Gepubliceerd op 30 June, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Reistip: het Purmerbos

Een tijdje geleden heb ik de luxe gehad om tijdens mijn vrije dag een mooie wandeling te maken in het Purmerbos. De zon straalde fel en ondanks de -5 graden was het eigenlijk best aangenaam. Samen met mijn vriend en onze trouwe viervoeter begonnen we rond 14:00 aan een avontuur richting Purmerend. Het Purmerbos, nog vrij jong van leeftijd, werd ruim twintig jaar geleden bezaaid met diverse boomsoorten zoals populieren, essen, eiken en beuken. Dankzij de vruchtbare kleigrond schoten ze als het ware uit de grond.

Knowledge Advice Image right side

Bij aankomst werd ik gelijk omringd door een diversiteit aan bomen. Het Purmerbos staat dan ook bekend om zijn verscheidenheid aan boomsoorten, hobbelpaadjes en meren.

Met een uitgestrektheid van ongeveer 250 hectare is het bos het hele jaar door toegankelijk, en ik denk dat dit bos voor ons uitermate geschikt is om vaker te wandelen, gezien we beiden aan onze conditie willen werken.

Na de eerste honderd meter stuitte we op een paal waar we onze route konden kiezen. De opties waren het ‘Phoenixpad’ dit betrof een wandeling van 1,4 km, perfect voor ‘beginners’, het ‘Wielprofpad’, een wandeling van 3,9 km en als laatste de ‘Frisse Neus Route’, een wandeling van maar liefst 4,8 km.

Wij kozen als beginners voor het ‘Phoenixpad’. Deze route werd aangeprezen als een beeldende poëzieroute van 1642 stappen, tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Gemeente Purmerend, Staatsbosbeheer, Bibliotheek Purmerend en Poëziekring Phoenix.

De keuze voor deze route bracht ons verrassingen, met meren die af en toe tussen de bomen door opdoken, wat een prachtig en sereen uitzicht creëerde. Ook vielen we op bij de lokale bewoners van het Purmerbos, nieuwsgierige vogeltjes en eekhoorns die onze paden kruisten.

Tijdens korte pauzes genoten we van de zon en probeerden we wat kleur op te doen, wat zeker geen overbodige luxe was. Onze hond Pip kon dan even tot rust komen en lekker rondsnuffelen.

Een leuke bijkomstigheid van deze route waren de verschillende gedichten en beeldende kunstwerken die we onderweg tegenkwamen, waardoor het voelde alsof we nog dichter bij de natuur werden gebracht.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

Al met al was het een zeer geslaagde wandeltocht die ik zonder twijfel zou aanbevelen aan iedere natuurliefhebber. Vooral de veelzijdigheid aan routes sprak mij erg aan.

Of u nu een 'beginner' bent die net als wij beginnen met wandelen of een 'gevorderde', die op zoek is naar een uitdaging er is voor ieder wat wils. Vergeet niet uw wandelschoenen aan te trekken en te genieten van al het moois dat dit bos te bieden heeft.

Gepubliceerd op 30 June, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen