back button
Brandnetel
ingredient image

Brandnetel: is het wel onkruid?

De brandnetel (Urtica dioica) kent iedereen, want vroeg of laat komt u ermee in aanraking. Meestal op een niet zo positieve manier… Brandnetel kent echter vele nuttige toepassingen, die wij als moderne mensen vaak niet (meer) weten. Maar een onbeduidend onkruid als brandnetel blijkt bij nadere bestudering toch een enorme rijkdom te bieden.

Brandnetel recepten

Wist u bijvoorbeeld dat de brandnetel een heel interessant ingrediënt in de keuken is? Bij het koken van de bladeren verliezen de brandharen hun werking. De bladeren zijn dan goed te verwerken in allerlei gerechten, van soepen tot pesto’s. Ze hebben een uitstekende voedingswaarde, met vitamine A, vitamine C, vitamine K, ijzer, calcium en magnesium.

Toepassing brandnetel voor kleding

Vroeger werd de brandnetel ook wel gebruikt in de textielindustrie. In tijden van schaarste werd brandnetel bijvoorbeeld gebruikt als goedkoop alternatief voor katoen en linnen.

Brandnetel in de natuur

Insecten zijn dol op brandnetel. Vlinders en rupsen kunnen een veilige plek vinden bij de plant, waar meteen ook voldoende voedsel voor hen te vinden is.

Omdat de brandnetel bijna overal (!) overvloedig voorkomt, is het een duurzaam ingrediënt. Met goede handschoenen kunt u het ergens in uw woonwijk gerust zelf oogsten en verwerken. Of is dit eigenlijk toch gewoon onkruid wieden..?

Literatuur over brandnetel

Wat meteen opvalt bij het bestuderen van de beschikbare literatuur over brandnetel, is dat het wereldwijd een zeer bekend ingrediënt is in traditionele toepassingen. In Zuid-Europese studies naar traditionele regionale bereidingen met planten wordt brandnetel het vaakst genoemd. De toepassing van brandnetel is breed. Voor veel van deze toepassingen is een goede basis te vinden in recente wetenschappelijke onderzoeken.

Welke stoffen zitten er in brandnetel?

In brandnetel vinden we polyfenolen (flavonoïden, zoals quercetine, kaempferol en caffeïnezuur), tanninen, carotenoïden, essentiële oliën, terpenen en sterolen.

De plant bevat van nature ook een reeks vitaminen en mineralen en een aantal essentiële aminozuren.

De brandharen bevatten onder andere histamine en serotonine. Deze stoffen veroorzaken de pijn bij huidcontact.

Brandnetel in Synofit Airflow Care

In Synofit Airflow Care wordt een extract van brandnetel gebruikt, waarbij alle stoffen wel behouden blijven, maar geen brandend effect meer hebben. Hierdoor kunt u het zonder ongemak innemen. Voor Synofit Airflow Care is gekozen voor een 1:0,67 extract, wat betekent dat de plantendelen zijn opgenomen in 0,67 delen oplosmiddel.

Per dagdosering van 6 mL bevat Synofit Airflow Care 108 mg brandnetel extract. Het gebruikte brandnetel-extract is Skal-gecertificeerd: dat betekent dat het biologisch is.

Bestel gezondheidsproducten van Synofit met brandnetel: