Gepubliceerd op 19 September, 2023
imageimageimageimagesocial media links

Het fabeltje van kou vatten

Kouvatten… bestaat dat echt?

Heeft u uw zomerjas al opgeborgen, nu de herfst officieel is begonnen? “Doe wel je jas goed dicht, anders vat je nog kou…” De meesten van ons zijn ermee opgegroeid. Maar hoe goedbedoeld het ook was: nee, uw immuunsysteem wordt niet uitgeschakeld door het “kouvatten”, oftewel wanneer u met nat haar naar buiten gaat, uw jas niet dichtknoopt of geen sjaal draagt. “Kouvatten” door lage temperaturen is dus een misverstand. De enige echte boosdoeners van het koude seizoen zijn indringers van buitenaf, zoals virussen. Lees verder voor feiten, fabels en tips over uw weerstand.

Knowledge Advice Image right side

Ons immuunsysteem wordt wel sterker uitgedaagd in de koude maanden

Het klopt dat we vaker ziek zijn bij lagere temperaturen – in de herfst en winter dus. Ziekmakers kunnen in die jaargetijden beter overleven. En tegelijkertijd blijven mensen in koudere seizoenen meer binnen, of zitten ze meer bij elkaar in ruimtes die minder goed geventileerd zijn (in het openbaar vervoer of op scholen bijvoorbeeld). Wanneer dan iemand in zo’n ruimte ziekteverwekkers verspreidt, loopt u het risico om ook besmet te raken.

Bovendien gaat in deze maanden de verwarming weer aan, waardoor de lucht in huis vaak droger wordt. Met de nodige gevolgen voor de luchtwegen.

Een jas dichtdoen helpt dus niet, maar er zijn wel maatregelen die u kunt nemen om zoveel mogelijk te voorkomen dat u iets oploopt. We zetten ze voor u op een rijtje en delen onze tips!

Knowledge Advice Image right side

Hygiëne

Om gezond en fit te blijven, is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te hanteren:

  • Regelmatig uw handen wassen met water en zeep, gedurende minimaal 20 seconden. Dit is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van ziekmakers te voorkomen.

  • Vermijd aanraking van uw gezicht. Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen, aangezien dit de favoriete route is om binnen te komen.

  • Wanneer u moet hoesten of niezen, bedek dan uw mond en neus met een tissue of de elleboog (dus niet uw hand). Gooi gebruikte tissues onmiddellijk weg en was uw handen achteraf.

  • Blijf uit de buurt van zieke mensen. Probeer contact te vermijden met mensen die duidelijke symptomen vertonen.

Knowledge Advice Image right side

Versterk uw immuunsysteem

Een gezonde levensstijl kan uw immuunsysteem helpen te versterken en uw algemene gezondheid bevorderen. Dan bedoelen we een levensstijl met voldoende slaap, een uitgebalanceerd dieet, regelmatig sporten/bewegen en stressmanagement.

Ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in huis, en als het kan ook in uw werkomgeving. Zo verbetert de circulatie van lucht en kan het aantal ziekteverwekkers worden verminderd.

Ontspannen

Chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor u vatbaarder wordt. Zoek manieren om stress te verlagen of, nog beter, te vermijden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld massages, meditatie of ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Knowledge Advice Image right side

Drink voldoende water

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven: uw lichaam heeft elke dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Naast alle andere voordelen helpt dit om het slijmvlies in de luchtwegen gezond te houden. Die slijmvliezen houden niet van bacteriën, allergenen, airco’s en droge lucht, en kunnen dus wel wat hulp gebruiken in de vorm van voldoende vocht!

Gepubliceerd op 19 September, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
TipsLuchtwegen
Verder lezen