Gepubliceerd op 26 December, 2023
imageimageimageimagesocial media links

Levenslang vitaal: zo houdt u grip op uw cholesterolgehalte!

Voor veel mensen is het behouden van een gezonde cholesterolbalans belangrijk. Een goede kennis over wat cholesterol precies is en hoe u dit op peil kunt houden, kan een groot verschil maken in uw welzijn en vitaliteit.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof in ons bloed die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het wordt zowel door ons lichaam zelf aangemaakt maar ook ingenomen door de voeding die wij binnenkrijgen. Cholesterol speelt een cruciale rol bij de aanmaak van cellen, hormonen en vitamine D. Cholesterol bestaat uit ‘goed’ HDL-cholesterol, ‘slecht’ LDL-cholesterol en de triglyceriden.

HDL-cholesterol, ook wel bekend als het 'goede' cholesterol, neemt overtollig LDL-vet mee en transporteert het naar de lever, waar het wordt afgebroken. Dit is de reden waarom HDL als gunstig wordt beschouwd. De lever zorgt ervoor dat het verwerkte materiaal ons lichaam verlaat via gal en ontlasting.

LDL-cholesterol, ook bekend als 'slecht' cholesterol, transporteert cholesterol door ons bloed naar plekken waar het nodig is, zoals weefsels die moeten herstellen. Echter, een overschot aan LDL-cholesterol kan achterblijven in de wanden van bloedvaten, wat kan leiden tot ophopingen. Het is dus van belang om het cholesterolgehalte verantwoord te houden.

Triglyceriden is een ander woord voor een type vet dat ontstaat uit calorieën die u niet verbrandt, bijvoorbeeld als u te veel vetten, suikers, alcohol en/of calorieën consumeert. Wanneer deze calorieën niet worden gebruikt door voldoende lichaamsbeweging, worden ze omgezet in triglyceriden, die zowel worden opgeslagen in vetcellen als in de bloedbaan circuleren. Voor de gezondheid van de bloedvaten is het gunstig als deze waarden normaal blijven. Het is echter belangrijk op te merken dat we deze vetten ook nodig hebben als energiebron.

Hoe kunt u met voeding ervoor zorgen dat u uw hartgezondheid op peil houdt?

Knowledge Advice Image right side

Kijk uit met te veel zout

Overmatige zoutinname heeft een directe invloed op de bloeddruk. Een praktische manier om uw zoutinname te beheersen, is het controleren van de etiketten op producten en het vergelijken van verschillende merken. Geef de voorkeur aan producten met een lager zoutgehalte. Het vermijden van kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en snacks is ook raadzaam, aangezien deze doorgaans grote hoeveelheden zout bevatten.

Kies voor gezonde vetten

Verzadigde vetten zijn voornamelijk aanwezig in dierlijke producten, zoals rood vlees, kaas en melkproducten. Ze hebben de neiging om het LDL-cholesterol te verhogen. Aan de andere kant verlagen onverzadigde vetten juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon. Producten zoals vloeibare bak- en braadproducten, noten en vette vis bevatten onverzadigde vetten. Transvetten daarentegen worden beschouwd als de minst gezonde vetten en het is het beste om ze volledig te vermijden. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen waarin geharde vetten zijn verwerkt, zoals snacks en gefrituurd voedsel. Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten, zo vergroot u de kans dat u meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten binnenkrijgt. Probeer bewust te kijken of u bepaalde eetgewoonten kunt doorbreken door meer variatie in uw maaltijden op te nemen. Wissel bijvoorbeeld af tussen vis, vlees en vegetarische gerechten op verschillende dagen.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

Drink minimaal 1,5 liter water per dag

Voldoende drinken is essentieel om uw lichaam in goede conditie te houden, en het speelt een belangrijke rol in de werking van uw darmen. De algemene richtlijn is om minimaal 1,5 liter vocht per dag te consumeren, inclusief water, thee, melk en koffie.

Eet minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag

Het is van groot belang om voldoende groente en fruit in uw dieet op te nemen als u de hart- en vaatgezondheid wilt ondersteunen. Groenten en fruit bevatten essentiële vezels, vitamines en mineralen die uw lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Knowledge Advice Image left side

Een goede grip op uw cholesterol draagt bij aan een vitaal leven. Door bewust te zijn van wat cholesterol precies is en welke stappen u kunt nemen om dit op peil te houden, kunt u uw algehele gezondheid ondersteunen en boost u gelijk uw energie niveau.

Gepubliceerd op 26 December, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
TipsHart
Verder lezen