back button
Curcumine
ingredient image

Curcumine beschermt gezonde cellen en weefsels

De prachtige Curcuma longa plant maakt deel uit van de gemberfamilie. Curcumine is een stof uit de wortel van deze plant en wordt in Azië al eeuwen gebruikt voor allerlei doeleinden.

Als specerij wordt kurkuma breed toegepast in de keuken. Het staat ook wel bekend als de geelwortel of koenjit. Kurkuma heeft een lekkere zacht-kruidige smaak. Het wordt daarom ook vandaag nog veelvuldig gebruikt voor het kruiden van voedsel in veel Indiase en Pakistaanse gerechten, bijvoorbeeld in currygerechten. Kurkuma is verantwoordelijk voor de heldergele kleur van bijvoorbeeld kerrie. 

Vanwege deze intense kleur wordt het ook wel eens als kleurstof voor kleding gebruikt. Daarnaast wordt het bij het kleuren van voedingsmiddelen (bijvoorbeeld snoep of rijst) als natuurlijke hulpstof toegepast onder de naam E100. Het zal u dan ook niet verbazen dat de gezondheidsformules van Synofit met curcumine intens geel van kleur zijn. Curcumine is een antioxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen. Daarom is deze veelzijdige ‘gouden stof’ toegevoegd aan verschillende gezondheidsproducten in ons assortiment.

In september 2017 heeft curcumine van de FDA (de Amerikaanse Food and Drug Administration, een soort Voedsel- en Warenautoriteit) na intensieve controles en veiligheidsprocedures de GRAS (Generally Recognized As Safe) status ontvangen.

Waarom gebruikt Synofit geen gewone kurkuma?

Synofit gebruikt bewust geen gangbare kurkuma (het keukenspecerij), omdat de gewone kurkuma niet goed door het maag-darmkanaal kan worden opgenomen. Ook wordt de eenmaal vanuit kurkuma opgenomen curcumine zeer snel door het lichaam weer uitgescheiden. Dit betekent dat de biologische beschikbaarheid van curcumine uit gewone kurkuma niet zo goed is. Tenslotte is in keuken-kurkuma het gehalte aan curcuminoïden (de actieve stoffen) zeer beperkt: doorgaans is dit lager dan 10%.  

Het toevoegen van extra kurkuma aan uw maaltijden is dus helaas niet de meest efficiënte manier om uw lichaam te voorzien van curcumine.

Op zoek naar een oplossing…

Elke producent van voedingssupplementen met curcumine staat dus voor de uitdaging om iets te regelen waardoor het lichaam wél efficiënt wordt voorzien van curcumine. Door de jaren heen zijn er meerdere mogelijkheden ontdekt die goed werken. Dit varieert van chemische bewerkingen tot natuurlijke toevoegingen. Synofit kiest met overtuiging voor natuurlijke toevoegingen.

Essentiële olie uit de geelwortel, turmeronen: hoe zit het?

Knowledge Advice Image right side

In de onbewerkte geelwortel zijn van nature essentiële oliën aanwezig. Essentiële olie uit de geelwortel is vluchtig en bevat een hoog gehalte aan turmeronen. Deze stoffen behoren tot de groep van terpenen en zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke geur en smaak van de wortel. 

Wetenschappers hebben ontdekt dat turmeronen helpen bij het opnemen van curcumine in de darmen én ervoor zorgen dat curcumine na opname minder snel wordt uitgescheiden. Daardoor blijft curcumine tot zeker 8 uur na inname meetbaar aanwezig in het lichaam. Zo kan het beter de bescherming bieden voor gezonde cellen en weefsels dan wanneer curcumine snel weer uitgescheiden wordt.

Bio-CM100® curcumine: natuurlijk en kostbaar

Synofit gebruikt een eigen bereiding van curcumine met essentiële olie uit de geelwortel. Deze bereiding is uniek en hebben wij geregistreerd onder de naam Bio-CM100®. Omdat het om een unieke bereiding gaat, is deze ook relatief kostbaar. Dit wordt namelijk speciaal voor de Synofit-gezondheidsproducten gemaakt, in bescheiden hoeveelheden. Toch kiezen we hier vol overtuiging voor, omdat wij geloven dat dit de optimale bereiding is die tegelijk zeer dicht bij de natuur staat.

