Gepubliceerd op 03 May, 2021
imageimageimageimagesocial media links

Onderzoek: Roze drankje bevordert prestaties hardlopen

In een recente studie is de invloed onderzocht van een roze gekleurd drankje op de hardloop-prestaties van gezonde personen die regelmatig hardlopen. Er werd gekeken naar de snelheid van het hardlopen en naar de afstand die ze in 30 minuten aflegden.

Knowledge Advice Image left side

De studie

Tien gezonde personen (6 mannen en 4 vrouwen), die een actieve levensstijl hebben en regelmatig hardlopen, deden mee aan de studie. Elke sessie bestond uit 30 minuten hardlopen op een loopband, op een zelf gekozen snelheid die zij zelf ‘hard / zwaar’ vonden. Tijdens het hardlopen spoelden de deelnemers hun mond met een roze óf kleurloos drankje. Er werd bijgehouden wat hun prestaties waren en hoe zij zelf de sessie psychologisch ervaarden.

In totaal waren er drie sessies, met steeds een week er tussen: een oefensessie (waarin ze oefenden met water) en twee experimentele sessies waarin ze een studiedrankje gebruikten.

Wat zat er in het drankje?

Knowledge Advice Image right side

De twee drankjes bestonden uit 500 ml kraanwater met daarin 0,12 gram sucralose. Sucralose is een kunstmatige zoetstof die geen calorieën bevat. Het ene drankje bevatte geen kleurstof en aan het andere drankje werden twee druppels roze kleurstof toegevoegd. Hierdoor bleef het ene drankje kleurloos, terwijl het andere drankje roze van kleur werd. De vloeistoffen werden op 4˚C bewaard en in een doorzichtige plastic beker aan de deelnemers aangeboden.

Hoewel de drankjes dus identiek aan elkaar waren, behalve de kleur, werd in een eerdere studie wel ontdekt dat de deelnemers (dat waren er toen 18) de voorkeur gaven aan de roze vloeistof, en dat ze deze als ‘zoeter’ en ‘lekkerder’ ervaarden.

Toepassing van het drankje

Op verschillende momenten in de sessie kregen de deelnemers 25 ml vloeistof aangeboden. Deze moesten zij gebruiken als mondspoeling en daarna weer uitspugen. Ze kregen dit viermaal tijdens de warming-up en vijfmaal tijdens de run van 30 minuten (bij 5, 10, 15, 20 en 25 minuten).

Blindering

De deelnemers dachten dat zij mondspoeling met twee verschillende sportdranken met elkaar zouden vergelijken. Dat er in werkelijkheid helemaal geen calorieën in de drankjes zaten en dat de studie uiteindelijk alleen om het kleurverschil ging, wisten ze niet.

Alle deelnemers deden een sessie met het kleurloze drankje en een sessie met het roze drankje. Daarmee was iedereen zijn eigen ‘controle’.

Resultaten

Met het kleurloze drankje liepen de deelnemers gemiddeld 4835 meter in 30 minuten. Met het roze drankje liepen ze in diezelfde tijd gemiddeld 5047 meter. De gemiddelde snelheid was daarmee ook hoger bij het roze drankje: 10,1 km/uur tegen 9,7 km/uur bij het kleurloze drankje. Ook voor de tussentijden was dit verschil steeds aanwezig.

helping text from link assets

De gevoelens van plezier waren ook groter bij het roze drankje dan bij het kleurloze drankje: respectievelijk kregen ze een 3,8 en 3,4 (op een schaal van 0 tot 5). Gevoelens van opwinding en de gemeten hartslag waren niet significant verschillend tussen de drankjes.

Bron

Brown, D.R. et al. (2021) Mouth rinsing with a pink non-caloric, artificially-sweetened solution improves self-paced running performance and feelings of pleasure in habitually active individuals. Frontiers in Nutrition 8; Article 678105.

Gepubliceerd op 03 May, 2021
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
SpierenStudies
Verder lezen