imageimageimageimagesocial media links

Microplastics in cosmetische producten?

Wat zijn microplastics?

Wie een hart heeft voor het milieu, kan niet om microplastics heen. Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die in de natuur terechtkomen. Ze kunnen enkele millimeters groot zijn, maar ook microscopisch klein. Omdat deze deeltjes tot problemen kunnen leiden (vooral in de wateren, waar uiteindelijk alles in terecht komt), is het van belang om hier over na te denken bij de keuze van cosmetische producten.  

De Nederlandse Cosmetica Vereniging hanteert de definitie van de ECHA (European Chemicals Agency): “Microplastics zijn vaste plastic deeltjes, onoplosbaar in water en kleiner dan 5 mm die gevonden kunnen worden als afval in het waterig milieu.” (Bron: derde vraag op FAQ van website NCV)

Knowledge Advice Image right side

Veel microplastics kunnen – omdat ze onzichtbaar zijn met het blote oog – ongemerkt door ons toedoen in de natuur terecht komen. Het is dus eerst een uitdaging om precies te weten in welke producten ze zitten!

Speciaal daarvoor zijn er apps ontwikkeld, zodat je als gebruiker van cosmetische producten kunt zien of een bepaald product aan de eisen (‘vrij van microplastics’) voldoet. Handig!

Hoe zit dit met Synofit Joint Care?

Het ingrediënt Carbomer van Synofit Joint Care wordt nog wel eens door zulke apps aangemerkt als microplastic. Carbomer is de INCI-naam voor wat we in het Nederlands Carbomeer noemen. Het is een polymeer van acrylzuur. Dit polymeer heeft de eigenschap dat het de viscositeit van een vloeistof verhoogt, zelfs in lage concentraties: er vormt zich een dan een smeerbare gel.

Het Carbomer dat Synofit gebruikt, is echter wel wateroplosbaar. Hiermee voldoet deze toevoeging dus niet aan de definitie van ‘microplastics’ die de NCV en de ECHA hanteren.

De NCV geeft ook aan dat de lijst die de ECHA voor zo’n app heeft vrijgegeven, alle polymeren automatisch als microplastic aanduidt. Dat gebeurt op basis van de INCI-naam: de wet schrijft bij cosmetische producten precies voor hoe je een ingrediënt op het etiket mag zetten. Daarbij is geen ruimte voor verdere specificering als het om een bepaalde kwaliteit of wateroplosbaarheid gaat. Zo komt het dat alle producten met ‘Carbomer’ op het etiket automatisch over één kam worden geschoren. Dat alle polymeren dus worden aangemerkt als microplastic, is niet terecht, en dat erkent de ECHA dan ook. (Bron: negende vraag op FAQ van website NCV).

Bij twijfel kunt u het beste uw vraag stellen aan de verkoper van uw product: die kan (eventueel door navraag te doen bij de producent) uitsluitsel geven over het gebruik van microplastics in het product.

Lees meer over de duurzaamheid van Groenlipmossel >>>

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
GewrichtenSpieren
Verder lezen