Gepubliceerd op 29 January, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Knowledge Advice Image right side

Houd de spieren soepel!

Het flexibel houden van spieren is belangrijk voor de algehele gezondheid en fysieke prestaties. Wij delen graag met u onze tips om u te helpen soepele spieren te behouden. Maar eerst vertellen we u waaróm het zo belangrijk is om de spieren flexibel te houden. Dat helpt bij de motivatie om er echt mee aan de slag te gaan.

Waarom is het zo belangrijk om de spieren soepel te houden als we ouder worden?

Het behouden van spierflexibiliteit is belangrijk voor het voorkomen van blessures, voor het verbeteren van houding en van mobiliteit, voor het verminderen van gewrichtspijn, voor het verbeteren van fysieke prestaties en voor het verminderen van stress. Het belang hiervan neemt nog verder toe naarmate we ouder worden.

Wat kan ik doen om mijn spieren soepel te houden?

1. Regelmatig stretchen

Rekken en strekken opnemen in uw dagelijkse routine is een geweldige manier om de spieren flexibel te houden. Stretch elke spiergroep gedurende 20-30 seconden en houd elke rekoefening minstens 10 seconden vast.

2. Opwarmen voor het sporten

Doe een warming-up voor elke fysieke activiteit om uw spieren daarop voor te bereiden. Het risico op blessures wordt dan ook verminderd. Een warming-up kan bestaan uit 5-10 minuten lichte cardio of dynamische rekoefeningen.

3. Gebruik schuimrollers

Schuimrollen is een zelfmassagetechniek die helpt om spanning los te laten en de flexibiliteit in uw spieren te verbeteren. Gebruik een schuimroller op uw spieren voordat u gaat strekken. Daarmee vergroot u de flexibiliteit van de spieren.

Knowledge Advice Image left side

4. Probeer lichte oefeningen

Speciale oefeningen, zoals die van pilates, zijn geweldig voor het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van de spieren. Ze richten zich op langzame, gecontroleerde bewegingen en strekken, wat je bewegingsbereik kan helpen te verbeteren.

Knowledge Advice Image right side

5. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken helpt om de spieren gehydrateerd te houden, wat spierstijfheid kan voorkomen en de flexibiliteit kan verbeteren.

6. Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is belangrijk voor herstel van de spieren. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om de flexibiliteit te behouden.

Knowledge Advice Image right side

7. Vermijd langdurig stil zitten

Langdurig zitten kan stijfheid in de heupen, onderrug en hamstrings veroorzaken. Neem regelmatig een pauze om op te staan, uzelf uit te rekken en te bewegen.

Tips om meer te bewegen op een kantoordag >>>

Flexibiliteit ontwikkelen is een langzaam proces

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kunt u stap voor stap bijdragen aan het behoud van soepele spieren. Daarmee verbetert u de algehele fysieke gezondheid. Onthoud wel: volhouden en geduld zijn belangrijk, want flexibiliteit ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Denk eraan dat elke stap die u zet, hoe klein ook, u dichter bij een soepeler en fitter lichaam brengt!

Gepubliceerd op 29 January, 2023
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
TipsSpieren
Verder lezen