back button
Zwarte bes-blad
ingredient image

In de schaduw van de groenlipmossel

De eerste jaren dat Synofit bestond (toen nog met alleen Synofit Groenlipmossel Vloeibaar), werd het blad van de zwarte bes als ingrediënt nog niet zo benadrukt. De meest opvallende, op zichzelf al unieke ingrediënten van dit product waren immers GLMax® vloeibare groenlipmossel en Bio-CM100® curcumine. Toch zat in die eerste formule van omstreeks 2009 ook al zwarte bes-blad. In de loop van de jaren werden er nog andere ingrediënten aan de formule van Synofit Groenlipmossel Vloeibaar toegevoegd, zoals boswelliaturmerosachariden, natief collageen en duivelsklauw.

Zwarte bes-blad is dus altijd een vast ingrediënt van de succesvolle vloeibare formule geweest. Ook in Synofit Groenlipmossel Regular en Synofit Groenlipmossel Plus is zwarte bes-blad verwerkt. Synofit Groenlipmossel Regular is een softgel met daarin een formule die nog enigszins lijkt op de formule waarmee Synofit in 2009 begon. Vandaar ook de naam ‘Regular’. Synofit Groenlipmossel Plus is een softgel met een verder doorontwikkelde formule, en bevat (net als Synofit Groenlipmossel Vloeibaar) turmerosachariden en natief collageen type II.   

Over de plant Ribes nigrum

De zwarte bes is lid van de Ribes-familie. De Latijnse naam van de zwarte bes-plant is Ribes nigrum, waarbij ‘nigrum’ verwijst naar de donkere kleur en ‘ribes’ naar de bessen. De plant komt in het wild voor in grote delen van Europa (onder andere in Nederland) en Azië. Ook in menig tuincentrum kunt u een struikje kopen, die het vervolgens op een bodem van laagveen, leem, klei of zand goed kan doen. De bessen worden op grote schaal gebruikt voor het maken van cassis. Aan de bessen, de pitten in de bessen, de bladeren en zelfs de jonge bloemknoppen worden allerlei interessante gezondheidsvoordelen toegeschreven. Synofit maakt gebruik van het blad van de plant.

Ook in Synofit Joint Care (spier- en gewrichtsgel voor uitwendig gebruik) is zwarte bes-blad verwerkt.

Voor de gewrichtsfunctie

Het gebruik van zwarte bes-blad is al eeuwenoud, ook in Nederland. Zwarte bes-blad heeft een verzorgende invloed op gewrichten1.

Kwaliteit én biologisch

Ook met betrekking tot zwarte bes-blad kiest Synofit voor kwaliteit. In tegenstelling tot groenlipmossel, die in zijn geheel wordt gebruikt, wordt er van het zwarte bes-blad een extract gebruikt.

Dit is een 1:10 extract, wat betekent dat de actieve stoffen zijn opgenomen in een 10x zo groot volume (per dagdosering van 10 ml betreft het bijvoorbeeld bij Synofit Groenlipmossel Vloeibaar 167 mg blad-extract, waarin 16,7 mg blad is verwerkt).

Knowledge Advice Image right side

Het betreft een zwarte bes-blad dat biologisch is. Het zwarte bes-blad extract dat Synofit gebruikt voor Synofit Groenlipmossel RegularSynofit Groenlipmossel Plus en Synofit Groenlipmossel Vloeibaar is Skal-gecertificeerd.

De actieve stof uit zwarte bes-blad waar het om gaat, is het zogenoemde proanthocyanidine (PAC). Dit is een groep flavonoïden waar onder andere prodelfinidinen en procyanidinen toe behoren. Deze stoffen worden ook wel in groene thee, druiven (rode wijn), appels en kaneel aangetroffen.

Synofit: alleen de beste kwaliteit is goed genoeg

Als consument heeft u de keuze tussen veel verschillende producten met zwarte bes-blad, groenlipmossel en curcumine. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de inhoudelijke (kwaliteits-)verschillen tussen de producten voordat u uw keuze maakt. Kijk bijvoorbeeld goed naar de ingrediëntendeclaratie. Worden er toevoegingen gebruikt die niet in een natuurproduct thuishoren? Zijn er ingrediënten waarvan de kwaliteit niet duidelijk omschreven is? Wellicht heeft een product een aantrekkelijke verkoopprijs, maar dit zal ook een reden hebben. Lees meer over toenemende kwaliteitsverschillen tussen diverse producten met zwarte bes-blad >>>

1 Evaluatie gezondheidsclaim is lopende