helft uit eiwitten. Wist u dat de meeste extracten juist die eiwitten wegfilteren? En de meeste droge producten met Groenlipmossel worden droog gemaakt door middel van verhitting. Daarbij gaan de eiwitten alsnog verloren, want eiwitten kunnen geen hitte overleven.
Daarom is het zo belangrijk dat de Groenlipmossel in zijn geheel wordt verwerkt, en dat daarbij een koud proces wordt gebruikt. Anders gebruik je geen 100% pure Groenlipmossel maar minder dan 50% pure (?) Groenlipmossel!

De vetten in de Groenlipmossel

De 10,0 – 10,8 % aan vetten zijn als volgt onderverdeeld:
Verzadigd vet: 3,3 %
Omega 3-vetzuren (waaronder EPA en DHA): 2,8 – 4,5 %
De overige 2,2 – 4,7 % werd in dit artikel niet verder uitgewerkt.

Studie met informatie over de vetten in de Groenlipmossel

Er is in 2014 ook een studie verschenen over de precieze lipidensamenstelling van de Groenlipmossel. Hierbij is tevens gekeken naar verschillen tussen mosselen onderling en ook de verschillende organen van de Groenlipmossel. 

Vitaminen en mineralen in de Groenlipmossel

De Groenlipmossel bevat verder de vitaminen A, B12, D3 en E. Ook zijn er meerdere mineralen aanwezig: Koper, Zink, Mangaan, IJzer, Calcium, Fosfor, Magnesium, Selenium, Zwavel, Jodium… Dit zijn echter geen grote hoeveelheden: met Synofit gebruikt u 300 mg Groenlipmossel per dag, en slechts een kleine fractie hiervan bestaat uit de bovengenoemde vitaminen en mineralen. Het is daarom geen probleem om naast Synofit nog andere vitaminepreparaten of extra mineralen te gebruiken.

Glycosaminoglycanen in de Groenlipmossel

De Groenlipmossel bestaat (in de meting van dit artikel) voor 3,0 % uit Glycosaminoglycanen (ook wel afgekort als GAGs). Dat zijn bijvoorbeeld de bekende stoffen Glucosamine- en Chondroïtinesulfaat. Er zit dus Glucosamine in de Groenlipmossel!
Hoewel de dosering van de Glycosaminoglycanen in de Groenlipmossel niet zo hoog is, is het toch niet nodig om naast Synofit nog extra Glucosamine of Chondroïtine te gebruiken. Zie ook het artikel over het combineren van Synofit met andere voedingssupplementen en de uitleg over het verschil tussen Glucosamine en de Groenlipmossel.

Zitten er zware metalen in Synofit?

Ten slotte werd in het artikel ook weergegeven wat de hoeveelheid zware metalen is in onbewerkte Groenlipmossel. Alle schelpdieren kunnen zware metalen bevatten, afhankelijk van het gebied waar ze leven en van de mate waarin ze die zware metalen in hun weefsels opnemen. De Groenlipmossel groeit gelukkig alleen in een bepaald gebied in Nieuw Zeeland, de Marlborough Sounds, waar het water (ondanks de ongezonde naam…) uitzonderlijk schoon is. Dit wordt door de Nieuw Zeelandse overheid dan ook strak in de gaten gehouden.
In het artikel liet men zien dat de hoeveelheid zware metalen in de onbewerkte Groenlipmossel ruim binnen de veilige marges blijft. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over zware metalen in Synofit: iedere batch nieuwe Groenlipmosselen wordt hier bovendien apart op gecontroleerd voordat het naar onze productielocatie in Nederland verscheept wordt.

Bron

Coulson, S.; Palacios, T.; Vitetta, L. (2015) Perna canaliculus (Green-lipped mussel): bioactive components (…). Progress in Drug Research 70;91-132.

Dit zijn de zuivere wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland waarin de Groenlipmossel van Synofit wordt gekweekt.

Kies een product van Synofit met Groenlipmossel:

Synofit Premium Plus Vloeibaar

Vloeibare Groenlipmossel & Full Spectrum Curcumine & Zwarte bes-blad & Boswellia
Opbouwkuur:
400 ml (€ 105,-)
Onderhoud:
200 ml (€ 60,-)
Meer info & direct bestellen

Synofit Premium Plus Capsules

Vloeibare Groenlipmossel & Full Spectrum Curcumine & Zwarte bes-blad (in capsules)
Opbouwkuur:
120 caps (€ 105,-)
Onderhoud:
60 caps (€ 60,-)
Meer info & direct bestellen

Synofit Medium Plus Capsules

Vloeibare Groenlipmossel & Curcumine & Zwarte bes-blad (medium gedoseerd, in capsules)
120 caps (€ 60,-)
60 caps (€ 31,-)
Meer info & direct bestellen

Synofit GLM Plus Capsules

Vloeibare Groenlipmossel (in capsules)
120 caps (€ 55,-)
60 caps (€ 29,95)
Meer info & direct bestellen

Synofit Gewrichts Gel

Groenlipmossel & Zwarte bes-blad & Arnica & Rozemarijn-olie & Capsicum & GAGs (in gel)
100 ml (€ 18,95)
40 ml (€ 7,95)
Meer info & direct bestellen