imageimageimageimagesocial media links

Cholesterol is een belangrijke stof voor het lichaam. Het wordt gebruikt in het lichaam voor de aanmaak van Vitamine D, hormonen en gal. Cholesterol is dus onmisbaar. Toch is dat niet altijd het beeld over cholesterol. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd ontdekt dat het belangrijk is om de juiste cholesterolwaarden in het bloed te hebben. Hierdoor kwam cholesterol in een ander daglicht te staan. Is dat terecht? En wat is cholesterol nou precies? In dit artikel een uitleg.


Uitleg cholesterol Cholesterol in het bloed: HDL en LDL Cholesterol onzin? Cholesterol controle: zelf meten Wat zijn de juiste cholesterolwaarden om te hebben? Wilt u werken aan het behoud van een goed cholesterol? Verder lezen over cholesterol


Uitleg cholesterol

In het bloed bevinden zich cholesterol en triglyceriden, beide een ander soort vet. Omdat vet zich niet goed kan mengen met water (probeer maar eens een druppel olie op te lossen in een glas water), heeft het lichaam een andere manier om het cholesterol en de triglyceriden door het bloed te transporteren: namelijk gebonden aan eiwitten. Het gehalte van de verschillende vetten in het bloed wordt ‘cholesterolwaarden’ genoemd.

Cholesterol in het bloed: HDL en LDL

De complexen met vetten en eiwitten zijn er in verschillende dichtheden. Een complex van vet en eiwit met een hoge dichtheid wordt HDL genoemd, en een complex van vet en eiwit met een lage dichtheid wordt LDL genoemd. Er wordt wel gezegd dat HDL ‘goed cholesterol’ is, omdat hoge waarden van HDL goed zijn. Het HDL wordt getransporteerd naar de lever, en het cholesterol verlaat daarmee de aderen. LDL daarentegen is ‘slecht cholesterol’, omdat hoge waarden hiervan juist niet goed zijn. Dit cholesterol blijft in de aderen en kan nadelige gevolgen geven.‘Goed en slecht cholesterol’

Cholesterol onzin?

De laatste tijd hoor je steeds vaker over de ‘cholesterol mythe’. Het bezig zijn met cholesterol zou onzin zijn. Toch heeft de bewering dat LDL-cholesterol niet goed is, wel een stevige wetenschappelijke basis. Vanwege de wet- en regelgeving mogen wij hier niet uitgebreid op in gaan. Door via een online zoekmachine te zoeken op ‘cholesterol mythe’ kunt u hier interessante artikelen over vinden.

Cholesterol controle: zelf meten

Tegenwoordig is het mogelijk om zelf de cholesterolwaarden te controleren. Dit kan met de Mission 3-in-1 Cholesterolmeter. Op een eenvoudige manier worden met een klein beetje bloed alle cholesterolwaarden gemeten door deze meter. Vindt u dit toch te ingewikkeld? Dan kunt u ook bij de huisarts vragen om een controle van het cholesterol.

Wat zijn de juiste cholesterolwaarden om te hebben?

Volgens de Nederlandse Hartstichting zijn de juiste cholesterolwaarden als volgt:

Streefwaarden cholesterol

Totale cholesterol

lager dan 5,0 mmol/l normaal hoger dan 5,0 mmol/l licht verhoogd hoger dan 6,5 mmol/l verhoogd hoger dan 8,0 mmol/l sterk verhoogd

HDL

hoger dan 1,0 mmol/l normaal

Triglyceriden

lager dan 1,7 mmol/l normaal

Ratio (totale cholesterol/HDL)

lager dan 5 is normaal

LDL

lager dan 2,5 mmol/l normaal

Wilt u werken aan het behoud van een goed cholesterol?

Neem als eerste uw leefstijl en voedingsgewoonten eens onder loep. Dit zijn belangrijke factoren die bijdragen aan het behoud van een goed cholesterol.

  • Beweeg voldoende (half uur per dag)

  • Streef naar een gezond gewicht

  • Eet zoveel mogelijk gezond

Heeft u naast een goede leefstijl een steuntje in de rug nodig? Probeer dan eens onze natuurlijke formule voor het hart (Omega 3-vetzuren) het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte (Witte berk-blad en Gefermenteerde knoflook): Synofit Cardio Care. Dit voedingssupplement bevat ook Chroom dat mede bijdraagt aan behoud van een verantwoorde bloedsuikerspiegel en nog meer ingrediënten! Lees informatie over het complete voedingssupplement Synofit Cardio Care.

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
HartTips
Verder lezen