Gepubliceerd op 30 May, 2023
imageimageimageimagesocial media links

Deze bezigheden zijn een uitdaging voor uw gewrichten

Uw gewrichten zijn van vitaal belang voor uw dagelijkse beweging, maar sommige activiteiten kunnen behoorlijk belastend zijn. Het is goed om te letten op de risico's, zodat u op tijd kunt ingrijpen om uw gewrichten te ontzien, wanneer dat nodig is.

Knowledge Advice Image right side

Laten we eens kijken naar de uitdagingen én mogelijke oplossingen voor gezonde gewrichten.

Het tillen, dragen of verplaatsen van zware objecten kan uw gewrichten, vooral uw knieën, heupen en schouders, behoorlijk belasten. Als u dan ook nog vaak (langdurig) in ongemakkelijke houdingen zit, zoals gehurkt of gebogen, kan dat extra spanning op uw gewrichten leggen.

Knowledge Advice Image right side

Heeft u een baan waarin u veel moet staan of lopen? Besteedt u dagelijks veel tijd in de auto of maakt u vaak herhaalde bewegingen, zoals typen op een computer? Dit kan uw gewrichten, met name die in uw handen, polsen en schouders, belasten. Bovendien, voor mensen in de zorgsector, die vaak langdurig moeten staan en zware patiënten moeten tillen, kunnen de gewrichten nog meer te verduren krijgen. Het is van essentieel belang om aandacht te besteden aan deze uitdagingen en maatregelen te nemen om uw gewrichten gezond te houden.

Knowledge Advice Image right side

Heeft u een baan waarbij u veel moet stilstaan of lopen? Besteedt u dagelijks veel tijd in de auto of maakt u vaak herhaalde bewegingen, zoals typen op een computer? Dit kan uw gewrichten, met name die in uw handen, polsen en schouders, belasten. Hetzelfde geldt wanneer u (voor werk of hobby) vaker in statische houdingen zit met de armen omhoog (bijvoorbeeld bij schilderen of als kapper). Deze herhaalde bewegingen en ongemakkelijke posities kunnen leiden tot overbelasting van schouders, nek en polsen.

Wat kan ik zelf doen?

Knowledge Advice Image right side

Uiteraard helpt het wanneer u bij het uitoefenen van uw werk of hobby goede hulpmiddelen gebruikt. Denk aan het zorgen voor een ergonomische werkomgeving met een goed afgestelde werktafel op de juiste hoogte en een bureaustoel op maat. Bovendien is het van belang om uw werkplek regelmatig te evalueren en eventuele ergonomische verbeteringen door te voeren. Het investeren in de juiste apparatuur en het creëren van een ergonomische werkomgeving kan een positief verschil maken voor uw gewrichtsgezondheid.

Knowledge Advice Image right side

Probeer uw werk of hobby niet te lang achter elkaar uit te voeren (indien mogelijk). Wissel het af door af en toe te gaan zitten of juist een korte wandeling te maken, door een kopje koffie of thee te halen, of door bijvoorbeeld aan een andere taak te werken. Onthoud de gouden regel: vermijd langer dan twintig minuten ononderbroken zitten. Deze eenvoudige gewoonte kan een positieve invloed hebben op uw gewrichtscomfort.

Knowledge Advice Image right side

Heeft u een beroep waarbij u fysiek zwaar werk verricht? Dan is het van extra belang om ervoor te zorgen dat uw houdingsspieren goed getraind zijn. Deze spieren spelen een essentiële rol bij het mogelijk maken van langdurige activiteiten zonder vermoeid te raken, zoals langdurig zitten, staan, lopen of liggen. Bovendien kunnen oefeningen zoals squats - die uw houdingsspieren versterken - helpen om uw gewrichten te ondersteunen en overmatige belasting te voorkomen.

Knowledge Advice Image right side

Voorkom dat uw rug teveel moet draaien; zit of sta zoveel mogelijk recht.

Zorg ervoor dat de benodigde spullen binnen handbereik zijn en op een geschikte hoogte staan. Probeer overmatig reiken te vermijden, aangezien dit op de lange termijn belastend kan zijn voor uw armen.

Neem voldoende korte pauzes. Bovendien is het een goed idee om af en toe op uw werkplek te stretchen. Dit kan helpen om de spanning in uw spieren te verminderen en uw gewrichten soepel te houden.

Met de juiste voorzorgs- en zelfzorgmaatregelen kan de impact op de gewrichten verminderd worden. Regelmatige lichaamsbeweging, het versterken van de spieren rondom de gewrichten, het handhaven van een goede lichaamshouding en het nemen van voldoende rust en hersteltijd zijn essentieel om de gezondheid van de gewrichten op lange termijn optimaal te houden. Onze gewrichten verdienen dit zorgvuldige onderhoud, aangezien ze een waardevol bezit zijn en een belangrijke rol spelen in onze mobiliteit en levenskwaliteit.

Gepubliceerd op 30 May, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
GewrichtenTipsSpieren
Verder lezen