Nieuws van Synofit

Tips om de goede voornemens in 2023 vol te houden

Wij wensen u een ontzettend liefdevol, gelukkig en vooral gezond nieuw jaar. Een nieuw jaar betekent voor velen ook nieuwe gezonde voornemens. Misschien wilt u meer water drinken en minder alcohol? Meer sporten? Meer natuurlijke producten gebruiken en beter voor uw huid zorgen? Minder stress en meer rust en regelmaat in uw leven? Wij staan voor u klaar met persoonlijk advies en deze 6 tips.

Hoe zijn deze tips tot stand gekomen?

De volgende tips zijn gebaseerd op onderzoek naar hoe we onszelf kunnen helpen te bereiken wat we willen, zoals afvallen of stoppen met roken. De adviezen zijn gemakkelijk te begrijpen en op te volgen en blijken te werken in veel situaties waarin mensen iets wilden gaan doen, maar het moeilijk vonden om dat te doen.

Hoe kan ik mijn goede voornemens volhouden?

1. Wees realistisch

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het stellen van doelen is realistisch te zijn. Als u uzelf op een mislukking of zelfs teleurstelling voorbereidt, zal de motivatie om de doelen te bereiken afnemen. Aan de andere kant, als u te veel succes verwacht (bijvoorbeeld een promotie op het werk), dan raakt u gemakkelijk ontmoedigd als niets snel genoeg lijkt te gaan en geeft u het misschien helemaal op.

De sleutel is het vinden van een evenwicht tussen te ambitieus en te behoudend. Het is ook belangrijk om niet te optimistisch te zijn over alles – dit kan leiden tot gevoelens van depressie als de dingen niet blijken te zijn zoals gehoopt. En ook niet pessimistisch, dit kan ertoe leiden dat u denkt dat niets ooit zal werken en dat u voor altijd vastzit aan uw huidige situatie.

recept met mosselen
recept met mosselen

2. Wees specifiek

Wat wilt u precies doen? Wat wilt u bereiken? Hoe gaat u dit doen? Waarom wilt dit doen? Wanneer en waar gaat dit gebeuren? Wie is er nog meer betrokken bij het project/de taak, en hoeveel contact zal er tussen hen zijn tijdens het proces?

3. Focus op het positieve en wees mild voor uzelf

Focus op het positieve. De beste manier om goede voornemens vol te houden is door het perspectief te verleggen van wat u niet wilt, of wat u niet kunt, naar alle dingen die nu wél goed gaan in het leven.

Wees mild voor uzelf. Herinner uzelf eraan dat iedereen soms worstelt met dit proces, en het is oké als u wat moeite hebt om op koers te blijven met de doelen, want we zijn allemaal verschillende mensen!

Wees realistisch over wat u kunt bereiken in een bepaald tijdsbestek (bijvoorbeeld: een dag of week) in plaats van onrealistische verwachtingen voor uzelf te stellen en u dan teleurgesteld te voelen als die doelen niet binnen een bepaalde termijn worden gehaald.

4. Maak een plan

Plan vooruit. Als u uw goede voornemens wilt volhouden, is planning de sleutel. U hebt meer kans van slagen als u plant hoe en wanneer u de dingen gaat doen die ze ondersteunen. Als een van uw voornemens voor het nieuwe jaar bijvoorbeeld is om fit te worden, zeg dan niet alleen “ik ga naar de sportschool”. Maak in plaats daarvan een plan voor wanneer en waar u gaat – en schrijf het op!

Wees niet te ambitieus. Goede bedoelingen kunnen gemakkelijk averechts werken – vooral als ze te ambitieus of onrealistisch zijn. Uw doel moet niet overweldigend aanvoelen; in plaats daarvan moet het iets haalbaars zijn dat uw zelfvertrouwen een boost geeft en u een gevoel van voldoening geeft als u het hebt bereikt.

recept met mosselen
recept met mosselen
recept met mosselen

5. Neem één stap tegelijk

Maak kleine doelen en verdeel ze in kleinere stappen.

Maak u geen zorgen over het eindresultaat, maar concentreer u op de huidige stap.

Vergelijk uzelf vooral niet met anderen, zij zijn op een andere weg dan u en gaan misschien langzamer of sneller dan u, afhankelijk van hun omstandigheden. Zelfs als zij verder lijken te zijn dan u, denk eraan dat iedereen een ander beginpunt heeft, dus ga er niet van uit dat zij een punt in hun reis hebben bereikt waarop zij niet meer kunnen verbeteren, want dat is niet waar!

6. Vier uw succes - hoe klein ook!

Het is belangrijk om succes te vieren, hoe klein ook. Het vieren van successen helpt u te beseffen dat het werk dat u erin gestoken hebt zijn vruchten afwerpt en moedigt u aan om door te gaan. Het geeft ook een energieboost, wat het makkelijker maakt om u te blijven inzetten en doelen te halen. Hier zijn enkele eenvoudige tips om het te vieren:

Schrijf drie dingen op die vandaag (of deze week) goed zijn gegaan. Dit kan van alles zijn, van het schrijven van een blogpost tot het ongevraagd buitenzetten van de vuilnisbak. Als u ze opschrijft, helpt dat om ze in het geheugen te verankeren, zodat ze minder snel wegglippen als er later in de week iets anders opduikt (en als ze toch wegglippen, helpt het schrijven erover die goede gevoelens weer aan te wakkeren).

Plan een ontspannende activiteit met iemand in uw omgeving met wie u graag tijd doorbrengt! Het is geweldig om tijd door te brengen met geliefden die dezelfde interesses delen, maar ook met oude vrienden.

Wij staan voor u klaar in 2023

Wij hopen dat deze tips nuttig zijn voor u in 2023. Onthoud dat het niet gaat om perfectie, maar om vooruitgang! En onthoud altijd: elke dag is een nieuwe dag en elk moment biedt kansen voor verandering.