back button
Boswellia
ingredient image

Een eeuwenoude boom

De boom Boswellia serrata is al meer dan 3000 jaar bekend als boom waar je wierook uit kunt winnen. Er bestaan meerdere boswellia-bomen: de Boswellia carterii en Boswellia sacra zijn bijvoorbeeld Arabische varianten. Synofit gebruikt boswellia van de Boswellia serrata-boom, die vooral in Noord-India groeit in de dorre bergstreken. We leggen u graag uit wat het is en waarom we het in één van onze mooiste gezondheidsproducten gebruiken.

Knowledge Advice Image right side

Wierookwinning

Bij een boswellia-boom vanaf ongeveer drie jaar oud worden delen van de papier-achtige schors verwijderd. Er stroomt dan een melkachtig sap uit, dat geleidelijk tot goudbruine korrels (hars) kristalliseert en vervolgens met een mes van de boom gehaald kan worden. Dit is de pure, zuivere wierook. Tot in de twintigste eeuw was zuivere wierook net zo kostbaar als goud. 

Zuiverste wierook

Omdat zuivere wierook zo duur is, worden er ook weleens gekristalliseerde boswellia-korrels gebruikt die op de grond gevallen zijn. Dan is er sprake van minder zuivere wierook. Uiteraard kiest Synofit alleen voor zuivere wierook. De gewonnen wierookkorrels worden nog steeds met de hand gesorteerd op zuiverheid alvorens ze hun weg vinden naar de markt – en naar het gezondheidsproduct van Synofit waar boswellia in zit.

Boswellia in Synofit Groenlipmossel Vloeibaar

In Synofit Groenlipmossel Vloeibaar is een boswellia-extract met ongeveer 45% boswelliazuren toegevoegd. Via Synofit Groenlipmossel Vloeibaar gebruikt u per dag 50 mg boswellia. Boswelliazuren dragen bij tot de ondersteuning van soepele gewrichten bij een dagelijkse dosering vanaf 100 mg. In de softgels van Synofit is geen boswellia toegevoegd, onder andere omdat daar geen ruimte meer voor was in de softgels.

Wat zit er in het boswellia-extract?

De werking van een boswellia-extract is sterk afhankelijk van de verhouding van de verschillende boswelliazuren in het extract. Deze verhoudingen moeten gestandaardiseerd zijn, zodat er sprake is van een ideale samenstelling. Sommige boswellia-extracten die verkocht worden, zijn echter niet gestandaardiseerd. We leggen graag uit waarom wij dat wél belangrijk vinden.

AKBA is voor de gewrichten de meest belangrijke werkzame component in boswellia-extract. AKBA is de afkorting van 3-O-Acetyl-11-Keto-bèta-Boswelliazuur. AKBA werkt beter dan de andere bèta-boswelliazuren, die overigens bijwerkingen kunnen geven. Een hoogwaardig extract van boswellia bevat dus verhoogde gehalten van AKBA en is gestandaardiseerd op bepaalde gehalten van verschillende belangrijke boswelliazuren. Bij een ongezuiverd boswellia-extract met lage gehalten aan AKBA (2-3%) is de werking minder goed. Bij sommige mensen mag zo’n minder zuiver extract zelfs niet gebruikt worden vanwege de aanwezigheid van bepaalde andere bèta-boswelliazuren.

Bij de productie van een hoogwaardig extract wordt de precieze samenstelling en standaardisatie goed gecontroleerd door middel van een meting (HPLC-techniek).

Het door Synofit gebruikte boswellia-extract heeft de volgende eigenschappen:

  • ± 45% boswelliazuren

  • minimaal 10% AKBA

  • ± 6% acetyl-boswelliazuren

Bijverschijnselen bij gebruik boswellia

Sommige mensen reageren gevoelig op boswellia, omdat dit zure extract soms wat zwaarder op de maag kan vallen. Als u bekend bent met maagproblemen, is het om deze reden misschien beter om een van de gezondheidsproducten van Synofit zonder boswellia te overwegen. Het extract van boswellia dat Synofit gebruikt, heeft vanwege de goede kwaliteit géén invloed op de bloedstolling.

Sneller tevreden

Ondanks de genoemde mogelijke bijverschijnselen bij de maag hebben we toch weloverwogen gekozen voor het toevoegen van boswellia aan Synofit Groenlipmossel Vloeibaar. Want het gebruik van boswellia leidt met betrekking tot de gewrichtsfunctie relatief vaak tot een snelle tevredenheid. Waar dit met de Synofit softgels met groenlipmossel gemiddeld 4-5 weken in beslag neemt, horen we van Synofit Groenlipmosel Vloeibaar weleens dat men al binnen enkele dagen tevreden is. En dat zien wij natuurlijk heel graag! Overigens is de langetermijn-tevredenheid even groot: na 80 dagen gebruik door een nieuwe klant is 70% tevreden van zowel Synofit Groenlipmossel Vloeibaar als van Synofit Groenlipmossel Plus (de softgels die er qua samenstelling het meest op lijken).