back button
Veldzuring
ingredient image

Veldzuring: ondergewaardeerde rijkdom in het weiland

Veldzuring (Rumex acetosa) is een vaste plant die wel meer dan een halve meter hoog kan worden. Vooral op zonnige plaatsen zijn veel delen van de plant rood aangelopen. Veldzuring heeft kleine kransvormige, roodgroene bloemen, die in de vroege zomer bloeien en paarsachtig worden.

Waar groeit veldzuring?

Veldzuring komt oorspronkelijk uit Europa en Azië, maar het is nu wijdverspreid in andere delen van de wereld. Het gedijt goed in vochtige, voedselrijke grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien.

Veldzuring komt dus ook in Nederland breed voor. Het staat hier bekend als een pioniersplant die vaak te vinden is op verstoorde terreinen zoals braakliggende gronden, weilanden en langs wegen. Veldzuring speelt een belangrijke rol bij het herstel van deze gebieden, omdat het bijdraagt aan de verbetering van de bodemkwaliteit. Het verrijkt de grond met organisch materiaal, wat gunstig is voor de nieuwe groei van andere planten. Bovendien stimuleert veldzuring het leven in de bodem, bijvoorbeeld dat van microben, wat de algehele gezondheid van de bodem bevordert.

Knowledge Advice Image right side

De smaak van veldzuring

Het groeit in weilanden tussen het gras, maar het vee laat veldzuring doorgaans liever staan, omdat het zuur is van smaak. De zure smaak wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan oxaalzuur. Toch is het wel eetbaar. In de keuken wordt het onder andere weleens verwerkt in salades, sauzen en soep. Ook ‘paling in het groen’ bevat veldzuring.

Veldzuring in de natuur

Veldzuring staat vaak in de buurt van brandnetels, en verzacht bij uitwendige toepassing net als weegbree de klachten bij een brandnetelsteek.

Voedingswaarde van veldzuring

Veldzuring is een goede bron van vitamine C, vezels en verschillende mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer.

Welke stoffen zitten er in veldzuring?

Er zijn veel studies beschikbaar over de bestanddelen van veldzuring. Globaal zijn er een aantal klassen te benoemen, bijvoorbeeld flavonoïden, anthraquinonen en polysachariden.

Veldzuring in Synofit Airflow Care

In Synofit Airflow Care wordt een extract van veldzuring gebruikt. Er is gekozen voor een 1:8 extract, wat betekent dat de plantendelen zijn opgenomen in 8 delen oplosmiddel. Per dagdosering van 6 mL bevat Synofit Airflow Care 108 mg veldzuring-extract.

Bestel gezondheidsproducten van Synofit met veldzuring: