imageimageimageimagesocial media links

Vitamine D en het immuunsysteem: hoe zit het?

Knowledge Advice Image right side

We weten dat Vitamine D belangrijk is voor het immuunsysteem, maar laten we eens kijken naar het hoe en waarom. Het is een fascinerend proces van zonlicht, huid, lever, nieren en immuuncellen die samenwerken om een gezonde afweer tegen ziekten te creëren.

De zon is een bron van warmte en licht en speelt een cruciale rol in de aanmaak van Vitamine D3. Wanneer de zonnestralen onze huid bereiken, wordt deze vorm aangemaakt. Of we krijgen Vitamine D2 of D3 binnen via onze voeding. Hiermee begint het boeiende proces dat uiteindelijk onze immuunrespons versterkt.

helping text from link assets

De vorm van Vitamine D die onder invloed van de zon wordt geproduceerd, of die we via de voeding binnenkrijgen, is echter nog niet direct bruikbaar voor het lichaam. Hier komt de lever in actie. Met behulp van een specifiek eiwit zet de lever deze tussenvorm om naar een andere tussenvorm van Vitamine D: 25-hydroxyvitamine D.

Ook deze vorm is nog niet bruikbaar voor het lichaam. Dat wordt in de nieren geregeld: in de nieren zet een ander eiwit de 25-hydroxyvitamine D om tot calcitriol. Calcitriol is de actieve vorm van Vitamine D.

Bepaalde cellen van ons immuunsysteem zijn uitgerust met een specifieke receptor, bekend als de Vitamine D Receptor (VDR). De actieve vorm van Vitamine D bindt aan deze receptoren en zorgt daarmee dat de immuuncellen optimaal kunnen functioneren.

Een goed functionerend immuunsysteem is belangrijk voor onze algehele gezondheid. Vitamine D draagt hier direct aan bij door ervoor te zorgen dat de immuuncellen met een VDR goed kunnen werken.

Belang van zonlicht en Vitamine D in voeding

Het bovenstaande werpt een nieuw licht op het belang van voldoende blootstelling aan de zon en een gebalanceerd dieet dat rijk is aan Vitamine D. Vitamine D is dus niet alleen gunstig voor onze botten, maar is ook onmisbaar voor het immuunsysteem.

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
BottenStudies
Verder lezen