Gepubliceerd op 23 May, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Is het mogelijk om gewicht te verliezen nadat u de 60 bent gepasseerd?

Waarom gewicht verliezen?

Overgewicht kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Een te grote vetmassa beïnvloedt uw hormoonhuishouding, met alle gevolgen van dien. Gewicht verliezen is echter moeilijk en vereist toewijding, motivatie en consistentie. Veel mensen proberen te diëten en meer te sporten, maar verliezen te snel hun focus zonder directe resultaten.

Na de leeftijd van 60 jaar wordt afvallen nog moeilijker vanwege ongezonde gewoonten, een zittende levensstijl en veranderingen in de stofwisseling. Toch is gewichtsverlies mogelijk, ongeacht leeftijd. We vertellen u graag hoe!

5 tips om gewicht te verliezen

Knowledge Advice Image right side

1. Eet gezonde maaltijden

Het is belangrijk om op de voedingswaarde van uw eten te letten. Kies voor vezelrijk, antioxidanten, eiwitrijk en gezonde vetten in uw maaltijden. Probeer minder snelle koolhydraten (suiker) en bewerkte producten te eten, omdat die vaak veel calorieën hebben die snel worden omgezet in vetmassa.

2. Stop met stilzitten

Het is eigenlijk best simpel! Om uw gewicht op peil te houden, is bewegen een van de makkelijkste dingen die u kunt doen. Natuurlijk, we zitten vaak de hele dag thuis of op het werk, maar door actief te zijn en calorieën te verbranden, helpt u uw gewichtsverlies aanzienlijk vooruit. Regelmatig bewegen, zoals stevig wandelen, zwemmen of fietsen, kan al veel verschil maken. En kies (als het kan) vaker voor de fiets in plaats van de auto!

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

3. Zorg voor genoeg slaap

Goed slapen is heel belangrijk voor uw gezondheid. Als u elke nacht 7 tot 8 uur slaapt, helpt dat uw stofwisseling en houdt u uw gewicht gemakkelijker onder controle. Genoeg slaap zorgt ook dat u zich energiek voelt. Een slaaptekort daarentegen leidt vaak tot meer honger overdag, waardoor u eerder zwicht voor snackmomenten.

4. Zoek ondersteuning

Veel mensen proberen af te vallen, dus u bent niet alleen. Het is een goed idee om een maatje te vinden, om samen de gezonde weg op te gaan. Samen bewegen, elkaar steunen bij het dieet en elkaar motivatie geven kan echt helpen. Het is ook fijn om anderen te kunnen steunen wanneer het bij uzelf goed lukt. Spreek bijvoorbeeld een vast moment in de week af om elkaar te laten weten wat goed ging en wat niet, en herinner elkaar hieraan.

Om gemotiveerd te blijven, kunt u ook beloningen voor uzelf bedenken als u een doel behaalt. Kies voor beloningen die u blij maken, maar die uw harde werk niet tenietdoen. In plaats van ‘iets lekkers eten’, kunt u bijvoorbeeld naar een concert gaan met een vriend, een nieuwe jurk kopen of een dagje naar de spa gaan.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

5. Zoek professioneel advies

De bovenstaande tips zijn bedoeld om u algemeen op weg te helpen. Voor advies dat echt bij uw eigen situatie past, kunt u het beste naar een expert gaan. Die kan u helpen met persoonlijke tips, problemen met uw dieet en gewoonten oplossen en een goed plan samen met u maken.

Bonustip: gebruik een activity tracker

Knowledge Advice Image right side

Er zijn hulpmiddelen die u helpen om gemotiveerd te beginnen én te blijven. Een goed idee is het dragen van een activity tracker (een stappenteller). Deze draagt u bijvoorbeeld als horloge om uw pols. Naast het aantal stappen per dag, houdt zo’n apparaatje vaak ook uw hartslag en uw slaapkwaliteit bij. U krijgt gedetailleerd inzicht in het aantal ‘actieve minuten’ per dag. Ook kunt u doelen instellen, zoals een aantal stappen per dag, een aantal uren slaap en de actieve minuten per week. En herinneringen om te bewegen: als u bijna een heel uur stilgezeten heeft, kan de activity tracker door middel van een signaal u eraan herinneren om in beweging te komen.

Afvallen kan lastig zijn, zeker als u ouder wordt. Maar onthoud dit: het is net zo belangrijk om blij te zijn met hóe u dingen aanpakt, als met het eindresultaat. Dat is de sleutel om het echt te kunnen volhouden.

Gepubliceerd op 23 May, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen