Gepubliceerd op 14 October, 2022
imageimageimageimagesocial media links

Een voedingsetiket lezen?

U kent het vast wel: u wilt bij uw boodschappen op suiker of vet letten, of u krijgt iemand te eten met een noten- of glutenallergie. In de winkel controleert u alle verpakkingen zo goed mogelijk, maar niet elk etiket laat zich even gemakkelijk lezen. De hoeveelheid tabellen, claims en keurmerken maken het er niet overzichtelijker op. Terwijl het heel nuttig is om de goede informatie te vinden, want op basis daarvan kunt u gezonde, veilige en duurzame voedselkeuzes maken.

Onze tip: trap niet in marketingtrucjes en leer etiketten 'echt' lezen!

Voedingsetikettering is vereist op alle verpakte producten en geeft gedetailleerde informatie over alle ingrediënten en voedingsstoffen in het voedsel. Daarom gaat dit artikel over alle ins & outs van etiketten. Waar kunt u op letten en hoe leest u een tabel met voedingswaarden? Onze ‘snelcursus’ etiketten lezen!

Stap 1: lees de productbeschrijving en ingrediënten

Knowledge Advice Image right side

Productbeschrijvingen staan meestal voor of boven de ingrediëntenlijst. Hier wordt uitgelegd hoeveel van welk ingrediënt is inbegrepen. Dit geeft veelal een beter beeld van het product dan de (vaak mooie) naam op de voorkant.

Ingrediënten hebben altijd een “absolute” volgorde. Dat wil zeggen dat de eerstgenoemde het meest aanwezig is, en van het laatstgenoemde ingrediënt het minste. Staat op een smoothie de sinaasappelsap bijvoorbeeld eerder in de lijst dan frambozen, dan zit er meer sinaasappelsap dan frambozen in.

Worden er geen duidelijke percentages of grammen vermeld? U kunt er dan vanuit gaan dat de eerstgenoemde ingrediënten een substantieel deel vormen van het product. En de laatstgenoemde ingrediënten zou u kunnen beschouwen als kleinere toevoegingen.

Stap 2: check de voedingswaarde

Knowledge Advice Image right side

De voedingswaarde staat meestal in een tabel. Daarin staat hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten, verzadigd vet, koolhydraten, suikers en zout een product bevat, per 100 gram of per 100 ml. In sommige gevallen is er ook een hoeveelheid per portie vermeld.

Deze tabel is erg handig wanneer u wilt weten hoeveel procent van het product uit bijvoorbeeld suiker bestaat. Want het aantal vermelde grammen per 100 gram is precies het percentage. Dat helpt bij het inschatten hoe gezond een bepaald product is. Ook bij het vergelijken tussen producten onderling zijn deze voedingswaarden per 100 gram erg handig.

Tenslotte is deze tabel een hulpmiddel waarmee u stiekem door de soms moeilijke woorden bij de ingrediëntenlijst heen kunt kijken. De benamingen in de ingrediëntenlijst worden door de producent gekozen, en die kan er belang bij hebben om bijvoorbeeld niet zo openlijk ’suiker’ weer te geven.

Soms worden er dan andere woorden gebruikt (maltodextrine, sacharose en glucose-fructosestroop), waardoor potentiële kopers kunnen denken dat er geen of weinig suiker in zit. Maar in de tabel met voedingswaarden komt deze aap dan altijd toch uit de mouw – want de percentages per 100 gram liegen er niet om. Goed om te weten: een suikerklontje weegt ongeveer 4 gram. Dus het aantal grammen suiker per portie gedeeld door 4 is het aantal suikerklontjes dat u per portie 'stiekem' binnenkrijgt.

(NB: ook vetten, eiwitten, vezels en zout kunt u heel handig aflezen in de voedingswaardetabel. Waarbij eiwitten, vezels en soms ook gezonde vetten juist goed en opbouwend zijn voor het lichaam, dus hiervan wilt u er graag méér in de voedingswaardetabel zien!)

Stap 3: allergenen

Knowledge Advice Image right side

Bent u allergisch voor bepaalde stoffen of ingrediënten? Dan leest u waarschijnlijk extra kritisch.

Ingrediënten die tot een allergische reactie kunnen leiden – de zogeheten allergenen – moeten gelukkig opvallend in de ingrediëntenlijst staan. Meestal zijn ze vetgedrukt, onderstreept of in HOOFDLETTERS geschreven. Zo kunt u ze makkelijk terugvinden en leest u er niet zomaar overheen.

Stap 4: bewaaradvies

Knowledge Advice Image right side

Hier staat hoe u het product het beste kunt bewaren. Zet uw koelkast (bij voorkeur) altijd op 4 °C, dan blijven uw producten langer goed.

Er zijn natuurlijk ook producten die u beter kunt bewaren buiten de koelkast zoals brood, bananen, tomaten en eieren.

Houdt u zich aan het voorgeschreven bewaaradvies, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 5: houdbaarheid

Knowledge Advice Image right side

De houdbaarheidsdatum kan op verschillende manieren vermeld staan op een verpakking. Zo kennen we 'Ten minste houdbaar tot' (THT), wat eigenlijk betekent dat het product meestal ná de genoemde datum ook nog te consumeren is. Soms staat het er zelfs duidelijk op: 'Na deze datum: kijk, ruik en proef'.

Daarnaast wordt ook 'Te gebruiken tot' (TGT) gebruikt. Dit gebeurt bij producten die sneller bederven, zoals bijvoorbeeld vlees. Is deze datum verstreken, dan kunt u het product echt beter niet meer consumeren.

Een THT datum is dus een rekbaar begrip, terwijl u met een TGT datum wel echt rekening moet houden.

Stap 6: topkeurmerken

Knowledge Advice Image right side

Op etiketten staan vaak veel verschillende logo’s. Let hierbij goed op! Deze kunnen officieel zijn, maar ze kunnen ook door een fabrikant zelf zijn verzonnen.

U maakt de meest betrouwbare en duurzame keuze door te letten op logo’s van topkeurmerken. Deze houden strengere eisen aan voor diervriendelijkheid, milieu of arbeidsomstandigheden.

Bij tekstuele toevoegingen als “ambachtelijk”, “volgens authentiek recept” of “vol natuurlijke ingrediënten” denkt u al sneller dat het dan wel een goed product moet zijn – en dat weet de marketingmedewerker van het product ook. Altijd slim dus om hier kritisch naar te kijken en om eventueel vragen te stellen aan de fabrikant.

Goede keuzes

Wanneer u weet waar u op moet letten, kennen voedingsmiddelen minder geheimen voor u en kunt u betere keuzes maken. Zo weet u wat er echt in het product zit en wat er waar is van de quotes en claims die op de verpakking staan.

Leuk uitziende verpakkingen en mooie praatjes maken een product aantrekkelijk, waardoor het beter verkoopt. Maar ze kunnen u wel op het verkeerde been zetten!

Voor etiketten van voedingssupplementen gelden andere regels dan voor voeding. U vindt op onze site meer informatie over de ingrediënten en over het allergeen groenlipmossel.

Ook staan op de etiketten en in de gebruiksaanwijzingen alle ingrediënten per product nauwkeurig vermeld, inclusief mogelijke allergenen en de bewaaradviezen. U kunt de gebruiksaanwijzingen raadplegen door in de webshop op het product te klikken en dan te kijken onder 'Dosering'. Daar staat bij elk product een downloadlink naar de actuele gebruiksaanwijzing met alle productdetails.

Gepubliceerd op 14 October, 2022
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen