back button
Vlierbloesem en vlierblad
ingredient image

Vlierbloesem: lekker als thee of siroop

De vlierbloesem groeit aan de gewone vlier. Deze meerstammige boom of struik kan tot wel 7 meter hoog worden. Het is in de bloeitijd een herkenbare struik door de opvallende, witte bloesem. Uit de bloesem ontstaan kleine, zwarte vlierbessen. De vlierbloesem wordt wel gebruikt om thee of siroop van te maken en ook de bessen kunnen in de keuken worden gebruikt voor bijvoorbeeld jam.

De gewone vlier heeft een samengesteld blad, met 5-9 losse deelblaadjes. Het blad is donkergroen van kleur en kan tot wel 30 cm lang worden!

Inheemse struik

De gewone vlier is een inheemse struik in Nederland. Het groeit ook in andere delen van Europa en in Noord-Amerika. De struik kan prima in de tuin gehouden worden, bijvoorbeeld als heg. De kenmerkende vlierbloesems verschijnen doorgaans in de maanden mei tot en met juli aan de struiken van de gewone vlier.

Toepassing van vlierbloesem en vlierblad

Zowel de bloesem als het blad bessen bevatten voordelen voor mensen en daarvoor wordt het ook al eeuwenlang gebruikt. Op deze pagina kunnen we vanwege de regelgeving niet dieper ingaan op de toepassingen van vlierbloesem en vlierblad. Daarvoor kunt u het beste andere bronnen raadplegen.

Samenstelling van vlierbloesem en vlierblad

De gunstige effecten van vlierbloesem en vlierblad voor mensen worden voornamelijk toegeschreven aan flavonoïden, waarvan quercetine een prominente vertegenwoordiger is. Deze bioactieve verbindingen dragen bij aan de verschillende voordelen.

Vlierbloesem en vlierblad in Synofit Airflow Care

Aan Synofit Airflow Care, ons product voor de luchtwegen (bevat zonnedauw), is vlierbloesem en vlierblad toegevoegd in de vorm van een samengesteld extract.