back button
Glycosaminoglycanen
ingredient image

Glycosaminoglycanen (GAGs): wat is glucosamine, chondroïtine en hyaluronzuur?

Wat zijn glycosaminoglycanen?

Dit moeilijke woord wordt in de wandelgangen ook wel aangeduid als ‘GAGs‘. Dat is eigenlijk de afkorting van het Engelse ‘GlycosAminoGlycans‘. Het is een veel te lang en ingewikkeld woord om vaak te gebruiken, dus in dit artikel gebruiken wij ook graag de GAGs-term.

Knowledge Advice Image right side

GAGs zijn lange ketenmoleculen die een belangrijke rol spelen in collageenrijke weefsels, zoals pezen, ligamenten, botten, tussenwervelschijven en kraakbeen, maar ook in bijvoorbeeld het glasachtig lichaam van het oog en de gewrichtsvloeistof.

Een bekende bouwsteen voor GAGs is glucosamine. Een paar bekende soorten GAGs zijn hyaluronzuur (of hyaluronan) en chondroïtinesulfaat.

De belangrijkste functie van GAGs is het bevochtigen van weefsels (hydrateren). De moleculen houden veel water vast, wat in sommige gevallen helpt bij het dempen en opvangen van schokken en bij het bevorderen van de samenhang van weefsels.

Wat is de functie van GAGs in een uitwendig te gebruiken spier- en gewrichtsgel?

Knowledge Advice Image left side

In veel huidproducten worden GAGs gebruikt. Vooral de hydraterende werking van deze lange ketenmoleculen is van toegevoegde waarde bij producten die uitwendig worden gebruikt. Ook bij Synofit Joint Care worden GAGs toegepast: in de gebruikte extract van GLMax® groenlipmossel voor uitwendige toepassing zijn van nature GAGs aanwezig en daarnaast is er nog extra glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat in verwerkt.

Wat is de oorsprong van de GAGs in Synofit Joint Care?

Een deel van de GAGs in Synofit Joint Care komt dus van nature uit groenlipmosselen. Het apart aan de gel toegevoegde glucosaminesulfaat komt uit garnalen en krabben. En het chondroïtinesulfaat komt uit kraakbeen van runderen. Deze laatste bron is uiteraard gegarandeerd vrij van BSE.

Als u vanwege een allergie of intolerantie geen weekdieren en/of schaaldieren mag gebruiken, is meestal het uitwendige gebruik van Synofit Joint Care wél veilig. Raadpleeg bij twijfel uw specialist of neem contact op met het Care Team voor een gratis proefmonster.

Synofit Joint Care toepassen

Als u een gezondheidsproduct zoekt voor de uitwendige verzorging van gewrichten, spieren of bindweefsels, dan kan dat in de vorm van Joint Care, onze frisse spier- en gewrichtsgel.

Een heerlijke gel die lokaal kan worden toegepast naar behoefte. U zit niet vast aan dagelijkse doseringen en ook bij een eventuele voedselallergie is dit product goed te gebruiken.

Gebruik naar behoefte 2-3 maal per dag een kleine hoeveelheid gel, die u aanbrengt op de betreffende lichaamsdelen.