back button
Verbena
ingredient image

IJzerhard

Verbena (Verbena officinalis) is een kruidachtige, robuuste plant die ook wel wilde ijzerhard of ‘common vervain’ genoemd wordt. De plant groeit het liefst op een steenachtige, kalkrijke bodem. Ze doet het goed op een zonnige plek, bijvoorbeeld op open terrein of langs de weg. De plant kan zich goed verspreiden in verschillende soorten omgevingen.

Ook in Nederland komt de plant in de natuur voor. Ze geurt niet, maar smaakt wat bitter.

Verbena officinalis

Planten met ‘officinalis’ in de botanische naam worden vaak geassocieerd met een lange geschiedenis van traditioneel gebruik. Het verwijst naar het feit dat de plant werd gebruikt als een officieel kruid voor allerlei toepassingen.

Knowledge Advice Image left side

Toepassing in de keuken

Verbena wordt heel soms gebruikt als smaakmaker in gerechten. De bittere smaak past vooral bij hartige gerechten. Soms wordt verbena als toevoeging gebruikt om bepaalde dranken wat interessanter te maken van smaak, zoals thee.

Goed voor de biodiversiteit

Verbena trekt veel verschillende insecten aan, waaronder bijen, vlinders en andere bestuivers. Het is daarmee een waardevolle plant voor de biodiversiteit.

Welke stoffen zitten er in verbena?

Verbena bevat polyfenolen (flavonoïden), fenylpropanoïden, fenolzuren en iridoïden. Ook zit er vitamine E in. In de essentiële olie worden voornamelijk terpenoïden gevonden.

Verbena in Synofit Airflow Care

In Synofit Airflow Care wordt een extract van verbena gebruikt. Er is gekozen voor een 1:8 extract, wat betekent dat de gedroogde plantendelen zijn opgenomen in 8 delen oplosmiddel.

Het verbena extract in Synofit Airflow Care is biologisch gecertificeerd. Per dagdosering van 6 mL bevat Synofit Airflow Care 108 mg verbena-extract.

Bekijk gezondheidsproducten van Synofit met verbena: