imageimageimageimagesocial media links

Wat is Glucosamine?

Glucosamine is als voedingssupplement een ‘oude bekende’. Bijna iedereen die iets zoekt bij de gezondheidswinkel of drogist, komt vroeg of laat wel Glucosamine tegen. Over de werking van Glucosamine kunnen we op onze website niet schrijven, vanwege de regelgeving (EFSA), dus daar zullen we hier niet op ingaan. Maar wat is Glucosamine nu eigenlijk? En hoe verhoudt Glucosamine zich tot de – inmiddels ook bekende – Groenlipmossel (waar we overigens eveneens niet over mogen uitweiden qua werking)?

Glucosamine is een lichaamseigen stof die bijna overal in het lichaam wel voorkomt. Scheikundig gezien is het gewoon een glucosemolecuul waarvan een hydroxylgroep (-OH) is vervangen door een aminogroep (-NH2).

Knowledge Advice Image right side

Glucosamine kan gebruikt worden als bouwsteen voor grotere moleculen, zoals verschillende Glycosaminoglycanen (GAGs). Denk hierbij aan Hyaluronan, waar veel bindweefsels en bijvoorbeeld ook het glasachtig lichaam van het oog voor een belangrijk deel uit bestaan. 

Pezen, ligamenten en kraakbeen bevatten in het lichaam veruit de meeste Glucosamines.

Een vorm van Glucosamine kan ook een bouwsteen zijn voor Chondroïtinesulfaat, eveneens een bekend ingrediënt van supplementen.

Verder is Glucosamine belangrijk voor proteoglycanen (dat zijn GAGs die verbonden zijn aan een centraal eiwit).

Bronnen van Glucosamine

Als u uit uw voeding Glucosamine wilt halen, kunt u kiezen voor dierlijke producten. Want in bijna alle dierlijke weefsels wordt wel wat Glucosamine aangetroffen. In de lever, nieren en vooral kraakbeen en pantsers (van schaaldieren) is de hoeveelheid Glucosamine het grootst. Eigenlijk zijn alleen die laatste twee een echt goede voedingsbron van Glucosamine. En dat eten de meeste Nederlanders niet zo graag…

helping text from link assets

Glucosamine innemen: wat gebeurt er dan?

Ongeveer 90% van het oraal gebruikte Glucosamine wordt opgenomen vanuit het maag-darmkanaal. De biologische beschikbaarheid van Glucosamine HCl bedraagt meer dan 20%. De gedachte van het gebruik van Glucosamine is dat dit dan wordt verwerkt in de GAG-ketens in het lichaam. Omdat Glucosamine zich makkelijk hecht aan water, wordt het grootste gedeelte echter weer via de urine uitgescheiden.

Glucosamine in de Groenlipmossel

Wist u dat er ook Glucosamine in de Groenlipmossel zit? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 3-12% van de Groenlipmossel uit GAGs bestaat (bron: Coulson et al., 2015; Ulbricht et al., 2009). En GAGs bestaan dus voor een groot deel uit Glucosamines. De hoeveelheid GAGs zal per mossel verschillen, omdat dit een natuurproduct is waarin waarden kunnen fluctueren. Ook is de hoeveelheid GAGs in een product met Groenlipmossel in grote mate afhankelijk van de bewerking die de mossel heeft ondergaan. 

helping text from link assets

Er zijn bijvoorbeeld producenten die alleen een lipidenextract gebruiken. Een lipidenextract is een extract met alleen de vetten van de mossel. De rest wordt dan weggefilterd. Producten met lipidenextracten bevatten daarom relatief meer Omega 3-vetzuren, maar minder tot geen GAGs.

Andere producenten gebruiken de portie Groenlipmossel die overblijft nadat er lipiden uit zijn gefilterd. Hier zitten dan juist méér GAGs in, maar minder van die interessante Omega 3-vetzuren. Let er daarom bij het kiezen van een product met Groenlipmossel op dat de producent helder is hierover. Anders heeft u geen idee wat u gebruikt!

Glucosamine in GLMax®

Synofit gebruikt in de gezondheidsproducten met Groenlipmossel alleen GLMax® GroenlipmosselGLMax® is een Groenlipmossel die dicht bij de natuur staat: het betreft géén extract of restproduct! Direct na de oogst wordt de mossel gestabiliseerd, zodat er geen oxidatie plaatsvindt van de ingrediënten. De Groenlipmossel wordt voor GLMax® speciaal geselecteerd en vloeibaar gemaakt voor een ideale opneembaarheid. Hierin zijn de GAGs en Glucosamines dus nog aanwezig in hun natuurlijke hoeveelheden, evenals de Omega 3-vetzuren, furaanvetzuren, eiwitten, mineralen en andere interessante ingrediënten

GLMax® bevat de Groenlipmosselsamenstelling precies zoals het bedoeld is, volgens onze diepe overtuiging.

Bekijk Synofit supplementen met GLMax® Groenlipmossel:

Synofit Groenlipmossel Basic

Link naar dit gezondheidsproduct in de webshop: Synofit Groenlipmossel Basic

Met (per 2 softgels) 440 mg GLMax® groenlipmossel.

Bevat vitamine C voor het behoud van gezond kraakbeen. Dit product is ideaal om optimaal te trainen, sporten en presteren. Ook geschikt voor personen die geen curcumine mogen / willen gebruiken.

Knowledge Advice Image left side

Synofit Groenlipmossel Regular

Link naar dit gezondheidsproduct in de webshop: Synofit Groenlipmossel Regular

Met (per 3 softgels) 300 mg groenlipmossel, 60 mg curcumine en 45 mg zwarte bes-blad.

Bevat curcumine voor het behoud van soepele gewrichten1. Dit product is optimaal voor iedereen die actief en vitaal in het leven staat.

Advies: gebruik drie Synofit Groenlipmossel Regular softgels per dag. Eventueel kunt u later naar behoefte teruggaan naar twee softgels per dag.

Knowledge Advice Image left side

Synofit Groenlipmossel Plus

Link naar dit gezondheidsproduct in de webshop: Synofit Groenlipmossel Plus

Met (per 3 softgels) 390 mg groenlipmossel, 150 mg Full Spectrum Curcumine en 165 mg zwarte bes-blad. Daarnaast bevat deze formule nog andere ingrediënten, zoals natief collageen type II.

Bevat curcumine voor de gewrichtsfunctie1. Dit product biedt extra aandacht en ondersteuning om een actieve en zelfstandige levensstijl te behouden.

Advies: gebruik drie Synofit Groenlipmossel Plus softgels per dag. Eventueel kunt u later naar behoefte teruggaan naar twee softgels of zelfs één softgel per dag.

Knowledge Advice Image left side

Synofit Groenlipmossel Vloeibaar

Link naar dit gezondheidsproduct in de webshop: Synofit Groenlipmossel Vloeibaar

Met (per 10 ml) 390 mg GLMax® groenlipmossel, 210 mg Full Spectrum Curcumine en 167 mg zwarte bes-blad. Daarnaast bevat deze formule nog andere ingrediënten, zoals natief collageen type II, boswellia en duivelsklauw.

Met curcumine voor de gewrichtsfunctie1. Dit product biedt maximale ondersteuning bij uw dagelijkse activiteiten. Met extra aandacht voor uw gewrichten1.

Advies: gebruik tweemaal daags 5 ml Synofit Groenlipmossel Vloeibaar per dag. Eventueel kunt u later naar behoefte teruggaan naar tweemaal daags 2,5 ml per dag.

Knowledge Advice Image left side

Ga naar de webshop om uw gezondheidsproducten te bestellen >>>

Glucosamine in Joint Care gel

In Joint Care, de spier- en gewrichtsgel van Synofit, wordt Groenlipmossel ook gebruikt. Daarnaast is de formule van de Gel aangevuld met extra Glucosaminesulfaat en Chondroïtinesulfaat. Voor meer uitleg hierover, zie het artikel over Glycosaminoglycanen in Synofit Joint Care >>>

Knowledge Advice Image right side

Hoe Synofit Joint Care kan helpen

Synofit Joint Care is een veelzijdige spier- en gewrichtsgel voor snelle verzorging van spieren en gewrichten. De verfrissende textuur maakt het gemakkelijk aan te brengen, en u zult snel de voordelen ervaren, meestal binnen 10 minuten. Of het nu gaat om de gewrichten na het zwemmen of de spieren na een intensieve training, Synofit Joint Care biedt snelle en effectieve verlichting, zodat u weer volop van uw activiteiten kunt genieten.

Breng de gel naar behoefte 2-3 maal daags aan op de betreffende plek.

Bronnen

Coulson, S.; Palacios, T.; Vitetta, L. (2015) Perna canaliculus (Green-lipped mussel): bioactive components and (..). Progress in Drug Research 70;91-132. Ulbricht, C.; Chao, W.; Costa, D.; Nguyen, Y.; Seamon, E.; Weissner, W. (2009) An evidence-based systematic review of Green-lipped mussel (Perna canaliculus) by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of Dietary Supplements 6;54-90.

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
GewrichtenKraakbeenSpieren
Verder lezen