Gepubliceerd op 20 January, 2019
imageimageimageimagesocial media links

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: waarom het niet werkt

helping text from link assets

Voornemen ‘minder eten en meer bewegen’ werkt niet

Het meest populaire ‘goede voornemen’ aan het begin van een nieuw jaar is niet zo gezond als veel mensen denken, volgens dr. William Cortvriendt, auteur van de bestseller Hoe word je 100?

“Zodra we de 50 jaar zijn gepasseerd, kunnen we het ons niet meer veroorloven om keuzes te maken met betrekking tot dieet en beweging die we niet kunnen volhouden,” zegt hij. Vooral bij mensen boven de 50 jaar is het moeilijker om minder gezonde levenspatronen echt te doorbreken en om nieuwe gewoonten aan te leren. Ineens rigoureus minder eten en heel veel gaan sporten is voor een gemiddelde persoon nauwelijks vol te houden. Zeker als het aan de ledematen te voelen is dat er sprake is van veroudering. Na enkele weken valt men dan al weer terug in de bekende, meer vertrouwde levensstijl.

“Om een langer, vitaal leven te leiden, moeten we vasthouden aan het enige besluit dat echt zin heeft: blijven bewegen zonder dat ons bewegingsapparaat ons daarbij hindert. Als het bewegingsapparaat ons steeds meer in de steek laat, zal het ons immers verhinderen om voldoende te blijven bewegen.” Het is dus van belang dat lichaamsbeweging tot op hoge leeftijd mogelijk én leuk blijft.

Wat werkt dan wel?

William Cortvriendt adviseert een eenvoudig driestappenplan voor de gezondheid:

  1. Basale beweging

  2. Verse, onbewerkte voeding

  3. Voldoende gezonde vetzuren gebruiken

1. Basale beweging

Ten eerste moeten we volgens Cortvriendt niet te veel verwachten van een nieuw lidmaatschap van een gym- of fitnessclub. “Begin gewoon met 30 minuten per dag te wandelen, en ga van daaruit kijken wat je nog meer kunt”, adviseert hij. “Het volhouden van dagelijkse beweging is de enige echte belangrijke keuze die we kunnen maken.”

2. Verse, onbewerkte voeding

Vervolgens moeten we stoppen met het eten van bewerkt voedsel, en vlees van dieren die bewerkt voedsel hebben gegeten. “Op graan gebaseerde koolhydraten en vleessoorten brengen omega 6-vetzuren in onze lichamen, die een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld ontstekingen,” zegt Cortvriendt. “Het is beter om fruit, groenten, scharrelkip, rundvlees van grasgevoederde runderen en wild gevangen vis te eten. Een met graan gevoederde, op een kwekerij gekweekte zalm is bijvoorbeeld niet veel gezonder dan een fastfoodburger.”

3. Voldoende gezonde vetzuren gebruiken

Tenslotte kunnen we ons lichaam een lol doen door voldoende omega 3-vetzuren tot ons te nemen. “We moeten onze inname van omega 6-vetzuren in balans houden met voldoende omega 3-vetzuren,” zegt hij. “De goede ratio’s van vetzuren komen heel precies, en mijn literatuuronderzoek heeft laten zien dat bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel heel veel verschillende omega 3-vetzuren bevat.”

Cortvriendt over Synofit

“Een supplement zoals Synofit Groenlipmossel Vloeibaar kan, samen met een gezond dieet en voldoende beweging, een grote rol spelen in de levens van mensen. Gezonde gewrichten helpen met name de ouder wordende mens om goed in beweging te zijn en vitaal te blijven tot op hoge leeftijd. Dat is zó belangrijk, zeker omdat steeds meer mensen 100 jaar oud worden!”

Gepubliceerd op 20 January, 2019
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen