back button
Rode alg
ingredient image

De rode alg: een Cclciumrijk plantje

Wat is de rode alg?

In de schone wateren voor de kust van IJsland groeit een bijzonder calciumrijk plantje: de rode alg. De officiële soortnaam van dit plantje is Lithothamnium calcareum (soms ook geschreven als Lithothamnion calcareum). De rode alg heeft de bijzondere eigenschap dat ze mineralen uit de zee opneemt en in haar weefsels opslaat. Dat betreft vooral calcium. Maar ook magnesiumkoper, jodium, kalium, selenium, ijzer, mangaanzink en nog tientallen andere zogenoemde ‘sporenelementen’ zijn in de rode alg te vinden. Voor een aanvulling van uw mineralen bent u bij de rode alg dus aan het juiste adres!

Behoud uw sterke botten: neem calcium!

Calcium (kalk) is een belangrijk bestanddeel van de beenderen. Bij het klimmen van de jaren neemt geleidelijk de hoeveelheid kalk in de botten af: dan spreken we van botontkalking. Vaak voel je daar helemaal niets van. De botten worden brozer en uiteindelijk zelfs breekbaar: een gebroken heup komt bij ouderen dan ook relatief vaak voor. Het is daarom van belang dat er in het dagelijkse voedingspatroon voldoende calcium wordt gebruikt, om de botten tot op hoge leeftijd sterk te houden.

Waarom calcium uit de zee?

Er zijn in de natuur veel bronnen te vinden voor calcium. Bijvoorbeeld uit gesteente kan calcium gewonnen worden. Toch kiest Synofit voor calcium uit de rode alg van Aquamin®. Waarom?

  • Over de rode alg (Aquamin F) zijn meerdere wetenschappelijke studies gepubliceerd, die laten zien dat gebruik van dit plantje daadwerkelijk goed is voor het behoud van sterke botten (bron: zie beneden).

  • De rode alg levert een calcium van plantaardige oorsprong, niet uit gesteente. Bijkomend voordeel: deze calcium is goed opneembaar in het lichaam.

  • In de rode alg is niet alleen calcium aanwezig, maar ook vele andere 

    sporenelementen. Dit levert dus, naast de calcium, maar liefst 74 (!) mineralen, waaronder magnesium, koper, jodium, kalium, selenium, ijzer, mangaan en zink

  • De smaak van deze plantaardige calcium is heel neutraal.

Synofit Calcium Plus: vloeibare formule voor het behoud van sterke botten

Knowledge Advice Image right side

Synofit Calcium Plus is een unieke vloeibare formule voor de botten, waarin Synofit heel bewust gekozen heeft voor de rode alg als bron voor calcium. Synofit Calcium Plus bevat per softgel 570 mg rode alg, waarin maar liefst 192,5 mg calcium aanwezig is. Deze calcium is zeer goed opneembaar, wat verder gefaciliteerd wordt door de vloeibare vorm van de softgel-inhoud.

Synofit Calcium Plus bevat ook vitamine D3, wat een rol speelt in de calciumhuishouding, en vitamine K2, wat helpt bij de daadwerkelijke opname van calcium in het botweefsel. Verder wordt magnesiumzink en mangaan gebruikt in deze totaalformule voor de botten: magnesium, zink en mangaan hebben een rol bij de botaanmaak en magnesium draagt tevens bij tot de vermindering van vermoeidheid.

Leestip: Ontdek waarom de combinatie van calcium met vitamine D3 én K2 zo goed is >>>

Synofit Calcium Plus is dus niet een ‘eenvoudig’ calciumsupplement, maar een hoogwaardige formule waar allerlei bewezen voordelen samenkomen!

Waar komt de rode alg vandaan?

Knowledge Advice Image left side

In het uiterste noordwesten van IJsland ligt een klein dorpje met de naam Bíldudalur. Het dorp heeft nog geen 200 inwoners. Met een prachtige ligging (bij de fjord Arnarfjörður) wordt het steeds meer door toeristen ontdekt. De bewoners werken vooral als vissers of in de oogst en verwerking van de rode alg.

Een stukje bij Bíldudalur uit de kust, op 10 meter diepte, groeit het zeewier waar het ons om gaat. De rode alg heeft de eigenschap om veel mineralen op te slaan. Wanneer het plantje dood is, blijft er een poreus skelet over, dat voor het merendeel uit calcium en magnesium bestaat. Na het oogsten wordt dit skelet gewassen en gedroogd, zodat het verwerkt kan worden.

Er wordt in dit proces sterk rekening gehouden met duurzaamheid. Door middel van GPS-technieken wordt precies bekeken welk gedeelte er geoogst kan worden. Er wordt namelijk op gelet dat er alleen dood materiaal wordt geoogst. Dit gebeurt eenmaal in het kwartaal. Zo worden de levende rode algen gespaard en kunnen zij nog even doorgaan met het verzamelen van mineralen!

Bronnen

Aslam, M.N. et al. (2010) A mineral-rich extract from the red marine algae Lithothamnion calcareum preserves bone structure and function in female mice on a Western-style diet. Calcified Tissue International 86;313-324. Aslam, M.N. et al. (2013) Preservation of bone structure and function by Lithothamnion sp. derived minerals. Biological Trace Element Research 156;210-220. O’Gorman, D.M. et al. (2012) The marine‐derived, multi‐mineral formula, Aquamin, enhances mineralisation of osteoblast cells in vitro. Phytotherapy Research 26;375-380. Lee, H.-G. et al. (2010) The effects of a mineral supplement (Aquamin F®) and its combination with multi-species lactic acid bacteria (LAB) on bone accretion in an ovariectomized rat model. Journal of Experimental & Biomedical Sciences 16;213-220. Widaa, A. et al. (2014) The osteogenic potential of the marine-derived multi-mineral formula Aquamin is enhanced by the presence of Vitamin D. Phytotherapy Research 28;678-684.