back button
Mangaan
ingredient image

Wat is mangaan en waar is het goed voor?

Mangaan (Engels: manganese, symbool: Mn) is een mineraal / metaal met een grijze kleur. In een aantal enzymen in het lichaam is een atoom hiervan aanwezig. Enzymen zijn eiwitten die reacties in het lichaam kunnen laten plaatsvinden. In het geval van mangaan zijn de betrokken enzymen vooral belangrijk voor het leveren van energie voor specifieke lichaamsprocessen (de stofwisseling van energie: aminozuren, cholesterol en koolhydraten).

Samen met onder andere calciummagnesium en vitamine D3 is mangaan goed voor de aanmaak van botten, kraakbeen en bindweefsel. Het is dus van belang voor het skelet. Tenslotte levert het als antioxidant ook een bijdrage aan het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Mangaan in voeding

Mangaan zit in verschillende voedingsmiddelen zoals volkoren graanproducten, volkorenbrood, rijst, noten (vooral hazelnoten), peulvruchten, vis, thee, vlees, fruit en bladgroenten. Het Voedingscentrum geeft aan dat, als u gezond en gevarieerd eet volgens de gangbare voedingsrichtlijnen, u voldoende mangaan binnen krijgt. Een tekort of teveel aan mangaan komt vrijwel niet voor. Er is door de EFSA dan ook geen maximale veilige bovengrens vastgesteld.

Mangaan in Synofit Calcium Plus

Synofit Calcium Plus is een uitgebreid gezondheidsproduct voor de botten. Naast calcium uit de rode algvitamine D3vitamine K2magnesium en zink bevatten deze softgels ook mangaanbisglycinaat. Per dagdosering van 2 softgels bevat Synofit Calcium Plus mangaanbisglycinaat met daarin 3,0 milligram mangaan. Dat is 150% van de RI (referentie-inname). Mangaan speelt een rol bij de samenstelling van de botten en is dus van belang voor de botaanmaak.

Waarom mangaanbisglycinaat?

Voor Synofit Calcium Plus wordt bewust gebruik gemaakt van mangaan uit bisglycinaat. Deze vorm kent een zeer goede biologische beschikbaarheid, waardoor het goed in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor volstaat een een relatief bescheiden dosering.

Mangaanbisglycinaat is een zogeheten chelaat: deze vorm is stabiel, waardoor het niet reageert met andere ingrediënten in de capsule.

Bestel softgels met onder andere mangaan

Synofit Calcium Plus bevat 3,0 mg mangaan per 2 softgels. Bekijk ook de andere ingrediënten in Synofit Calcium Plus die de botgezondheid ondersteunen: calcium uit de rode algmagnesiumvitamine D3vitamine K2 en zink.