Kennis & Verdieping

Wat voor vetten zitten er in de Groenlipmossel?

door

De Groenlipmossel staat erom bekend een interessant palet aan Omega 3-vetzuren te herbergen. Omdat voor het kweken van de Groenlipmossel geen extra aanvoer van voeding nodig is, wordt de Groenlipmossel wel gezien als een van de duurzaamste bronnen van meervoudig onverzadigde lange vetzuren (waar ook Omega 3-vetzuren onder vallen). Alles wat ze nodig hebben, halen de mosselen immers zelf uit het schone zeewater bij Nieuw-Zeeland.

Groenlipmossel-olie is anders van samenstelling dan visolie. Er zitten kleine hoeveelheden van allerlei lipiden in, die bij de meeste visolie-producten niet gevonden worden. Lipiden zijn vetten en vetachtige stoffen die niet in water oplosbaar zijn.

In een wetenschappelijk onderzoek is dit nader onderzocht. De ene Groenlipmossel is de andere niet! Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat er globaal significante verschillen zijn tussen mannetjes en vrouwtjes en ook tussen de verschillende lichaamsdelen van de mossel. Verder varieert de samenstelling van de vetten gedurende de levenscyclus van de Groenlipmossel en ook gedurende het wisselen van de seizoenen. In de wisselende seizoenen verandert immers de samenstelling van het plankton in de zee, wat de belangrijkste voedingsbron is voor de Groenlipmossel. Plankton is rijk aan Omega 3-vetzuren en heeft daarmee een directe invloed op de lipidensamenstelling van de Groenlipmossel.

Een afbeelding uit de publicatie (bron zie onderaan). Klik op de afbeelding om te vergroten.

A: Groenlipmossel vrouwtje. B: Groenlipmossel mannetje. C: Mantel. D: Gonade. E: Spijsverteringsklier. F: Spier. G: Hart en voet.

Wist u dat Synofit een speciale selectie mosselen gebruikt voor haar producten?

Uitkomsten onderzoek

De onderstaande bevindingen zijn de gemiddelden van mannetjes- en vrouwtjesmosselen die aan het einde van de lente (november) van 2012 zijn geoogst in de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland.

Soorten lipiden in de Groenlipmossel

Het grootste deel van de Groenlipmossel-lipiden bestond uit fosfolipiden (PL, ongeveer 80%), gevolgd door triglyceriden (TAG, ongeveer 17%). Ook sterolen werden aangetroffen (~2,8%). Verder werden er nog sporen van vrije vetzuren (FFA, ongeveer 0,1%) gevonden.

Soorten vetzuren in de Groenlipmossel

Ongeveer 55% van de vetzuren waren meervoudig onverzadigd, en ongeveer 44% van de vetzuren betrof Omega 3-vetzuren. Dat is heel positief!

De meest voorkomende vetzuren in de Groenlipmossel waren EPA, DHA en palmitinezuur. Verder werd er in de analyse ook gekeken naar de Omega 3-vetzuren ALA, SDA en DPA. De Groenlipmossel had een prachtige totale Omega 3/Omega 6-ratio van ongeveer 7,5.

Wilt u alle details van de studie weten?

Bron: Miller, M.R.; Pearce, L.; Bettjeman, B.I. (2014) Detailed distribution of lipids in Greenshell Mussel (Perna canaliculus). Nutrients 6;1454-1474.

Onze producten met GLMax® Groenlipmossel

Groenlipmossel Basic

Ideaal om optimaal te trainen, sporten en presteren

Bevat Vitamine C voor het behoud van gezond kraakbeen

60 softgels € 29,95
2 x 60 softgels € 55,-

Meer info

Groenlipmossel Regular

Optimaal voor iedereen die actief en vitaal in het leven staat

Bevat Curcumine voor het behoud van soepele gewrichten1

60 softgels € 34,95
2 x 60 softgels € 60,-

Meer info

Groenlipmossel Plus

Extra aandacht en ondersteuning om een actieve en zelfstandige levensstijl te behouden

Bevat Curcumine voor de gewrichtsfunctie1

60 softgels € 60,-
2 x 60 softgels € 105,-

Meer info

Groenlipmossel Vloeibaar

Maximale ondersteuning bij uw dagelijkse activiteiten

Bevat Curcumine voor de gewrichtsfunctie1

200 ml € 60,-
2 x 200 ml € 105,-
400 ml € 105,-
2 x 400 ml € 190,-

Meer info