back button
Zonnedauw
ingredient image

Zonnedauw

Een slimme truc met verraderlijke dauwdruppels

Zonnedauw is een vleesetende plant met rozetvormige bladeren, waarop rode haren groeien. De plant vangt kleine insecten die aangetrokken worden door de glinsterende, zoete druppeltjes op de uiteinden van de haren. Dat ziet eruit als dauwdruppels. Ze zijn echter heel erg kleverig. Daardoor raken de insecten gevangen. Het blad rolt zich dan langzaam op om de prooi te verteren door middel van enzymen. Zo komt de Zonnedauw aan haar eiwitten en aan andere voedingsstoffen. Dat is een slimme tactiek, aangezien de plant vooral voorkomt in gebieden waar de bodem weinig nutriënten bevat. Ze vangt haar voeding dus gewoon uit de lucht!

Ronde Zonnedauw

De Ronde Zonnedauw is één van de meer dan 170 bekende soorten uit de familie van de Zonnedauw. Deze plant komt op het noordelijk halfrond breed voor. Ook wel in Nederland, al wordt hij hier bedreigd. Hij gedijt namelijk vooral goed in veengronden met opstijgend mineraalrijk water. Deze gebieden komen in Nederland minder voor dan vroeger.

De bloeitijd van de Ronde zonnedauw is van juni tot en met augustus. De plant krijgt dan kleine witte of roze bloemetjes. Het is mogelijk om de Ronde zonnedauw te kopen en te houden als kamerplant.

Werking van de Zonnedauw

Al sinds de 12e eeuw is Zonnedauw een bekend ingrediënt om de luchtwegen te ondersteunen1. Het helpt om vrijer te kunnen ademen en is verzachtend voor de luchtwegen1.

Samenstelling van Zonnedauw

Zonnedauw bevat verschillende bestanddelen met het heilzame effect op de luchtwegen. Twee belangrijke bestanddelen zijn flavonoïden en naftoquinonen.

Ingrediënt in Synofit Airflow Care

De Zonnedauw is een belangrijk ingrediënt in ons product voor de luchtwegen: Synofit Airflow Care. Hierin wordt een extract gebruikt van de bloeiende plant. Een dagdosering van 6 mL bevat 54 mg Zonnedauw.

1 Evaluatie gezondheidsclaim is lopende