Gepubliceerd op 21 April, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Calcium uit de rode alg interessant voor duursporters

Knowledge Advice Image right side

Suppletie voor de botten tijdens elke intensieve training

Duursporters staan bekend om hun indrukwekkende prestaties, maar weinig mensen realiseren zich dat intensieve, langdurige trainingen een impact kunnen hebben op de calciumbalans in het lichaam. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat calcium uit de rode alg een sleutelrol kan spelen in het beschermen van de botten tijdens zulke langdurige inspanningen.

Achtergrond: calciumverlies bij zweten

Tijdens langdurige fysieke activiteit verliest het lichaam relatief veel calcium via zweet. Deze afname van calcium in het bloed stimuleert de afgifte van parathyroïd hormoon (PTH), wat op zijn beurt leidt tot het vrijkomen van calcium uit de botten. Dit proces kan na verloop van tijd leiden tot verzwakking van de botten en andere gezondheidsproblemen.

helping text from link assets

Voor alle duidelijkheid: beweging is goed voor de botten! De bovenstaande informatie is uitsluitend van belang voor duursporters die vaak langdurig en intensief sporten, voornamelijk wielrenners, die tijdens het bewegen de botten niet echt belasten.

Calcium uit de rode alg als beschermend schild

De rode alg bevat een natuurlijk mineraalcomplex. Onder de naam Aquamin® wordt dit gebruikt in diverse voedingssupplementen. Synofit gebruikt Aquamin F® in Calcium Plus. Synofit Calcium Plus is een gezondheidsproduct met onder andere calcium uit de rode alg voor gezonde botten. Wat Aquamin® zo speciaal maakt, is dat het niet alleen calcium bevat, maar ook meer dan 70 andere mineralen. Bijvoorbeeld magnesium, dat eveneens essentieel is voor de gezondheid van de botten.

Er zijn twee studies gedaan met Aquamin® bij sporters (1,2). Daaruit blijkt dat wanneer duursporters Aquamin® voor en/of tijdens hun training innemen, de afname van calcium in het bloed verminderd wordt. Hierdoor blijft de PTH-spiegel stabiel, waardoor de afgifte van calcium vanuit de botten mogelijk óók wordt verminderd. Dit draagt bij aan het behoud van sterke botten, zelfs tijdens langdurige, intensieve inspanningen.

Het zou voor duursporters dus nuttig kunnen zijn om steeds vóór en/of tijdens hun intensieve trainingen een supplement met calcium te gebruiken, om zo de calciumbalans tijdens de training stabiel te houden.

Aquamin® finalist bij de European Specialist Sports Nutrition Awards 2023

De erkenning van Aquamin® als finalist bij de European Specialist Sports Nutrition Awards 2023 in de categorie Best Sports Nutrition Ingredient (3) onderstreept de waarde van dit ingrediënt voor duursporters. Het is niet alleen een innovatieve toevoeging aan sportvoeding, maar het biedt ook concrete voordelen voor de gezondheid van de botten in gezondheidsproducten, zoals Synofit Calcium Plus.

Knowledge Advice Image left side

Bronnen

1. Barry, D.W. et al. (2011) Acute calcium ingestion attenuates exercise-induced disruption of calcium homeostasis. Medicine & Science in Sports and Exercise 43;617-623.

2. Shea, K.L. et al. (2014) Calcium supplementation and parathyroid hormone response to vigorous walking in postmenopausal women. Medicine & Science in Sports and Exercise 46;2007-2013.

3. https://www.essnawards.com/categories/

Synofit Calcium Plus

Deze formule is ideaal voor personen die gericht de botten willen ondersteunen. Botweefsel is dynamisch en vanaf de leeftijd van ongeveer 40 jaar wordt er meer afgebroken dan opgebouwd. Het is dan vanzelfsprekend van groot belang dat de botten niets tekort komen – maar ook al daarvóór helpen goede botformules om de botten sterk te houden.

Synofit Calcium Plus bevat onder andere calcium uit een plantaardige bron (rode alg) met magnesium, vitamine D en vitamine K.

Advies: gebruik twee Synofit Calcium Plus softgels per dag. 

Knowledge Advice Image left side

Gepubliceerd op 21 April, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
BottenStudies
Verder lezen