Gepubliceerd op 11 May, 2023
imageimageimageimagesocial media links

Behoud een Synofitte rug!

Knowledge Advice Image right side

Een sterke rug: het begint bij blijven bewegen

De spieren die het meest getraind worden in de sportschool zijn de buikspieren en de biceps, omdat dit het meest zichtbaar tot mooi resultaat leidt. Minder populair, maar minstens zo belangrijk, zijn de rugspieren. De brede rugspier is één van de grotere spieren in ons lichaam. Het is de grootste spier, qua oppervlakte, die we gekregen hebben.

Zonder stevige rugspieren kunt u uw lichaam niet goed ondersteunen. Ze zorgen voor schouderbewegingen en laten uw romp en schouders draaien. En hoe sterker de rugspieren, hoe kleiner de kans op rugklachten. Tijd dus om in deze blog extra aandacht te besteden aan de rugspieren: hoe kunt u die sterk houden?

We delen hieronder onze favoriete oefeningen voor een sterke rug. Gewoon thuis, zonder extra hulpmiddelen. We geven ook opties om de oefening wat lichter te maken, zodat u het in uw eigen tempo kunt opbouwen. En misschien kunt u de oefeningen samen met iemand anders doen?

Knowledge Advice Image right side

Onze favoriet: de Superman

 • Ga op uw buik op de grond liggen. Lift uw benen een klein stukje van de grond en houd de enkels tegen elkaar. Strek uw armen uit naar voren. Is dit te zwaar of doet het ergens pijn? U kunt het lichter maken door uw armen te buigen in een hoek van 90 graden. Hou de handen naar voren.

 • Til uw armen en benen tegelijk een stukje van de grond en span daarbij uw billen goed aan. Houd dit twee seconden vast. Laat langzaam los.

Belangrijk! Kijk tijdens deze oefening recht naar voren, anders trekt u teveel aan uw hoofd.

Knowledge Advice Image right side
 • Vindt u dit te zwaar? Dan kunt u de oefening ook met één arm en één been tegelijk doen. Breng eerst uw linkerarm en rechterbeen omhoog, houd twee seconden vast en laat los. Doe daarna hetzelfde met uw rechterarm en linkerbeen. Herhaal dit 12 keer.

 • U kunt ook beginnen met alleen uw armen of benen (een halve superman). Til dan eerst 12 keer uw benen op, neem even rust en doe vervolgens hetzelfde met uw armen.

Knowledge Advice Image right side

Brugoefening

 • Ga op uw rug liggen. Plaats uw voeten plat op de grond en houd uw knieën boven uw enkels. Hef uw billen omhoog totdat uw bovenbenen en bovenlichaam één rechte lijn vormen.

 • Houd deze positie een paar seconden vast, waarbij u uw bil- en rugspieren stevig aanspant. Herhaal een aantal keer. Begin met 2-4 seconden en bouw dit langzaam op.

De plank is één van de minst favoriete oefeningen in de sportschool, maar het levert zulke goede resultaten op!

Knowledge Advice Image right side

De plank

 • Plaats uw ellebogen, onderarmen en tenen op de grond. De rest van uw lichaam strekt u uit. Probeer uw lichaam zo recht mogelijk te houden – als een rechte plank (dus geen driehoek, waarbij u met de billen te ver omhoog gaat).

 • Houd deze positie even vast. Start met een paar seconden en probeer het langzaam maar zeker op te bouwen naar 30 seconden.

 • Is dit te zwaar? Oefen dit dan eerst op uw knieën. 

De rugtwist oefening kunt u zowel staand als zittend doen.

Knowledge Advice Image right side

Rugtwist

 • Leg uw handen op uw achterhoofd en zet uw voeten goed naast elkaar.

 • Belangrijk is om uw heupen goed recht te houden.

 • Draai dan uw romp naar rechts en kijk over uw rechterschouder.

 • Herhaal dit naar de linkerkant.

 • Doe dit tien keer.

Knowledge Advice Image right side

Backbend

Oftewel: naar achteren buigen.

 • Ga goed rechtop staan en plaats de voeten even breed als uw heupen: zo staat u stevig. Plaats uw armen in uw zij of buig deze mee naar achteren. 

 • Buig de bovenrug en nek langzaam naar achter.

 • Blijf een paar seconden zo gebogen staan.

 • Kom vervolgens langzaam weer terug naar voren.

 • Herhaal dit een paar keer. Niet forceren!

Het lijkt misschien zwaar, maar uw rug zal u dankbaar zijn!

Heeft u na de oefeningen last van spierpijn? Neem rust (ongeveer 48-72 uur), maar blijf wel bewegen. Dat helpt bij het herstel.

Vraagt uw rug veel aandacht?

Dagelijks een half uurtje wandelen, zwemmen of fietsen is een goede ondersteuning voor de rug. Dat is veel beter voor de rug dan stilzitten. Dat klinkt misschien raar, maar rustig bewegen (met name fietsen) is erg goed. Dat is een rustige, continue manier van bewegen, waarbij u uw rug niet teveel belast. En u traint tegelijkertijd de omliggende spieren.

Hoe kan Synofit de gewrichtsfunctie1 ondersteunen, bijvoorbeeld in de rug?

De hieronder getoonde gezondheidsproducten van Synofit helpen u om gewrichten1 en/of kraakbeen gezond te houden.

1 Evaluatie gezondheidsclaims is lopende

Gepubliceerd op 11 May, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
TipsSpierenGewrichten
Verder lezen