Gepubliceerd op 09 August, 2023
imageimageimageimagesocial media links

Op weg naar een gezonder leven: Start vandaag met (hard)lopen!

Knowledge Advice Image right side

Heeft u tijdens uw vakantie door schilderachtige steden gewandeld of stevige berg- en strandwandelingen gemaakt? Die heerlijke rust en energie, dat is goud waard. Misschien is dit wel het perfecte moment om te overwegen vaker de auto te laten staan en te beginnen met lopen. Wandelen of hardlopen, de keuze is aan u.

Stelt u zich eens voor: in een tijd waarin fietsen, scooters, treinen, auto's en steps nog niet bestonden, deden mensen precies datgene wat ze zo vitaal hield - ze liepen. Dag in, dag uit, kilometers ver. Ze jaagden op prooien, zochten naar voedsel en nieuwe leefgebieden.

Knowledge Advice Image right side

In onze moderne wereld lijkt lopen, met de supermarkt op tien minuten afstand en de auto voor de deur, vaak geen vast onderdeel meer van onze routine. Toch heeft het zoveel te bieden: talloze fysieke en mentale voordelen, een gemakkelijke start, geen vaste schema's of abonnementskosten, en het is minder blessuregevoelig dan vele andere sporten. Maar laten we duidelijk zijn, we hebben het hier niet over rustig slenteren door de winkelstraat of het rustig uitlaten van de hond. Dat zal uw hartslag niet verhogen en zal minder calorieën verbranden.

Benieuwd naar hoe wandelen of hardlopen uw leven kan verrijken? Lees snel verder!

Hardlopen of wandelen

Misschien ligt uw ambitieniveau hoger en wilt u graag beginnen met hardlopen in plaats van stevig wandelen. Waar u ook voor kiest: in beide gevallen is het een goede cardiovasculaire work-out waarbij u calorieën kunt verbranden, de spieren flink aan het werk zet en het levert endorfinen op.

Bij hardlopen gaat de hartslag sneller omhoog en verbrandt u meer calorieën. Het geeft over het algemeen een “intensiever” gevoel dan wandelen. Daar staat tegenover dat wandelen vaak wat minder belastend is voor het lichaam (vooral met betrekking tot knieën, gewrichten en hersteltijd), vaak wat laagdrempeliger is en makkelijker in de dagelijkse routine gepland kan worden.

Knowledge Advice Image right side

Variaties

Welke van de twee het wordt, hangt af van uw doelen en mogelijkheden, en wat bij u past.

Bent u blessuregevoelig, vindt u het vervelend om eerst te moeten omkleden en wilt u liever spontaan iets actiefs doen? Dan is wandelen misschien de beste optie.

Wilt u echt vooral calorieën verbranden en ook bijvoorbeeld langere afstanden gaan lopen of wedstrijden? Dan is hardlopen een goede keuze.

Een combinatie kan natuurlijk ook: beginnen met een wandeling en af en toe een sprintje tussendoor, of een dag per week hardlopen en op andere dagen een wandeling.

Ook kan het verschil maken wanneer u het wandelen onderweg wat intensiever maakt, bijvoorbeeld door onderweg elke trap te beklimmen die u tegenkomt, of door in het bos of door het zand te lopen. Een andere ondergrond kan een welkome uitdaging zijn.

Knowledge Advice Image right side

Starten

Laten we beginnen met nadenken over waaróm lopen voor u een geschikte activiteit zou kunnen zijn en welke doelen u ermee wilt bereiken. Wilt u uw conditie verbeteren, uw houding corrigeren, gewicht verliezen of gewoon een moment van rust in uw dagelijkse routine? Deze overwegingen zullen u motiveren om te beginnen, en dat kan van onschatbare waarde zijn op die dagen waarop het regent, u moe bent of wanneer u eigenlijk te veel werk hebt liggen.

En dan is het tijd om daadwerkelijk te starten. Het is bijna net zo eenvoudig als het klinkt: open gewoon de voordeur en begin met een wandeling of jog. Houd uw hoofd omhoog en uw buikspieren licht aangespannen. Verken uw eigen straat en buurt, maar probeer eens een andere richting dan normaal. Plan een korte, interessante route en ga ervoor.

Zorg ervoor dat u goede schoenen draagt en comfortabele kleding hebt en overdrijf niet in het begin. Begin met een rustig half uurtje.

Evalueer hoe het voelt, zelfs de dag erna. Hoe ervaart u het? Kunt u dezelfde route de volgende keer iets sneller afleggen? Luister aandachtig naar de signalen van uw lichaam: als u moe bent of last heeft van uw knieën of voeten, stop dan op tijd en geef uzelf de nodige rust. Onthoud dat herstel net zo belangrijk is als de activiteit zelf.

Opbouwen

Als uw eerste ervaringen met (hard)lopen positief waren, kunt u langzaam beginnen met opbouwen. Stel voor uzelf vast hoe vaak en hoe lang u wilt gaan lopen, en bepaal wanneer u dat wilt doen. Probeer dan vast te houden aan dat plan, bijvoorbeeld door samen met iemand te lopen, een trainingsschema te volgen, of lid te worden van een wandel- of hardloopclub. Dit geeft u stimulans en maakt het minder vrijblijvend op die dagen dat u wat minder gemotiveerd bent.

Volhouden

Als u regelmatiger gaat lopen, en wellicht wat langere afstanden, is het belangrijk om uw spieren voorafgaand aan de training op te warmen. Voer enkele opwarmoefeningen uit en start uw wandeling in een rustiger tempo, dat u gedurende de wandeling kunt opvoeren. Experimenteer om te ontdekken wat voor u het beste werkt. In het begin kunt u wekelijks de afstand en intensiteit van uw wandeling(en) geleidelijk vergroten, totdat u een ideaal niveau hebt bereikt.

Merkt u na verloop van tijd dat het lastiger wordt om gemotiveerd te blijven? In een eerdere blog hebben we al 10 tips gedeeld om wandelen leuker te maken.

Online zijn talloze websites te vinden met podcasts van andere wandelaars en hardlopers, tips voor routes, advies over goede schoenen, interessante bestemmingen en wandelboeken. U vindt er ook diverse trainingsschema's om uw wandelroutine op een plezierige en veilige manier uit te breiden, of het nu intensief is ter voorbereiding op een lange wandeltocht of puur recreatief.

Knowledge Advice Image right side

Ondersteuning door Synofit

Synofit Groenlipmossel Plus kan een waardevolle ondersteuning bieden voor uw gewrichten1 tijdens activiteiten.

De combinatie van groenlipmossel, curcumine en zwarte bes-blad is in korte tijd erg populair geworden in Nederland. Curcumine staat erom bekend de gewrichten1 te ondersteunen. Door dagelijks Synofit Groenlipmossel Plus in te nemen, geeft u uw gewrichten1 de benodigde voedingsstoffen om gezond en sterk te blijven, zodat u optimaal kunt genieten van al uw actieve bezigheden.

Gebruik 3 softgels per dag.

Bekijk Synofit Groenlipmossel Plus >>>

1 Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

Gepubliceerd op 09 August, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
SpierenGewrichtenTips
Verder lezen