Gepubliceerd op 31 December, 2022
imageimageimageimagesocial media links

Tips om de goede voornemens in 2023 vol te houden

Knowledge Advice Image right side

Het Synofit Team wenst u een ontzettend liefdevol, gelukkig én optimaal gezond nieuw jaar.

Een nieuw jaar betekent voor velen ook nieuwe gezonde voornemens. Misschien wilt u meer water drinken en minder alcohol? Meer sporten? Meer natuurlijke producten gebruiken en beter voor uw huid zorgen? Minder stress en meer rust & regelmaat in uw leven?

Wij staan voor u klaar met deze 6 nieuwjaarstips.

Eerst dit: Hoe zijn deze tips tot stand gekomen?

Deze tips zijn gebaseerd op onderzoek. Dit onderzoek richtte zich op hoe we onszelf kunnen helpen om onze doelen te bereiken, zoals gewicht verliezen of stoppen met roken. Deze adviezen zijn eenvoudig te begrijpen en gemakkelijk in de praktijk te brengen. Ze blijken goed te werken in diverse situaties waarin mensen iets wilden doen, maar dat lastig vonden.

Hoe kan ik mijn goede voornemens volhouden?

1. Wees realistisch

Knowledge Advice Image right side

Een van de belangrijkste dingen bij het stellen van doelen is realistisch te zijn.

Als u zich voorbereidt op een mogelijke teleurstelling, zal uw motivatie om uw doelen te bereiken afnemen. Aan de andere kant, als u te veel succes verwacht, kunt u ontmoedigd raken als de vooruitgang langzaam blijkt te gaan. Hierdoor zou u het misschien zelfs opgeven.

Het belangrijkste is om een evenwicht te vinden tussen te ambitieus en te voorzichtig zijn.

Samengevat: wees realistisch en houd een positieve, maar evenwichtige kijk op uw doelen.

2. Wees specifiek

Wat wilt u precies doen? Wat wilt u bereiken? Hoe gaat u dit doen? Waarom wilt u het eigenlijk doen en voor wie? Wanneer en waar gaat het gebeuren? Wie is er nog meer betrokken bij het project/de taak, en hoeveel contact zal er tussen hen zijn tijdens het proces?

Hoe specifieker u dit van tevoren allemaal uitstippelt, hoe groter de kans van slagen!

3. Wees mild voor uzelf

Knowledge Advice Image right side

Focus op het positieve. De beste manier om uw goede voornemens vol te houden, is door uw aandacht te verleggen van wat u niet wilt of niet kunt, naar alle dingen die op dit moment wél goed gaan in uw leven.

Wees lief voor uzelf. Het is helemaal in orde als u soms moeite heeft om uw doelen bij te houden, want we zijn allemaal mensen met beperkte mogelijkheden.

Wees realistisch over wat u binnen een bepaalde periode kunt bereiken, zoals de eerste dag of de eerste week. Stel geen onrealistische verwachtingen voor uzelf die u teleurstelling kunnen bezorgen als uw doelen niet binnen die tijdlijn worden behaald.

4. Maak een plan

Knowledge Advice Image right side

Plan vooruit. Als u de goede voornemens wilt volhouden, is maken van een goede planning van cruciaal belang.

U vergroot dus uw kansen op succes wanneer u bedenkt hoe en wanneer u de activiteiten die uw voornemens ondersteunen, gaat uitvoeren.

Stel dat u bijvoorbeeld 'fit wilt worden' in het nieuwe jaar. Zeg dan niet simpelweg: ik ga naar de sportschool. Maak in plaats daarvan een plan waarin u noteert wanneer en waar u gaat trainen en eventueel met wie samen.

5. Neem één stap tegelijk 

Knowledge Advice Image right side

Bepaal uw sub-doelen en bedenk bij elk doel(tje) welke kleinere stappen erbij zullen helpen.

Maak u nog niet druk over het eindresultaat, maar concentreer u steeds op de huidige stap.

Vergelijk uzelf intussen niet met anderen, zij zijn op een andere weg dan u en gaan misschien langzamer of sneller dan u, afhankelijk van hun omstandigheden. Zelfs als het lijkt alsof ze verder zijn dan u, onthoud dan dat iedereen ergens anders begint. Ga er niet (onbewust) vanuit dat anderen een punt hebben bereikt waarop ze niet meer kunnen verbeteren, want dat is gewoon niet waar!

6. Vier uw succes - hoe klein ook!

Knowledge Advice Image right side

Het vieren van nieuwe prestaties helpt u te beseffen dat uw inspanningen vruchten afwerpen en het stimuleert u om door te gaan. Bovendien geeft het u extra energie om vastberaden te blijven en uw volgende stappen óók te nemen.

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om vooruitgang te vieren:

1. Schrijf drie dingen op die vandaag (of deze week) goed zijn gegaan. Het kan variëren van het schrijven van een blogpost tot het buitenzetten van de vuilnisbak zonder dat het door iemand werd gevraagd.

Het opschrijven van dingen die goed gingen, helpt om deze positieve momenten in uw geheugen te verankeren, zodat ze niet verloren gaan, zelfs als er later in de week onvoorziene andere dingen gebeuren. En als ze toch dreigen te vervagen, kan het herlezen van uw notities die goede gevoelens weer naar boven halen.

2. Plan een ontspannende activiteit met iemand in uw omgeving waarmee u graag tijd doorbrengt. Het is altijd fijn om iets te ondernemen met geliefden die dezelfde interesses delen, of bijvoorbeeld met oude vrienden. Het delen van uw positieve ervaring kan uw motivatie verder positief beïnvloeden en u helpen om op de goede weg te blijven.

Wij staan voor u klaar in 2023

Wij hopen dat deze tips nuttig zijn voor u in 2023. Onthoud dat het niet gaat om 'perfect zijn' (wat trouwens een illusie is), maar om vooruitgang! En onthoud altijd: elke dag is een nieuwe dag en elk moment biedt kansen voor verandering.

Gepubliceerd op 31 December, 2022
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen