Nieuws van Synofit

Hoe verbeter ik mijn weerstand in de winter?

De winter komt eraan. En dat betekent minder zonlicht, langdurige kou en regen, plus kortere dagen. Het perfecte recept voor minder energie, of om chagrijnig of zelfs ziek te worden. Maar dat hoeft niet. Hier zijn 3 manieren om uw weerstand te verhogen!

Wat is weerstand?

Maar allereerst, wat is weerstand eigenlijk? Weerstand is de functie van het immuunsysteem om ons te beschermen tegen virussen en bacteriën die het lichaam bedreigen. Het systeem herkent deze bedreigingen en ruimt ze op. Om dat goed te kunnen doen, is natuurlijk wel belangrijk dat uw immuunsysteem in topvorm is. Iets wat in de winter misschien niet zo vanzelfsprekend is.

Hoe kan ik mijn weerstand ondersteunen en verbeteren?

1. Antioxidanten

Antioxidanten hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk het lichaam beschermen. Een antioxidant is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamines, spoorelementen, flavonoïden, kruiden en overige bioactieve stoffen, die een anti-oxidatieve werking in het lichaam hebben. Zo dragen antioxidanten bij aan onze gezondheid en een verbeterde weerstand en helpen ze het verouderingsproces te vertragen. U vindt antioxidanten in verschillende soorten voeding, voornamelijk in felgekleurde fruit- en groentesoorten.

recept met mosselen
recept met mosselen

2. Bewegen

Door te bewegen wordt uw lichaam fitter en ontspant uw geest. Zo bouwt u meer weerstand en conditie op. Bewegen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te sporten, maar ook door te wandelen of te tuinieren kunt u de bewegingsnorm (minimaal een halfuur per dag bewegen) halen.

3. Gelukshormoon

Endorfine – ofwel het gelukshormoon – wordt door het  lichaam zelf aangemaakt en is een neurotransmitter. Het onderdrukt pijn, maar ondersteunt ook de weerstand, werkt cruciaal bij ons geluksgevoel, maar werkt tegelijkertijd ook tegen angst. Endorfine maak je aan door leuke dingen te ondernemen met sociale contacten. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, dan voldoet u ook gelijk aan tip 2.

4. Bonus

Lekker even ontspannen! U heeft elke dag ontspanning nodig om uw lichaam en geest op te laden. Dan bent u namelijk beter bestand tegen drukte en stress. Ook zit u beter in uw vel, bent u energieker en kunt u beter presteren op bijvoorbeeld uw werk. De juiste balans tussen spanning en ontspanning heeft een positief effect op uw nachtrust, spijsvertering én weerstand.

recept met mosselen

Weerstand door gezonde levensstijl

De belangrijkste manier om uw weerstand te verhogen is door gezond te leven. Dat betekent: bewust bezig zijn met eten en drinken en dat u uw lichaam regelmatig ontspant én inspant. Al eerder gaven we u onze top 10 om de weerstand te verhogen met voeding en vitamines.