back button
Vitamine E
ingredient image

Vitamine E: draagt bij tot bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

Vitamine E of alfa-tocoferol is een bekende antioxidant en draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Deze vitamine is eigenlijk niet één voedingsstof, maar een verzameling van een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn. Deze hebben in volgorde van hun ontdekking de namen alfa-, bèta-, gamma en delta-tocoferol meegekregen.

Alfa-tocoferol is de verbinding die het meest actief is in het lichaam. Dit is dan ook de belangrijkste vorm en wordt daardoor dan ook toegepast in voedingssupplementen. Gamma-tocoferol treft u vooral aan in voedingsmiddelen.

De geschiedenis van vitamine E

Vitamine E werd in 1922 ontdekt door Dr. Herbert Evans en Katherine Bishop. Dit vond plaats tijdens een onderzoek naar de voortplanting van ratten. In 1936 slaagde Evans er in om alfa-tocoferol te isoleren. Een jaar later lukte hem dit ook met bèta- en gamma-tocoferol. In 1968 werd vitamine E officieel voorgesteld als voedingsstof die bijdraagt aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

Hoeveel vitamine E heb ik nodig?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat uw lichaam deze voedingsstof in het vetweefsel kan opslaan. Mannen hebben dagelijks 10 milligram nodig en vrouwen hebben 8 milligram nodig. Bij voedingssupplementen wordt soms de hoeveelheid vitamine E in internationale eenheden – IE of IU – aangegeven. Eén IU is 0,67 milligram alfa-tocoferol.

Waar zit vitamine E in?

Dierlijke voedingsbronnen van vitamine E zijn margarine, boter, eieren, heilbot en garnalen. Daarnaast zijn avocado’s, tarwekiemen, noten, pinda’s, broccoli en spinazie natuurlijke voedingsbronnen die veel vitamine E bevatten.

Vitamine C en vitamine E

In Synofit Groenlipmossel Basic, Synofit Groenlipmossel Regular, Synofit Groenlipmossel Plus en Synofit Groenlipmossel Vloeibaar wordt vitamine E samen met vitamine C gebruiktVitamine C werkt namelijk als antioxidant voor vitamine E en brengt deze weer in een actieve, werkende vorm.

In Synofit Curcumine Plus is alleen vitamine E verwerkt. Dit product bevat een grote hoeveelheid curcumine, wat ook een antioxidatieve werking heeft.

In huidcrèmes is vitamine E ook een waardevol ingrediënt, omdat het het herstellend vermogen van de huid ondersteunt. Daarom zit er in Synofit Skin Care ook vitamine E.