Gepubliceerd op 14 July, 2024
imageimageimageimagesocial media links

De voordelen van ademhalingstechnieken voor uw mentaal welzijn

"Ik moet even op adem komen." "Haal diep adem en tel tot tien." Deze bekende uitdrukkingen worden vaak gebruikt wanneer we boos, gestresst of uitgeput zijn. Maar heeft u zich ooit afgevraagd waarop ze gebaseerd zijn? En werken ze echt? Wanneer we een moment nemen om diep adem te halen, ervaren we vaak een gevoel van ontspanning. Ademhalingsoefeningen blijken een krachtig middel te zijn om zowel het lichaam als de geest te kalmeren en verbinden zo de fysieke en mentale kanten van ons welzijn. Ademhalen doen we doorgaans zonder erbij na te denken, maar bezig zijn met bewuste ademhaling kan verlichtend werken.

Invloed van ademhaling op stress

Door de tijd te nemen om diep adem te halen, activeren we de natuurlijke ontspanningsrespons in ons lichaam. Dit kan leiden tot een verlaging van de hartslag, bloeddruk en spierspanning. Bovendien kunnen ademhalingsoefeningen uw veerkracht tegen stress vergroten, wat resulteert in betere algehele stressbeheersing.

Aandacht en bewustzijn via ademhaling

Het focussen op uw ademhaling vraagt concentratie en aandacht. Door gefocust te zijn op zoiets simpels als ademhalen, worden gedachten over toekomstige taken of gebeurtenissen uit het verleden, die stress veroorzaken, naar de achtergrond gedrongen. Door u te richten op uw ademhaling, kunt u zich vrijmaken van afleiding. Deze mentale helderheid helpt niet alleen om gedachten te verminderen, maar vergemakkelijkt ook doelgericht denken, zoals bijvoorbeeld het nemen van een besluit.

Hier volgen drie ademhalingsoefeningen die u eens kunt proberen:

Knowledge Advice Image right side

Diafragmatische ademhaling

Ook wel bekend als buikademhaling. Dit is een eenvoudige methode om ontspanning te bevorderen. Door de betrokkenheid van het middenrif, een spier onder uw ribben, kunt u dieper ademhalen en zo uw lichaam tot rust brengen. Ga gewoon zitten of liggen, plaats een hand op uw borst en de andere op uw buik. Adem langzaam in door uw neus, voel hoe uw buik omhoog gaat en adem rustig uit, terwijl u merkt hoe het kalmerende gevoel toeneemt. Herhaal dit kalmerende ritme 3 tot 10 keer.

4-7-8 Ademhaling

Deze techniek omvat inademen gedurende 4 seconden, de adem vasthouden voor 7 seconden en uitademen gedurende 8 seconden. Deze eenvoudige oefening kan effectief zijn bij het bevorderen van ontspanning (bijvoorbeeld bij het verminderen van angst) en helpt ook bij het in slaap vallen.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

Boxademhaling

Boxademhaling is een ontspanningstechniek waarbij u ademt volgens een patroon dat lijkt op een vierkant. Adem in gedurende 4 seconden, houd de adem 4 seconden vast, adem uit gedurende 4 seconden en houd weer 4 seconden vast voordat u dit herhaalt. Dit ademhalingspatroon heeft een kalmerend effect, vermindert stress en verbetert uw focus.

Het toepassen van deze ademhalingstechnieken in uw dagelijkse routine is een manier om gemakkelijker met de stress van het leven om te gaan. Voor welke techniek u ook kiest, elke methode brengt zijn eigen vorm van kalmte die altijd en overal voor u toegankelijk is. Wellicht helpt het u om beter in staat zijn om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Gepubliceerd op 14 July, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen