back button
Vitamine D3
ingredient image

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die ook bekend staat onder de naam calciferol. Deze voedingsstof is goed voor de opname van kalk en helpt bij het behoud van sterke botten. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij het behoud van sterke én soepele spieren. Verder is deze vitamine belangrijk voor het behoud van sterke tanden en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Ook bevordert het een goed calciumgehalte in het bloed. Vitamine D vervult dus veel vitale functies in het lichaam. Het is daarom van belang om dagelijks voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

Bronnen van vitamine D3

Vitamine D neemt een speciale positie in onder de vitamines. Er zijn niet zoveel voedingsmiddelen die dit nutriënt bevatten. Het zit in vette vis, lever, vlees, eieren, melkproducten en bepaalde champignons. Met uitzondering van vette vis als paling, makreel en zalm gaat het slechts om kleine hoeveelheden. Daarom wordt vitamine D al tientallen jaren toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Verreweg de grootste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van onzichtbaar ultraviolet licht (UV-B) wordt deze voedingsstof in de huid aangemaakt. Deze vorm wordt vitamine D3 of cholecalciferol genoemd. Via de lever wordt deze stof omgezet in calcidiol en opgeslagen als noodvoorraad voor de wintermaanden. Doordat er weinig zonlicht is in de wintermaanden, wordt die noodvoorraad dan door het lichaam gebruikt.

Vitamine D3 en de botten

Vitamine D3 zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding opgenomen wordt. Daarnaast verhoogt deze vitamine de opname van kalk in de botten. Het behoud van een sterk skelet is relevant voor het behoud van een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk om bij het ouder worden de botten te ondersteunen door extra vitamine D3 te nemen. Deze voedingsstof is dan ook toegevoegd aan Synofit Calcium Plus, de formule voor sterke botten. Per dagdosering van 2 softgels gaat het om 12,5 µg vitamine D3.

Vitamine D3 en de spieren

Regelmatige beweging is belangrijk om het bewegingsapparaat in een goede conditie te houden. In alle levensfasen is het verstandig om een paar keer per week een half uurtje te wandelen, fietsen of zwemmen. Door actief te zijn, blijven uw spieren goed functioneren. Vitamine D3 ondersteunt u daarbij door uw spieren soepel te houden.

Aan Synofit Groenlipmossel Vloeibaar en Synofit Groenlipmossel Plus, onze gezondheidsproducten voor de gewrichtsfunctie, is ook vitamine D3 toegevoegd: per dagdosering van 10 ml of 3 softgels gaat het om 5,0 µg vitamine D3.

Vitamine D3 en bloed

Vitamine D3 draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed. Calcium heeft een gunstige invloed op de hartspier. De ondersteuning van vitamine D3 aan het calciumgehalte in het bloed is dus belangrijk. Het gezondheidsproduct Synofit Cardio Care met witte berk-blad voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte1 bevat ook vitamine D3.

Vitamine D en het immuunsysteem

Verschillende vitaminen dragen bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem. Dit betreft vitamine A, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, vitamine C én vitamine D. Het is een prettige gedachte dat uw gezondheidsproduct voor gewrichten, botten of spieren door aanwezigheid van deze vitamine(n) mede zorgt voor de goede weerstand en de afweer van het lichaam!

1 Evaluatie gezondheidsclaim is lopende