Wat maakt Bio-CM100® uniek ten opzichte van BCM-95® (Curcugreen®)?

Synofit gebruikt hoogwaardige Bio-CM100® curcumine. Deze unieke curcumine wordt dus speciaal voor Synofit gemaakt. Het is gebaseerd op Curcugreen® (BCM-95®), met enkele unieke eigenschappen die geregistreerd zijn onder de naam Bio-CM100®. Bio-CM100® is dus een verder geoptimaliseerde vorm van Curcugreen® (BCM-95®). Zo bevat Bio-CM100® meer dan 95% curcuminoïden. Ook is Bio-CM100® zeer stabiel. U kunt dit zelf zien wanneer u de formule goed bekijkt: de bijzondere intense gele kleur toont aan dat het gezondheidsproduct een hoog gehalte aan curcuminoïden heeft, en de vloeistoffen zien er stabiel uit. Gebruikt u onze softgels met Bio-CM100®? Maak er dan gerust eentje met een scherp mesje open om de stabiele inhoud eens goed te bekijken. U kunt de softgel daarna alsnog innemen samen met bijvoorbeeld wat yoghurt. Let wel op: curcumine is zo felgeel dat er vlekken kunnen ontstaan. We adviseren om dit dus op bijvoorbeeld een schoteltje te doen. (In het geval van Synofit Curcumine Plus overheerst de rode kleur van de astaxanthine, maar u kunt hierin alsnog de gele kleur van Bio-CM100® duidelijk herkennen.)

Waarom geen zwarte peper voor de opname van curcumine?

Zwarte peper is een natuurlijk ingrediënt dat erom bekend staat de opname van curcumine te bevorderen. Wat veel bronnen niet vermelden, is dat zwarte peper niet kan voorkomen dat het lichaam de curcumine direct weer uitscheidt. Dat is dus een belangrijk nadeel van het gebruik van zwarte peper als bevorderaar van de opname van curcumine. De turmeronen in Bio-CM100® curcumine kunnen de snelle uitscheiding van curcumine wél tegengaan. Volgens onderzoek blijft curcumine in combinatie met turmeronen maar liefst 8 uur in het bloed aanwezig! Daarom is het de overtuiging van Synofit dat Bio-CM100® van meer betekenis voor het lichaam is dan producten die curcumine samen met zwarte peper bevatten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat curcumine met essentiële olie uit de geelwortel een 6,3 x betere biologische beschikbaarheid heeft dan curcumine samen met zwarte peper (piperine) en lecithine (bron: Antony, B. et al. (2008) Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 70;445-449).

ingredients details

Wat veel informatiebronnen eveneens niet vermelden, is dat zwarte peper de opname van sommige geneesmiddelen óók verhoogt. Door geen zwarte peper te gebruiken, zijn de producten van Synofit over het algemeen heel veilig te combineren met medicatie. Tenslotte is zwarte peper een scherp ingrediënt, wat bij langdurig gebruik problemen kan geven bij mensen met een gevoelige slokdarm en/of maag. Al deze bovengenoemde redenen zijn voor Synofit belangrijk genoeg om absoluut géén zwarte peper te gebruiken in de producten. Bio-CM100® is een andere, 100% natuurlijke, goed opneembare curcumine die maar liefst 8 uur in het bloed aanwezig blijft, veilig te combineren is met de meeste medicatie én niet irriterend is voor de slijmvliezen van het maag-darmstelsel. Lees een uitgebreid artikel over onze afwegingen rond wel / geen zwarte peper gebruiken in de producten >>>

Waarom bevatten de producten van Synofit geen polysorbaat of cyclodextrine om de opname te verhogen?

Synofit kiest er bewust voor om bij voorkeur alleen natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Dat geldt ook voor toevoegingen die invloed hebben op de opname van curcumine. Bio-CM100® is zeer goed opneembaar en hierbij is het toevoegen van chemische stoffen zoals polysorbaat en cyclodextrine absoluut niet nodig.

In de producten van Synofit is de curcumine verwerkt in een vloeibare formule, waarom is dat een voordeel?

De gezondheidsproducten van Synofit zijn vloeibaar van vorm, wat de snelle verspreiding van curcumine in het maag-darmkanaal en de opneembaarheid extra bevordert. Zo wordt er nóg meer van in het lichaam opgenomen. Bij droge poeders en capsules met droge inhoud gaat dit minder efficiënt dan bij een vloeibare formule. Ook in de softgels bevindt zich een vloeibare formule en géén poeder.

Bijverschijnselen van het gebruik van curcumine

Het is niet te verwachten dat er bijverschijnselen optreden bij het gebruik van curcumine, al zijn er wel enkele uitzonderingen (zie hieronder). Raadpleeg bij twijfel altijd een apotheker of u curcumine mag gebruiken. Verder is bekend dat mensen met grote galstenen beter geen producten met curcumine kunnen gebruiken. Curcumine heeft een (op zichzelf positieve) invloed op de galblaas waarbij deze beter gaat samentrekken. Bij mensen met grote galstenen kan dit helaas weleens leiden tot een galsteen-aanval. Ook is de combinatie van curcumine met het gebruik van bepaalde medicijnen niet zomaar aan te raden. U kunt hier meer over lezen in de gebruiksaanwijzingen. Raadpleeg een apotheker als u één van de genoemde middelen naast het product met curcumine wilt gebruiken. Als uw apotheker vragen heeft, kan deze contact opnemen met Synofit voor een professionele interactiecontrole.  Verder zijn er geen bijverschijnselen van het gebruik van curcumine bij ons bekend.

Waar is curcumine goed voor?

Curcumine is onder meer goed voor de gewrichten, voor het hart, voor de huid, voor het zenuwstelsel, voor een gezonde vetopslag, voor de bloedcirculatie en voor de lever. Daarnaast is het een krachtige antioxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen. De gezondheidsproducten van Synofit zijn gericht op het behoud van vitaliteit en een goede gewrichtsfunctie. Daarom benadrukken we in onze communicatie vooral deze toepassingsgebieden van curcumine. Maar de werking ervan is dus veel breder!

Imitatieproducten met goedkope ‘vloeibare curcumine’

Er worden in allerlei (web)winkels andere producten aangeboden die ook curcumine bevatten. Deze producten zijn doorgaans lager in prijs, maar dit vertaalt zich dan ook in een andere kwaliteit voor u als klant. Lees meer over toenemende kwaliteitsverschillen tussen diverse curcumineproducten >>>

Kwaliteitskenmerken van een goede curcumine

Af en toe gaat het in het nieuws over problemen met de kwaliteit van producten met curcumine. Zo wordt er weleens lood aangetroffen in producten met kurkuma, of zelfs bestrijdingsmiddelen zoals ethyleenoxide. Bij Bio-CM100® is dit gegarandeerd NIET het geval! Synofit staat voor kwaliteit en zal ook preventief extra kwaliteitscontroles uitvoeren.

In Synofit Groenlipmossel Plus en Synofit Groenlipmossel Vloeibaar zitten ook turmerosachariden. Zijn die hetzelfde als curcumine?

Nee, turmerosachariden zijn niet hetzelfde als curcumine. Turmerosachariden zijn, net als curcumine en essentiële oliën, een ingrediënt van de geelwortel.  Turmerosachariden zijn bio-actieve polysachariden die samen met curcumine een synergetische werking hebben. Dat betekent dat de werking van de combinatie beter is dan de som van de werking van de losse onderdelen. Deze combinatie noemen wij ‘Full Spectrum Curcumine’. Turmerosachariden zijn dus niet hetzelfde als curcumine en trouwens ook niet als turmeronen. Deze ingrediënten horen echter allemaal wel van nature bij elkaar en ze versterken elkaar. De combinatie van Bio-CM100® curcumine en turmerosachariden (Full Spectrum Curcumine) gebruiken wij in Synofit Groenlipmossel Plus en Synofit Groenlipmossel Vloeibaar