Gepubliceerd op 15 January, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Reistip: Amsterdamse Waterleiding Duinen

In het drukke Noord-Holland ligt deze oase van rust: de AWD. Een prachtig natuurgebied met indrukwekkende routes. Ondanks dat ik ben opgegroeid in en rondom Amsterdam, ontdekte ik dit natuurgebied pas toen ik daar een jaar of 10 geleden ben gaan paardrijden. Nog steeds ben ik gek op dit stukje natuur en wil dit daarom graag met u delen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied tussen Zandvoort, Noordwijk en Vogelenzang. Het heeft dan ook verschillende ingangen, maar slechts 1 bezoekerscentrum (bij De Oase, Vogelenzang). Het is ongeveer 10 kilometer lang en 5 kilometer breed. Anders dan de naam doet vermoeden, ligt het natuurgebied niet bij Amsterdam, maar er wordt wel al sinds 1853 water gewonnen en gezuiverd voor de hoofdstad. Wist u dat maar liefst 66% van het drinkwater van Amsterdam uit dit duingebied komt? Water uit rivier de Rijn wordt voorgezuiverd en het duin ingepompt. Daar wordt het in drie maanden tijd door het duinzand verder gezuiverd, waarna het water naar een zuiveringsinstallatie gaat.

Knowledge Advice Image right side

In de Amsterdamse Waterleiding Duinen vindt u verharde wandelpaden en onverharde wandelpaden. Er zijn maar liefst 24 wandelroutes beschikbaar die u op de website van het AWD kunt bekijken. Zo zijn er wandelroutes voor de avonturier, voor gezinnen met kinderen en ook voor rolstoelgebruikers.

Bij de ingangen De Oase en Het Pannenland is het vaak wat drukker, maar als u een van de andere ingangen gebruikt of van het verharde pad af gaat dan kan het zomaar eens zijn dat u urenlang niemand tegenkomt, behalve herten, vossen en vogels. Heerlijk die rust!

U hoeft niet ver te zoeken om in dit gebied de herten tegen te komen. Er wonen hier namelijk duizenden damherten, dus welke route u ook kiest, u komt ze vast en zeker tegen! Vooral in de bronstijd van september tot en met oktober, zijn de herten niet alleen zichtbaar aanwezig maar kunt u ze ook horen. In die periode zijn de mannetjes erg aanwezig en kunt u ze zelfs met elkaar zien stoeien. In het voorjaar trekken de vrouwelijke herten zich wat terug, zodat ze in rust hun kleintjes kunnen krijgen. Aan het einde van het voorjaar ziet u dan vaak grote roedels herten van verschillende leeftijden rond rennen. Prachtig om te zien!

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

Voor mij is dit het mooiste uitzicht wat er is: puur natuur om me heen, geen ziel te bekennen en een paar gelukkige paardenoortjes om naar te kijken. Afhankelijk van het rijtempo en startpunt kunt u hier urenlang rijden, zelfs tot aan het strand bij Noordwijk of Zandvoort. Langs de routes komt u herten, vossen en vogels tegen, maar ook een picknickplaats waar u met uw paard kunt pauzeren.

Let op: u heeft een ruiterbewijs en een ruiterkaart van de Amsterdamse Waterleiding Duinen nodig om in dit gebied te mogen paardrijden.

Gaat u graag vroeg uit de veren? Ga dan eens samen met een natuurgids op pad om de vele verschillende vogelsoorten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen te bekijken.

Een goede wandelconditie is wel vereist, want de route gaat over verharde en onverharde paden. De excursie vertrekt vanaf De Oase en is gratis!

Knowledge Advice Image left side

Mijn naam is Felicia en ik ben de Chief Marketing Officer bij Synofit. In mijn vrije tijd rij ik graag paard, fotografeer ik en dans ik salsa en bachata. Thuis heb ik 3 katten en ik ben vrijwilliger bij de organisatie Dierenbuddy.

Gepubliceerd op 15 January, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Verder lezen