back button
Tijm
ingredient image

Bekend kruid in de mediterrane keuken

Tijm is een kruid dat veel wordt gebruikt in de mediterrane keuken vanwege zijn sterke smaak en aroma. Het wordt vaak gebruikt om smaak te geven aan vleesgerechten, soepen, sauzen en salades. Tijm kan worden gedroogd of vers worden gebruikt en is gemakkelijk te kweken in een tuin of in een pot op een balkon.

Knowledge Advice Image right side

Tijm is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het groeit in het wild op droge, rotsachtige grond en wordt vaak gevonden op hellingen, kliffen en heuvels. Tijm kan ook groeien in zandige grond en kan zich aanpassen aan verschillende klimaten, van mediterrane tot gematigde gebieden. Tegenwoordig wordt tijm wereldwijd gekweekt en geteeld.

Tijm bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus, afhankelijk van de locatie en het klimaat. De bloemen van tijm zijn meestal lichtpaars of roze van kleur en groeien in clusters aan het einde van de stengels. Na de bloei kunnen de bloemen worden geoogst en gedroogd om tijm te bewaren voor later gebruik, hoewel het kruid het hele jaar door kan worden geoogst.

Toepassing van tijm

Het is bekend dat tijm al werd gebruikt door oude Egyptenaren als conservering en parfum. Ook Grieken en Romeinen gebruikten het kruid vanwege de voordelen die het met zich meebrengt. Het wordt tegenwoordig in de volkstradities nog steeds gebruikt en aanbevolen. Op deze pagina kunnen we vanwege de regelgeving niet dieper ingaan op de toepassingen van tijm. Daarvoor kunt u het beste andere bronnen raadplegen.

Samenstelling van tijm

Het bekendste bestanddeel van tijm is waarschijnlijk thymol. Ook bevat het andere actieve stoffen als terpenen en flavonoïden.

Tijm in Synofit Airflow Care

Ons product Synofit Airflow Care voor de luchtwegen (zonnedauw) bevat ook tijm. Dit ingrediënt is toegevoegd in de vorm van een extract van het bloeiende kruid. Per dagdosering van 6 mL bevat Synofit Airflow Care 54 mg tijm-extract.