back button
Natief collageen type II
ingredient image

Wat is natief collageen type II en wat maakt het bijzonder?

Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan alle bindweefsels in het lichaam. Er zijn 28 verschillende typen bekend, die allemaal een eigen rol hebben. 

Collageen type II is het belangrijkste structuureiwit in kraakbeen. Kraakbeen bestaat voor meer dan de helft uit water. Het droge gewicht van kraakbeen (waarbij het water dus niet meegerekend wordt) bestaat voor tweederde uit collageen type II.

Het netwerk van deze lange, stevige vezels geeft het kraakbeen de robuustheid die het nodig heeft om hoge druk te doorstaan. Tussen de collageenvezels in het kraakbeen zitten andere lange moleculen: proteoglycanen. Deze zijn goed voor ongeveer 10-15% van het kraakbeen en hebben de eigenschap dat ze veel vocht kunnen vasthouden. Daarmee voorzien ze het kraakbeen van een goede schokdemping en smering. Wist u dat kraakbeen maar voor ongeveer 2% uit kraakbeencellen (chondrocyten) bestaat? Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het collageennetwerk en voor de aanmaak van proteoglycanen. 

Verschillende vormen van collageen type II

Knowledge Advice Image right side

In gezond kraakbeen heeft collageen type II de ‘ongedenatureerde’ vorm. Dat is een moeilijk woord voor: niet-afgebroken. Het tegenovergestelde is ‘gedenatureerd collageen’ of ‘gehydrolyseerd collageen’: wel-afgebroken, namelijk in kleinere stukjes collageen-eiwit. Ongedenatureerd collageen type II wordt ook wel natief collageen type II genoemd. Natief betekent: zoals het van nature is. Natief collageen type II heeft de vorm van een driedubbele helix. Deze kabelstructuur maakt de vezels zo sterk dat ze in kraakbeen tegen hoge druk bestand zijn.

Synofit maakt voor Synofit Groenlipmossel Plus en Synofit Groenlipmossel Vloeibaar gebruik van natief collageen type II. Deze wordt gewonnen uit kippenborstbeen, waarbij de oorspronkelijke (natieve) vorm in het proces behouden blijft. Deze natieve vorm van collageen type II is bestand tegen het maagzuur en kan de dunne darm ongeschonden bereiken. Daar wordt natief collageen type II niet in het lichaam opgenomen. Het is een veel gehoorde misvatting dat natief collageen type II vanuit de dunne darm in het bloed terecht komt en zo bij het kraakbeen in de gewrichten kan komen. 

Werkingsmechanisme van natief collageen type II

Er bestaan over collageen geen goedgekeurde gezondheidsclaims die wij mogen gebruiken om de werking van het ingrediënt goed uit te leggen. Wel kunnen we aangeven dat er meerdere wetenschappelijke studies zijn verricht met 40 mg natief collageen type II per dag. Onder andere de veiligheid van het gebruik van deze hoeveelheid als supplement werd in die studies onderzocht.

Bij een aantal studies werd gebruik gemaakt van het merk Collavant®n2, wat ook gebruikt wordt door Synofit. Voor meer informatie over de werking van Collavant®n2 kunt u het beste de bronnen raadplegen die de website van deze producent aandraagt.