Nieuws van Synofit

Stap voor stap naar een fit leven

start vandaag nog met (hard)lopen!

Heeft u in de vakantie door een mooie stad geslenterd, of een stevige berg/ strandwandeling gemaakt? Heerlijk uitgerust, en vol energie thuisgekomen? Dan is dit misschien wel het beste moment om te besluiten de auto wat vaker te laten staan, en te beginnen met lopen. Wandelen, of hardlopen – dat is aan u.

Wat deed de mens toen er nog geen fiets, scooter, trein, auto of step was? Bingo: lopen. Kilometers ver, elke dag. Achter een prooi aan, op zoek naar nieuw voedsel of leefgebieden.
Vandaag, met de supermarkt binnen tien minuten en de auto voor de deur, is lopen voor veel mensen geen vast onderdeel meer van hun routine. Terwijl het alles heeft: heel veel fysieke en mentale voordelen, het is makkelijk om ermee te beginnen, het heeft geen vaste tijden of abonnementskosten én het is minder blessuregevoelig dan veel andere sporten. Dan hebben we het wel over stevig doorlopen: van slenteren door de winkelstraat of de hond uitlaten die overal stilstaat om te snuffelen, gaat uw hartslag veel minder omhoog en dan verbrandt u minder calorieën.

Hardlopen of wandelen

Misschien ligt uw ambitieniveau hoger en wilt u graag beginnen met hardlopen in plaats van stevig wandelen. Waar u ook voor kiest: in beide gevallen is het een goede cardiovasculaire work-out waarbij u calorieën kunt verbranden, de spieren flink aan het werk zet en het levert endorfinen op.
Bij hardlopen gaat de hartslag sneller omhoog en verbrandt u meer calorieën. Het geeft over het algemeen een “intensiever” gevoel dan wandelen. Daar staat tegenover dat wandelen vaak wat minder belastend is voor het lichaam (knieën, gewrichten en hersteltijd), vaak wat laagdrempeliger is en makkelijker in de dagelijkse routine gepland kan worden.
recept met mosselen
recept met mosselen

Variaties

Welke van de twee het wordt, hangt af van uw doelen en mogelijkheden, en wat bij u past. Bent u blessuregevoelig, vindt u het vervelend om eerst te moeten omkleden en wilt u liever spontaan iets actiefs doen? Dan is wandelen misschien de beste optie. Wilt u echt vooral calorieën verbranden en ook bijvoorbeeld langere afstanden gaan lopen of wedstrijden, dan is hardlopen een goede keuze.
Een combinatie kan natuurlijk ook: beginnen met een wandeling en af en toe een sprintje tussendoor, of een dag per week hardlopen en op andere dagen een wandeling. Ook kan het verschil maken wanneer u het wandelen onderweg wat intensiever maakt, bijvoorbeeld door onderweg elke trap te beklimmen die u tegenkomt, of door in het bos of door het zand te lopen. Een andere ondergrond kan ook uitdagender zijn.

Starten

Bedenk waarom lopen voor u een passende activiteit is, en wat u ermee wilt bereiken. Een betere conditie of houding, afvallen, een rustmoment op de dag? Op deze manier bent u gemotiveerd om te starten en dat helpt op de dagen dat het regent, dat u moe bent of wanneer u eigenlijk nog teveel werk hebt liggen.
En dan: beginnen. Dat is bijna net zo simpel als het klinkt: gewoon de voordeur opendoen en een rondje (hard)lopen. Met uw hoofd omhoog, buikspieren licht aangespannen. Loop door uw eigen straat en buurt, maar loop eens een andere kant op dan normaal. Stippel een korte, interessante route uit en vertrek. Zorg voor goede schoenen en makkelijk zittende kleding en overdrijf niet: hou het in het begin bij een half uurtje in rustig tempo.
Ga voor uzelf na hoe het voelt, ook de dag erna. Hoe voelt het? Kunt u het rondje nog een keer doen, maar dan iets sneller? Luister goed naar de signalen van uw lichaam: bent u moe of heeft u last van knieën of voeten, stop dan op tijd en neem rust. Ook herstel hoort erbij.
recept met mosselen
recept met mosselen

Opbouwen

Zijn de eerste ervaringen met het (hard)lopen goed bevallen? Dan kunt u langzaam gaan opbouwen. Leg voor uzelf vast hoe vaak en hoe lang u wilt gaan lopen, en wanneer. Probeer u daar vervolgens ook aan te houden; bijvoorbeeld door met iemand samen te gaan lopen, een schema te maken of door lid te worden van een wandel- of hardloopclub. Dat stimuleert en maakt het niet té vrijblijvend op dagen dat u wat minder of helemaal geen zin heeft.

Volhouden

Wanneer u regelmatiger gaat lopen, en misschien ook wat verder, is het goed om te zorgen dat u uw spieren opwarmt voorafgaand aan de training. Doe wat oefeningen en begin uw wandeling in een iets rustiger tempo, dat u gedurende de wandeling kunt opvoeren. Kijk wat voor u past: in het begin kunt u elke week de wandeling(en) wat uitbreiden, totdat u een ideale afstand en tempo hebt gevonden.
Wordt het na verloop van tijd wat moeilijker om het vol te houden? In een vorige blog gaven we al 10 tips om wandelen leuker te maken.

Op internet zijn ontelbare sites te vinden met podcasts van andere wandelaars en hardlopers, tips voor routes, goede schoenen, leuke adressen of wandelboeken. Ook vindt u er allerlei schema’s om uw wandelroutine op een leuke en veilige manier op te bouwen: van intensief tot gematigd, als voorbereiding op bijvoorbeeld een langere wandeltocht of alleen recreatief.

recept met mosselen

Ondersteuning door Synofit

Synofit Groenlipmossel Plus kan een waardevolle ondersteuning bieden voor uw gewrichten1 tijdens activiteiten. De combinatie van Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad is in korte tijd erg populair geworden in ons land. Curcumine staat erom bekend de gewrichten1 te ondersteunen. Door dagelijks Synofit Groenlipmossel Plus in te nemen, geef u uw gewrichten de benodigde voedingsstoffen om gezond en sterk te blijven, zodat u optimaal kunt genieten van al uw activiteiten.

1Evaluatie gezondheidsclaim is lopende