back button
Zwarte knoflook
ingredient image

Smaakmaker in de keuken

Knoflook is een plant uit de uienfamilie. Iedereen kent het wel als smaakmaker in de keuken. Het is al duizenden jaren populair als keukenkruid vanwege de unieke geur en smaak. Het is een veelgebruikt ingrediënten in gerechten als pasta’s, soepen en sauzen en kan rauw worden gegeten, gekookt of gebakken.

Knoflook wordt veel geteeld

Knoflook komt van nature voor in Centraal-Azië. Inmiddels is de plant wereldwijd verspreid, en wordt het in veel landen geteeld. Belangrijke producenten van knoflook voor de Europese markt zijn Spanje en Turkije. Voor het telen van knoflook worden de afzonderlijke teentjes gebruikt om te planten. Uit ieder teentje groeit weer een nieuwe knoflookbol. Knoflook heeft een lange tijd nodig om te groeien. Het beste is om knoflook in september te planten, en in het volgende jaar rond juli te oogsten. Het telen van knoflook is vrij eenvoudig. Het is mogelijk om dit gewoon in de groentetuin te doen, al heeft het wel voldoende warmte nodig. Eventueel kan dit door middel van een tuinkas(je) geboden worden.

Werking van zwarte knoflook

Knoflook kan op verschillende manieren worden gefermenteerd, bijvoorbeeld in zout water of onder hogere temperaturen en luchtvochtigheid. Het soort gefermenteerde knoflook met gezondheidsvoordelen is “verouderde zwarte knoflook” of “aged black garlic”. Om dit te krijgen, wordt knoflook voor lange tijd gefermenteerd in een gecontroleerde omgeving met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. De knoflook krijgt dan een zwarte kleur. Zwarte knoflook draagt bij aan het behoud van een normale cholesterolspiegel1.

Samenstelling van zwarte knoflook

Bij het fermenteren van de knoflook bij hoge temperatuur en luchtvochtigheid wordt een belangrijke stof in knoflook, allicine, omgezet in andere verbindingen, waarvan S-allylcysteïne (SAC) de bekendste en meest onderzochte is. De kenmerkende, scherpe geur die wordt veroorzaakt door allicine verdwijnt en de knoflook is nu veel zoeter en milder van smaak. Bij het gebruik van zwarte knoflook is dus geen knoflookgeur meer te vinden!

Ingrediënt in Synofit Cardio Care

In Synofit Cardio Care wordt zwarte knoflook ingezet als ondersteunend ingrediënt bij het behoud van een normale cholesterolspiegel. De dagdosering van één softgel bevat 10 mg zwarte knoflook.

1 Evaluatie gezondheidsclaim is lopende